Proseco, Prosseco, Prosecco? E ultima variantă, în caz că vă întrebați. Acum 10 ani "bem un prosecco?" ar fi fost o întrebare exotică. Astăzi a intrat în limbajul comun. Presupun că e puterea bulelor, însă e și ceva suplimentar. După zeci de ani în care spumantul era prezent pe mesele noastre doar la sfârșit, când se sufla în lumânări, iată că astăzi s-a democratizat!
Dar ce este Prosecco până la urmă? Prosecco este o Denumire de origine controlată italiană, indicând vinurile obținute într-un areal delimitat din provinciile Veneto și Friuli Venezia Giulia, din nordul-estul peninsulei.
În funcție de metoda folosită pentru producerea rezultatului final, un vin DOC Prosecco poate fi de trei feluri: spumante, frizzante și tranquillo. Echivalând în limba și în legislația noastră, vorbim de spumant, petiant și vin linistit (adică vinul "normal"). În rafturile magazinelor ajung de obicei doar variantele cu bule, adică primele doua categorii.
Spumante este un vin de dublă fermentație. Vinul de bază va trece printr-a doua fermentație, cea de pe urma căreia vinul își va căpăta caracterul spumant. Metoda, numita Charmat, are loc în tancuri de oțel, fiind mai rapidă, mai ieftină și mai puțin laborioasă decât metoda tradițională, făcuta celebră în Champagne, în care a doua fermentație are loc în sticlă. Rezultatul este însă un vin care trebuie să ne bucure cât mai curând după îmbuteliere, cele mai multe exemplare necăpătând nimic în plus prin învechire.
Pentru completarea culturii generale să amintim că Frizzante este fratele mai mic al lui Spumante, nu este un vin de dublă fermentație, însă are un rest de CO2 păstrat din fermentația primara care îi conferă un caracter sprințar și o ușoară perlație, care însă dispare curând după turnarea în pahar.
Strugurii folosiți într-un Prosecco sunt în special Glera apoi Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio și Pinot Noir (vinificat în alb). De altfel trebuie să pomenim că până în acest moment Prosecco exista doar în alb, deși se pare că lucrurile se vor schimba în curând sub presiunea cramelor care doresc să profite de pe urma modei rose.
Ca să complicam lucrurile și mai tare, peste Prosecco DOC exista Prosecco Superiore DOCG (originea este și garantată, prin organisme de control) categorie care la rândul său se împarte în "apelații" mai mici. Aici nu este vorba doar de o calitate superioară, cât și despre vii diferite de cele din DOC.
Bun, să trecem la vinul de astăzi care este un Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene DOCG, așadar din partea superioară a piramidei, produs de Mionetto, cramă fondată de Francesco Mionetto în 1887, fiind unii dintre cei mai vechi producători de spumant din regiune. Sticla în sine arată interesant, având o forma particulară și culoare neagră. Licoarea se prezintă plăcut ochiului, galben-auriu cu reflexii verzui, perlație bună, constantă, cel putin în cele 15 minute cât a supraviețuit în pahar înainte să-și dea eroicul sfârșit pe gât. Aromatică este fragrantă, amintind de mere, caise, alune de pădure, dar și ușoare note tropicale și florale. În gust este civilizat, bine echilibrat, susținând aromele, însă fără să "înțepe" prea tare. Lasă o impresie delicată, învăluitoare și ușor dulceagă, datorată și încadrării în categoria Extradry, nefiind cel mai lipsit de zaharuri spumant, având undeva pe la 15-17 grame de zahar rezidual pe litru. Însă aciditatea este suficient de bine strunită cât să lase vinul în zona de aperitiv mai degrabă decât la desert, deși la o tartă cu fructe s-ar comporta onorabil. Totuși mor să aflu cum ar fi împreună cu aceste alivenci 2.0.
Și în onoarea vinului trebuie să vă spun că ar trebui consumat așa cum este și nu ca parte din Aperol Spritz sau alte cocktailuri. Pentru mixologie există destule alte exemplare mai putin remarcabile.
Mionetto Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene DOCG Extradry, aproximativ 55 lei, disponibil in Selgros.
*un articol scris pentru Selgroscautapasiunea
*un articol scris pentru Selgroscautapasiunea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.