
Dupa primii doi ani, in care cladirea Artmark a gazduit evenimentul, cu ambientul sau de belle epoque care dadea mari emotii organizatorilor (cand se rotesc pahare de vin in preajma unui "Car cu boi", nici eu n-as fi prea relaxat), iata ca in 2017 s-a mutat intr-o locanta mai moderna, la Linea/Closer to the Moon, tot intr-o cladire veche, de la intersectia Victoriei cu Lipscani.
Spatiul a fost mai generos si oricum, la etajul superior se gaseste o terasa mare, cu vedere panoramica, unde te puteai retrage cu un digestiv ca sa admiri frumosul apus saharian, rosiatic, care a si impazit facebookul si instagramul saptamana asta (nu, de rau ce sunt, n-am facut nicio poza cu apusul!).

La capitolul bauturi e fost bine, ca de obicei. Nu te poti plange cand la standul Brotte (negociant mare de Ron), puteai gusta o miniverticala de Chateauneuf du Pape, basca alte trufandale cum ar fi Tavel, Condrieu sau Hermitage.
Doua case de Champagne au fost prezente ca sa limpezeasca conversatiile, cunostintele mai vechi de la Devaux, cu efervescenta lor aerata, spumoasa, care iti volatilizeaza aromele prospete pe palatin, din gama lor D de Devaux (extrabrut, brut si brut rose), intr-un interesant contrast cu Besserat de Bellefon, unde stilul abordat e spre vinuri mai pline, mai intense, cu o carbonatie intentionat mai redusa. Aici Blanc de noir Grand Cru brut mi s-a parut o lucrare maiastra, precum si miraculosul echilibru zahar-aciditate dovedit de sampania sec din sticla aurita, blink.
la Chateau de la Verriere, devenit foarte iubit in ultimii ani, Sauvignonul blanc 2016 este un nou succes, aducand acelasi mix de prospetime si eleganta usor pretentioasa. Si roseul este reusit.
La capitolul Provence, cu mare responsabilitate Chateau Sainte Marguirite a reprezentat zona si ii stim de mult ca o fac cu succes, in fond e un Cru Classe din 1955. Roseul 2016 e deosebit de elegant, fara a-i lipsi o sesizabila cremozitate ascunsa sub prospetimea debordanta. Insa foarte, foarte bun mi s-a parut Blancul 2016, un Vermentino baricat, un vin intens aromatic si cu o corpolenta pe masura, bine echilibrat si cu un potential mediu de evolutie.
Strandul italian La Vis te imbia cu un Barolo Antario 2009, mult prea tanar pentru a fi apreciat pe de-a-ntregul, dar si cateva vinuri de Trentino, foarte fresh cum ar fi un Nosiola sau un Muller Thurgau, ambele 2016.
Spania nu a lipsit, reprezentata de Bodegas Juan Gil si derivatele, in primul rand Bodegas El Nido. Aici am apreciat un Verdejo bun, Shiya Habis 2016, dar si "bestia" Clio 2014, un Monastrell-Cabernet foarte amplu si musculos.
Din Chile, Cremaschi Furlotti au venit cu gama Tierra del Fuego. Aici am ramas plăcut surprins de Chardonnay Grand Reserva 2015, dovedind o densitate gustativa deosebita, insa toate vinurile au o valoare buna, fie ele Carmenere sau Cabernet sauvignon.



La capitolul "alte bauturi" excelente au fost vermuturile de la Carlo Alberto, in variantele white, red si extradry. Sunt in alta liga decat cele cu care suntem obisnuiti multi, de la Martini la Cinzano. Sunt atat de fine, gandindu-ne la echilibrul dulce-amar si finetea aromatica, incat cu un cub de gheata si eventual o feliuta de lime poate fi o bautura conviviala in sine.

![]() |
Dominique Laporte(stanga) si George Chendi |
Un moment special a fost prezentarea tinuta de Dominique Laporte, cel mai bun somelier din Franta in 2004, cu cateva vinuri de Porto, Maury si Rivesaltes, toate vinuri fortifiate prin aceeasi metoda consacrata. S-a trecut prin ce insemna denumirile, cum se produc si alte detalii interesante. Daca la Calem Tawny Vintage 1961 ma asteptam la maretie, marea surpriza a fost Rivesaltes 1969 Roc des Anges, un vin care are si pretul de partea sa. Asemenea vinuri nu degusti in fiecare zi!

Daca ma intrebati pe mine, la 7-8 seara, locul era "packed" si chiar pe terasa de deasupra era greu de gasit o masa. Pentru unii a fost prilej de degustat intensiv si completat biblioteca imaginara de etichete, pentru altii de cumparat (au fost reduceri mari in cele doua zile ale targului), in orice caz n-am vazut niciun om deprimat pe acolo!
Oricum ar fi, chiar daca oamenii nu se cunosc in prealabil, relationarea e mult mai facila, pentru ca fie ei de opinii diferite, au insa cel putin doua lucruri in comun: paharul de degustare din mana si pasiunea pentru bauturi fine.
Noroc si santé!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.