Grand Cru, Premier Cru, Grand Premier Cru etc toate vorbele astea dau asa un sentiment de exclusivism! Adica, bre, eu nu cu orice bordo, ca un paysan, eu cu Grand Cru!
Hai sa vorbim un pic despre ce inseamna.
Romania are 183.000 hectare plantate cu vita de vie pentru vin.
Bordeaux are 120.000, deci e cam doua treimi din Romania, ca sa zicem asa.
Saint Emilion e o bucata mica din intreg (pana la urma una din cele vreo 50 de "apelatii" din Bordeaux), cu aprox. 5400 hectare. Mica intr-un fel. Daca adunam supratelele producatorilor din top 3 romanesc, nu cred ca au impreuna suma asta (n-am socotit si Murfatlar pentru ca...numai de bine!).
La momentul de fata (in fine, la cate contestatii si procese sunt pe rol, momentul de fata e un termen relativ), sus in varful piramidei vinului de Saint-Emilion sunt patru Premiers grands crus classés A. Chateau Piney nu este unul dintre ele:)
Nici unul dintre cele 14 Premiers grands crus classés B.
E printre cele 64 de Grands crus classés? A, stati sa verific...Nu, nu este!
Ce mai urmeaza? Urmeaza vreo 200 de Saint Emilion Grand Cru AOC (fara "Classés"), care sunt in afara clasificarii din 2012(2006, 1955...), adica nu concureaza cu nimeni ca sa primeasca apelatia. Sunt acolo pe harta si asta e!
Ei, aici e Chateau Piney Saint Emilion Grand Cru!
Este detinut de cooperativa (sau asociatie), anume Union de Producteurs de Saint Emilion, care mai detin vreo 15 "chateau"-ri in zona.
Dupa ce am spus cele mai mai sus, ati putea intelege ca e un vin oarecare, insa nu e deloc asa, pana la urma de asta Bordeaux e cea mai celebra podgorie din lume.
Vinul de azi, un Bordeaux right-bank destul de clasic in exprimare, este produs din Merlot si un procent insemnat de Cabernet franc (35%) si prezinta arome de tutun, capsuni, afine, cirese si ciocolata neagra, e destul de plin si cu structura tanica robusta. Va recomand o aerare usoara (30-60 minute), ceea ce ar trebui sa stabilizeze aromele si sa macine usor taninurile picante din final. ~100 lei, 13,5%, 86 pct, ceea ce nu-i rau avand in vedere de 2011 e doar o recolta ok dupa trei ani consecutivi foarte buni (cel putin dupa vintage chart-ul lui Robert Parker).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.