Domaine Ceptura Rouge 2014 DAVINO


Domaine Ceptura Rouge 2014 este un "amestec roș". Ma gandesc la Concursul de vinuri de la Valea Calugareasca din 1928. Printre primele locuri erau astfel de amestecuri rosii din Valea Calugareasca sau Ceptura. 

Oamenii din acele vremuri preistorice nu stiau inca ca-si pot denumi vinurile "cupaj" sau "asamblaj" si ca pot face teorii savante despre distinctia dintre ele. Azi daca ai trece amestec pe o eticheta, pana si nea Gogu ar zice "aoleu, asa-i de rau? Macar un cupaj puteau sa faca si ei...Ca de asamblaj, ce sa mai vorbim?!". 
De atunci, cel putin termenul de"cupaj" a intrat in dictionare, fiind azi un termen larg utilizat. In fine, deturnez singur obiectul discutiei.

Dupa toate aparentele recolta 2014 este un an al micilor schimbari la Davino. Se pare ca recolta a fost foarte buna, cel putin din punctul de vedere al calității, nu ca ar fi dus lipsa de asa ceva pana acum, dar se zice ca a apărut și un alt "input" pe partea de vinificație decât tradiționalul oenolog rezident Bogdan Costachescu. 

Dupa asteptata aparitie rosie-rubinie intensa, cu reflexii purpurii, acest "amestec" de Cabernet, Merlot si Feteasca neagra, ne intampina o aromatica ademenitoare, nu atat ampla, desi se depliaza frumos, cat de vin mare. E ceva in acest melanj de lemn dulce, condimente (chimen, oregano), fructe negre si rosii si tutun, care nu e la indemana oricui. Iti trebuie si materie prima si stiinta ca sa ajungi acolo. 
Gustul denota mai pregnant tineretea licorii, cu extract serios, de vin robust, cu taninuri care nu se pot decat rafina prin pastrarea atenta in sticla. Cred ca are cu bun potential de invechire.

DOC Dealu Mare, ~100 lei, magazine specializate si online, 89-90 pct



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.