In aglomeratul sezon de toamna, Smartdrinks of Bucharest are un caracter aparte. Este targul unui singur importator, unul destul de mare ce-i drept, cu vinuri si alte bauturi fine selectate de George Chendi si compania.
Dupa primii doi ani, in care cladirea Artmark a gazduit evenimentul, cu ambientul sau de belle epoque care dadea mari emotii organizatorilor (cand se rotesc pahare de vin in preajma unui "Car cu boi", nici eu n-as fi prea relaxat), iata ca in 2017 s-a mutat intr-o locanta mai moderna, la Linea/Closer to the Moon, tot intr-o cladire veche, de la intersectia Victoriei cu Lipscani.
Spatiul a fost mai generos si oricum, la etajul superior se gaseste o terasa mare, cu vedere panoramica, unde te puteai retrage cu un digestiv ca sa admiri frumosul apus saharian, rosiatic, care a si impazit facebookul si instagramul saptamana asta (nu, de rau ce sunt, n-am facut nicio poza cu apusul!).
Spatiul a fost mai generos si oricum, la etajul superior se gaseste o terasa mare, cu vedere panoramica, unde te puteai retrage cu un digestiv ca sa admiri frumosul apus saharian, rosiatic, care a si impazit facebookul si instagramul saptamana asta (nu, de rau ce sunt, n-am facut nicio poza cu apusul!).
La capitolul bauturi e fost bine, ca de obicei. Nu te poti plange cand la standul Brotte (negociant mare de Ron), puteai gusta o miniverticala de Chateauneuf du Pape, basca alte trufandale cum ar fi Tavel, Condrieu sau Hermitage.
Doua case de Champagne au fost prezente ca sa limpezeasca conversatiile, cunostintele mai vechi de la Devaux, cu efervescenta lor aerata, spumoasa, care iti volatilizeaza aromele prospete pe palatin, din gama lor D de Devaux (extrabrut, brut si brut rose), intr-un interesant contrast cu Besserat de Bellefon, unde stilul abordat e spre vinuri mai pline, mai intense, cu o carbonatie intentionat mai redusa. Aici Blanc de noir Grand Cru brut mi s-a parut o lucrare maiastra, precum si miraculosul echilibru zahar-aciditate dovedit de sampania sec din sticla aurita, blink.
la Chateau de la Verriere, devenit foarte iubit in ultimii ani, Sauvignonul blanc 2016 este un nou succes, aducand acelasi mix de prospetime si eleganta usor pretentioasa. Si roseul este reusit.
La capitolul Provence, cu mare responsabilitate Chateau Sainte Marguirite a reprezentat zona si ii stim de mult ca o fac cu succes, in fond e un Cru Classe din 1955. Roseul 2016 e deosebit de elegant, fara a-i lipsi o sesizabila cremozitate ascunsa sub prospetimea debordanta. Insa foarte, foarte bun mi s-a parut Blancul 2016, un Vermentino baricat, un vin intens aromatic si cu o corpolenta pe masura, bine echilibrat si cu un potential mediu de evolutie.
Strandul italian La Vis te imbia cu un Barolo Antario 2009, mult prea tanar pentru a fi apreciat pe de-a-ntregul, dar si cateva vinuri de Trentino, foarte fresh cum ar fi un Nosiola sau un Muller Thurgau, ambele 2016.
Spania nu a lipsit, reprezentata de Bodegas Juan Gil si derivatele, in primul rand Bodegas El Nido. Aici am apreciat un Verdejo bun, Shiya Habis 2016, dar si "bestia" Clio 2014, un Monastrell-Cabernet foarte amplu si musculos.
Din Chile, Cremaschi Furlotti au venit cu gama Tierra del Fuego. Aici am ramas plăcut surprins de Chardonnay Grand Reserva 2015, dovedind o densitate gustativa deosebita, insa toate vinurile au o valoare buna, fie ele Carmenere sau Cabernet sauvignon.
Americanii de la Terlato Wines au fost aglomerati, ca de obicei. Se pare ca un destui fani prin Romania. Gama The Federalist culmineaza cu Dueling Pistols 2014, blendul de Zinfandel si Syrah, imbietor si usor de baut. Din Napa, vine gama Rutherford Hill, unde lucruile devin si mai serioase, culminand cu Cabernetul Sauvignon 2010, respectiv 2012. 2010 e foarte bun in acest moment. Insa nu mai bun decat Terlato 2010 (tot Napa, dar alta vie).
