Cateva vinuri de la Casa Ochean (25.01.2017)

Am primit cateva vinuri de la Casa Ochean. In caz ca nu stiti, acesta e o crama din localitatea Cârligele, judetul Vrancea. Am scris cateva vorbe despre ea AICI. E o crama care, in principal, vinifica struguri de viticultor, neavand vii in proprietate.

Mariana Ochean, proprietar si oenolog, are o abordare usor diferita asupra vinificarii fata de majoritate, impartasind ceva din profilul unor creatori de vinuri cum ar fi Oliver Bauer (Stirbey, Crama Bauer) sau Anne Marie Rosenberg (Clos de Colombes). 
In teorie e vorba despre aducerea pe lume a vinurilor intr-un mod cat mai curat, cu un nivel prietenos al alcoolului si fara abuz de materiale oenologice.
Inteleg ca din acest an vinurile vor fi disponibile si altundeva decat la crama, prin intermediul unui distribuitor national.

Nu toate vinurile Casei Ochean pe care le-am degustat sunt top-notch, in mare parte din pricina materiei prime (cred eu), insa sunt lucrate foarte curat, cu multa atentie, iar unde strugurii au fost din vii mature, se degusta cu papila libera, ca sa zic asa.

O sa iau un exemplu: Sauvignon blanc. 2014 se prezinta acum, la inceput de 2017, oarecum monolitic, un vin fara o aromatica deosebita (indicii olfactive de flori albe, fructe verzi) dar cu o coloana vertebrala bazata pe aciditate, usor amarui pe final, ca o pruna inca neparguita. Aminteste de vinuri simple si robuste ca  Muscadet sau Picpoul. E interesant ca totusi nu are note de imbatranire si structura este inca foarte solida, ceea ce e surprinzator intrucat vinul provine dintr-o plantatie din Cirligele, aflata la prima recolta. 80 pct.
2016 e proaspat imbuteliat. culoare aurie, putin intensa, cu nas intens, exotic, de agrise, fructul pasiunii, piersici albe și un iz intrigant, organic. Gust plin și fresh, cu aciditate buna, final aducand a grapefruit și măceșe. Remanenta amintește de muscatura zdravănă dintr-o gutuie. Un vin foarte reusit! 85 pct. 
De unde aceste evidente diferente fata de 2014? Ei bine nu e doar anul, ci e alta vie, alta clona. Vinul din 2016 provine dintr-o vie din Cotesti cu o varsta medie de 60 de ani! 

Am continuat cu o Feteasca neagra 2015, vin fara lemn si fara drojdii selectionate, tot din vii de Vrancea (Cotesti), aflate la primul an de recolta. E un vin convivial, foarte curat, de un rosu-rubiniu stralucitor, de intensitate medie (se vede "mijlocul" vinului), cu arome de fructe rosii coapte, dar si prune si catina, o buna aciditate, o usoara dilutie pe final, pe care eu unul as pune-o pe seama varstei juvenile a viilor, dar pe ansamblu un vin "median", potrivit la vorba si mancaruri traditionale. 82 pct.

In final, un Cabernet Sauvignon 2013 s-a prezentat intr-o roba matura, de intensitate medie a culorii, cu nuante caramizii. Aduce arome vanilate, un mix de fructe rosii si un iz vegetal, o aciditate buna, prospat si suculent in gust, cu o remananta usor tonica. Un cabernet cu buna tipicitate. 84 pct.
Strugurii provin dintr-o plantatie din Dealu Mare (Sahateni), ajunsa la maturitate, si, dupa spusele oenologului, la obtinerea vinului nu s-au folosit enzime si nici drojdii selectionate. Starea de evolutie, detectabila mai ales vizual, ceva mai accentuata decat ne-am astepta dupa anul de recolta, ar fi cauzata de nivelul injumatatit de sulf aplicat la imbuteliere (25 mg/l). In fine, aceste detalii au mai putina importanta pentru un consumator insetat, dar pentru "maniaci" sunt interesante.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.