Piata vinurilor vechi din Romania: o tragicomedie

Sunt absolut fascinat de cele cateva grupuri de facebook pe care se posteaza oferte la bauturi, de regula de catre persoane fizice. Vinuri "gasite" prin pivnite din Italia sau de aiurea, sticle de whiskey "de colectie" etc etc.

Vanzatorii sunt foarte impetuosi in stabilirea pretului, gen 120 euro, 200, 800 lei, insa mult mai putin rigurosi in postarea detaliilor care conteaza in evaluarea unei sticle: nivelul de lichid din sticla, starea capisonului, poze clare cu eticheta principala sau secundara, daca exista, cum a fost pastrata si unde, amanunte care pot face ca o sticla de vin sa coste 200 euro sau 20, dupa caz. Adica daca ai un Chianti classico din  1985 cu un nivel de lichid pe la umerii sticlei...sunt sanse mari ca nu a fost pastrat corespunzator si prin urmare ceea ce vei gasi in pahar va fi foarte putin placut. 

Un Nero d'Avola din anii '70? 450 lei! De ce? Habar n-am, dar e vechi si vinul vechi e mai bun, nu?

O alta varietate de vanzatori sunt cei care au cate o sticla de whiskey, cognac sau alte bauturi tari si cer sa zicem 120 euro. "Whisky de colectie, anii 80" sau "vechi de 40 ani". Imi vine sa rad, pentru ca timpul petrecut dupa imbuteliere a unei astfel de bauturi este irelevant, ba chiar cu cat a stat mai mult in vitrina din sufragerie cu atat e mai putin valoros(in afara cazului in care nu e o eticheta de gen editie limitata, care nu mai exista in portofoliul actual al producatorului si prin urmare poate fi atractiva pentru un anume gen de colectionar). Am zis ca timpul e irelevant, pentru ca aceste bauturi nu devin mai bune in timp. Ah daca ar fi fost pastrat in butoaie 20-30-40 ani, atunci e altceva, dar odata pus lichidul in sticla e cam "as good as it gets".  Si cireasa de pe tort vine cand dai un google la eticheta si afli ca marele whisky de colectie costa de nou doar 120 lei!

Si mai fascinat sunt de "expertii" care apar imediat si-si dau cu parerea despre cat face o sticla sau alta. O sticla de Moet NV, probabil din anii 90? 300 euro fara discutie! Daca e Dom Perignon doar imaginatia e limita, ca deh, a auzit lumea de el! O sticla cu mari intrebari in ce priveste autenticitatea, de Clos-Vougeot din 1935 primeste evaluari foarte sigure intre 100 lei si 8900 lei. Si ii vezi cum anunta aceste preturi fara nicun argument, incredibil! 

Apoi e si cumparatorul! O sticla de rachiu de pere din anii 70, cu para in sticla, tot ce trebuie, cu nivel pe la trei sferturi? Imediat vine unul si ofera 400 lei! Ca portofelul lui minte nu are!

Toate astea imi creeaza o stare complexa: pe de o parte sunt amuzat de habarnismul tuturor, pe de alta imi dau seama ca tot bazaitul vinosferei si al publicatiilor de profil e un nimic usor de ignorat si ca mi-am petrecut vreo 15 ani din viata in aceasta bula vetusta.

Nu exista piata secundara la noi, nu exista expertiza corecta, desi cativa cunoscatori ar fi, insa nimeni nu vrea sa le plateasca expertiza. 

Intr-un fel, asta e si societatea in care traim. Pseudo-specialisti care ofera evaluari din burta, vanzatori care habar n-au ce vand, cumparatori care nu prea stiu ce cumpara, dar simt ca trebuie sa cumpere, doar licoarea e din anul nasterii sau alte asemenea criterii de achizitie. Oricum cand o vor deschide va fi fie aproape cognac, fie deja marmelada, nu?

Domeniile Rândunel Pisică


Am si eu niste intrebari existentiale:

De ce la noi sunt atat de multe societati producatoare de vin care au in componenta numelui "Domeniul..."/"Domeniile..."?

Sunt nobili? Toate acele parcele de pamant au fost domeniul vreunui nobil?

Si daca da, sunt foste/actuale posesiuni ale unor nobili, desi cred ca putini pot certifica asta cumva, n-ar fi normal sa poarte numele acelor nobili, printi, boieri, ce or fi fost? Ca al lor a fost domeniul, nu al lui Fane Escu din prezent, care nu e vreun os domnesc, ci doar asociat/actionar principal al unei societati care are in proprietate un lot de pamant undeva!

Dar chiar asa, boierii din principatele moldovene si valahe aveau si ei domenii? Stiau macar ce sunt acelea?

Eu cred ca Parcalabul Cutare din secolul al XVII-lea nici n-ar fi stiut ce este acela un "domeniu", decat in cazul improbabil in care stia latina sau franceza, el avand de altfel cel mult o "ocina" sau o "mosie" pre limba stramoseasca).

Si chiar si asa, mai poti sa-ti faci in ziua de azi un domeniu? Mai traim in Evul Mediu? E statul nostru inca feudal (ma rog, e putin, intelegeti, doar ca fara nobili)?

Intreb si eu cu naivitate pentru ca...ehem:

DOMÉNIU, domenii, s. n. 1. (În Evul Mediu) Proprietate funciară formată din rezerva seniorială, din pământurile țăranilor dependenți etc., care a constituit celula economică de bază în Europa Apuseană. 2. Sector al unei științe, al unei arte; sferă de activitate. 3. (Mat.) Mulțime de puncte situate pe o dreaptă, pe o suprafață, în spațiu, caracterizată prin aceea că pentru fiecare punct există o vecinătate a lui cuprinsă în mulțime și prin faptul că oricare două puncte din mulțime se pot uni printr-o linie poligonală cuprinsă în acea mulțime. 4. (Fiz.) Interval de valori pentru care poate fi folosit un instrument dat de măsură. – Din fr. domaine. Cf. lat. dominium. DEX 2009 

PS: da, da, acest text este un pamflet si trebuie tratat omeneste, fara prea multi sulfiti si adjuvanti! Daca vinul e bun si Fane Escu simpatic, nu ma impiedic eu de putina pomposenie in viata reala! In sensul ca pot sa trec destul de usor peste ea :)