Un clasic neozeelandez: Villa Maria


Dacă în articolul precedent am explorat vinurile încoronării regelui Ferdinand și am identificat filiațiile acelora din prezent, iată că ceva din acel articol se leagă (de departe) cu vinul de azi.

Vinul de azi este importat de același importator/producător care deține și fabrica de spumante Rhein. Acolo, in 2009, am incercat prima oară acest clasic al Noii Zeelande, pentru ca da, se face vin foarte bun și în țara oilor, a hobitilor și a rugbiștilor înfricoșători.

Noua Zeelandă a fost un El Dorado enologic în ultimii ani, pinotul noir și sauvignonul blanc fiind adevarate “locomotive”. Au apărut vinuri de bună calitate de acolo. Unul dintre ele este cel despre care vă vorbesc astăzi, un clasic din podgoria Marlborough, pe numele de scenă Sauvignon blanc Villa Maria Private Bin. Este clasic și pentru că an de an propune o calitate constantă.

Producătorul și-a început aventura în 1961, pe când fondatorul George Fistonich avea doar 21 de ani și a arendat primele două hectare cu viță de vie. Un an mai târziu a apărut și prima sticlă pe care scria Villa Maria. Primii zece ani au fost de artizanat, practic totul fiind făcut de George și soția sa, Gail. Totuși, pe măsură ce vinurile lor deveneau din ce în ce mai apreciate, afacerea s-a extins. Astăzi Villa Maria este un brand cunoscut la nivel mondial, și care își exportă vinurile în nu mai puțin de 50 de tari!

Să-l vedem cum se descurcă și la proba paharului.

Culoarea este galben verzui, puțin intensă.
Nasul aduce o bogăție de fructe, de fragi și agrișe albe. Putem simți și kiwi, lime, fructul pasiunii. Aici unii mai puțin pasionali ar putea spune că acestă aromă aduce cu izul difuz lăsat de anumite animale de casă, sfioase, cu blana și ochii mari, o caracteristică a sauvignonului, dar hai sa rămânem la fructe, nu-i așa? Ar mai fi ceva ierbos, amintind de ierburi aromatice proaspete.
Gustul: plin, de citrică coaptă, caise, mango, de fapt aproape orice fruct exotic vă vine în minte, aciditate bună, condimentat.
Finalul aduce piper, mineralitate si o persistență bună de caisă dulce și portocală.

Vinul este indubitabil din categoria fresh&crispy, dar cu o complexitate deosebită, mai ales aromatică, și cu un rest de zahăr destul de mare (pentru un vin sec, să ne înțelegem!), care întărește impresia gustativă plăcută de suc dulce și cu puțină carbonație. Ah, si e comod de desfăcut- are dop cu filet, deci perfect pentru petreceri unde nimeni nu-și mai amintește unde este tirbușonul:).

Deși e un vin cu un oarece potențial de păstrare, trebuie să aveți în vedere că mai bun decât plin de prospețime nu cred că se va face, așa încât e mai prudent să căutați un an de recoltă cât mai recent. E de găsit în Selgros la aproximativ 60 de lei. Așadar nu e ieftin, însă de banii aceștia puteți cumpăra o revelație senzorială.

aparut prima data pe Selgroscautapasiunea, unde scriu lunar despre vinuri, naufragiat intr-o mare de mancaruri apetisante. Daca vreti sa muriti de pofta, n-aveti decat sa dati click   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.