sursa foto: Adevarul.ro |
Asa cum poate ati tras un ochi pe facebook, la aceasta editie, prezidata de prof. dr. Valeriu V. Cotea, unul dintre cei mai respectati oenologi din Romania, fost presedinte al comisiei de oenologie a OIV (Organizatia internationala a vinului), in juriul concursului s-a aflat si subsemnatul.
Am participat la concurs deoarece fie el patronat de Consiliul Judetean Vrancea, organizarea concursului in sine s-a aflat sub obladuirea OSR 2011, prin Marian Timofti si Vasile Ghimpu, ceea ce mi-a dat incredere ca s-a trecut la un nivel superior de profesionalism. Asa a si fost! Jurizarea a mers struna, punctarea s-a facut pe tablete, puntajul pe comisie fiind calculat de un algoritm si accesibil aproape instant tuturor membrilor comisiei dupa transmiterea notelor individuale pentru o proba anume, ceea ce tehnic este folositor, deoarece iti permite sa ajustezi din mers eventuale diferente de standard, ca sa zic asa.
Puntajul intr-un concurs e usor diferit de punctajele pe care le-am da pe bloguri sau in alte circumstante. Usor diferit, stim cu totii asta. Devine mai importanta trecerea de la 81 la 82 sau de la 84 la 86, deoarece acolo sunt pragurile care dau o culoare diferita eventualei medalii pe care proba respectiva o va castiga. "Eventualei", pentru ca doar 30% din vinuri au putut spera la aceste medalii, astfel incat au existat destule vinuri cu punctaj de medalie, dar care nu au primit-o, in final.
Anul acesta Bachus Focsani a avut 581 de probe inscrise, un nou record personal.
Devine astfel o competitie interna importanta, fara insa a putea detrona IWC Bucharest unde vorbim de aproape 1500 de probe. De altfel, Catalin Paduraru, organizatorul concursului IWCB (care, dupa modelul Concurs Mondial de Bruxelles, a devenit itinerant, in 2017 avand loc chiar la Focsani) a facut parte din juriu, prezidand una dintre comisii. In total au fost cinci comisii, de cate cinci membri fiecare. In afara de comisia lui Catalin Paduraru, celelalte au fost conduse de catre un jurat strain (din Italia si Japonia).
Pe langa punctajele si medaliile reiesite din prima runda de degustare, competitia a prevazut si trei mentiuni speciale de tipul "cel mai bun alb/roze/rosu", distintie acordata dupa evaluarea in paralel a vinurilor cu cele mai bune puntaje din categoriile lor.
Acestea au fost:
Pentru vin alb: APCOVIN Focsani, sub brandul ”Tata și Fiul”, Muscat Ottonel, Alb, Sec, 2016. Aditional, premiul a constat si in înscrierea gratuită a probelor de vin la Concursul Mondial de Bruxelles 2018 ( care se va tine in Beijing, China).
Pentru vin roșu a fost obținută de către AVINCIS Dragasani, sub brandul Avincis Vila Dobrusa, cu un Merlot, Roșu, Sec, din 2013. Acesta va fi inscris gratuit la concursurile din cadrul Prowein 2018, marele targ de la Dusseldorf, Germania.
Iar pentru roze, COTNARI SA, sub brandul Domenii. Este vorba despre o Busuioacă de Bohotin, Roze, Demisec, din 2016. Roseul va fi înscris gratuită la Salonul Internațional de Vin Vinitaly 2018– de la Verona, Italia.
Celelalte vinuri premiate pot fi consultate aici (e un link catre un tabel excel in pagina respectiva).
La capitolul concluzii, as mentiona ca am fost surprins de procentul mic de "dezastre". Ma asteptam, in conditiile inscrierii gratuite, sa avem de-a face cu o cantitate destul de mare de vinuri cu defecte, insa nu a fost asa. Chiar remarc in lista castigatorilor cativa mici producatori (intreprinderi individuale, PFA-uri), care au propus vinuri cel putin oneste si in unele cazuri remarcabile, acest lucru fiind pentru mine un semn foarte imbucurator.
In rest, desigur, pot aparea si obisnuitele curiozitati, vinuri de renume care nu performeaza in cadrul concursului la nivelul asteptat sau cazuri in care juratii se polarizeza diferit asupra unei probe, in sensul ca jumatate punteaza foarte sus, pe cand ceilalti foarte jos, ceea ce, dupa eliminarea extremelor (media se face dupa ce se elimina nota maxima si cea minima) "dauneaza grav" respectivei probe. Nu au fost multe cazuri, si in fond astfel de lucruri se intampla la orice nivel si sunt un subiect interesant de studiu, in sine.
Daca ar fi sa fac o sugestie pentru urmatoarele editii, as zice ca zona viticola Vrancea ar trebui mai bine reliefata in rezultate. Pana la urma, e un concurs preponderent zonal, care ar trebui sa impinga in prim plan produsele zonale si sa incurajeze producatorii vranceni sa faca vinuri din ce in ce mai bune. Ambitia de a face un concurs national sau international prin aditia de probe de oriunde are valoarea sa, insa utilitatea maxima, dupa exemplul multor competitii de profil din Franta sau Italia, as zice a este tocmai sublinierea vinurilor remarcabile din zona Vrancei.
Altfel, organizarea evenimentului a fost foarte buna, nu au fost sincope sau alte detalii care sa distraga atentia de la jurizarea in sine. Daca se va mentine standardul, nu vad niciun motiv pentru care concursul de vinuri Bachus sa devina o referinta respectata in domeniu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.