Din Liban ne-au vizitat vinurile de la Chateau Ksara. Aici toate bune si frumoase, ca de obicei Blanc-ul 2016 proaspat si reconfortant, insa daca ar fi sa indic un best în show acesta ar fi Le Souverain 2011, un blend pretios de Cabernet Franc si Arinarnoa (care e un cross de Petit Verdot si Merlot). Top stuff!
Trebuie sa amintesc si eticheta privata Smartdrinks, Vila Babiciu, vinuri care se gasesc si in lantul Mega Image. Sunt vinuri de buget, insa de buna calitate. Pana la urma Sauvignonul e din Loara, roseul de Provence, iar acum iata un spumant rose de Languedoc, obtinut prin metoda Charmat, foarte curat si abordabil, rival periculos oricarui spumant din categoria sa de pret.
La capitolul "alte bauturi" excelente au fost vermuturile de la Carlo Alberto, in variantele white, red si extradry. Sunt in alta liga decat cele cu care suntem obisnuiti multi, de la Martini la Cinzano. Sunt atat de fine, gandindu-ne la echilibrul dulce-amar si finetea aromatica, incat cu un cub de gheata si eventual o feliuta de lime poate fi o bautura conviviala in sine.
Au fost si alte bauturi fine, cum ar fi cele de Tequila Herencia, romurile Atlantico si Diplomatico, Gin, Ysabel Regina Brandy Mare sau extrem de fina vodka americana Tito, insa premiul pentru wow la aceasta editie de Smartdrinks merge la Brockmans Gin si aromelor sale de coacaze rosii. Aici trebuie apreciati barmanii care s-au straduit sa-si etaleze talentele cu ingredientele de mai sus, producand treburi extrem de gustoase si ametitoare.
Dominique Laporte(stanga) si George Chendi |
Un moment special a fost prezentarea tinuta de Dominique Laporte, cel mai bun somelier din Franta in 2004, cu cateva vinuri de Porto, Maury si Rivesaltes, toate vinuri fortifiate prin aceeasi metoda consacrata. S-a trecut prin ce insemna denumirile, cum se produc si alte detalii interesante. Daca la Calem Tawny Vintage 1961 ma asteptam la maretie, marea surpriza a fost Rivesaltes 1969 Roc des Anges, un vin care are si pretul de partea sa. Asemenea vinuri nu degusti in fiecare zi!
In rest mi-am petrecut o buna parte din timp cu cealalta placuta activitate ocazionata de asemenea evenimente: intalnirea cu alti pasionati. Organizarea targului in sine nu scapa opiniilor, niciodata unanime: a fost foarte bine/ a fost mai putin bine ca anul trecut; parca e mai putina lume decat anul trecut/ ba nu, asa pare ca e mai mult spatiu; uite ce modern e locul asta!/eh, cladirea de patrimoniu de anul trecut era de boieri, dom'le; sunt cam aceleasi etichete ca anul trecut/bai, roseul nou de la Marguerite e super! Si cabernetul Rutherford 2012!; E bine, anul asta se poate manca chiar in cadrul evenimentului/ Da, dar e prea sarata mancarea!; Mie imi place ca vezi altceva: Franta, Liban, SUA.../ Mai, da' chiar niciun producator roman!? Si tot asa.
Daca ma intrebati pe mine, la 7-8 seara, locul era "packed" si chiar pe terasa de deasupra era greu de gasit o masa. Pentru unii a fost prilej de degustat intensiv si completat biblioteca imaginara de etichete, pentru altii de cumparat (au fost reduceri mari in cele doua zile ale targului), in orice caz n-am vazut niciun om deprimat pe acolo!
Daca ma intrebati pe mine, la 7-8 seara, locul era "packed" si chiar pe terasa de deasupra era greu de gasit o masa. Pentru unii a fost prilej de degustat intensiv si completat biblioteca imaginara de etichete, pentru altii de cumparat (au fost reduceri mari in cele doua zile ale targului), in orice caz n-am vazut niciun om deprimat pe acolo!
Oricum ar fi, chiar daca oamenii nu se cunosc in prealabil, relationarea e mult mai facila, pentru ca fie ei de opinii diferite, au insa cel putin doua lucruri in comun: paharul de degustare din mana si pasiunea pentru bauturi fine.
Noroc si santé!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.