Rozeul proaspat scos pe piata de Dagon Clan (proprietarul Mihnea Vasilache, mesterul Mark Haisma plus Ion Sebastian, pe partea de vanzari) este un Cabernet/Shiraz intrupat in 2949 de sticle, in crestere fata de anul trecut, cand au fost doar 2609. Parerea mea e ca s-a baut mai putin in crama inainte de imbuteliere :)
Avem un nou roze reusit din partea lor, fresh, plinut dar bine echilibrat, cu arome de capsune, rodie si piersica alba, cu o "digitatie" buna pe papile, tehnica vesela si succinta (adica e repede curgatoriu). In functie de circumstanta, ar putea canta si gypsy jazz pe Coasta de azur, la o sardina stropita cu lamaie, dar daca micii sfaraie ademenitor prin preajma-i, pe malul Dambovitei, o poate coti lautareste foarte usor. Si motivul acestui talent nativ...(nativ e cuvantul de retinut ;) e poate ca Mark Haisma nu prea stie chimie. Asa ca se limiteaza la chestiuni elementare, cum ar fi: struguri sanatosi, atentie si curatenie la locul de munca. Poate si putin har (he, he). Si iata ca ne dovedeste ca se poate face vin bun si fara drojdii selectionate si alte bâzdâganii, adica doar lasand drojdiile native sa isi faca treaba.
Neajunsul e ca fiind o crama mica, atat de mica incat de fapt nu-i inca o crama, ci o idee (strugurii vin dintr-o parte, fermentarea din alta si imbutelierea tot asa, e drept ca totul se intampla in cativa zeci de kilometri), trebuie sa te stradui un pic sa le gasesti vinurile. Cel mai sigur e sa le dati un mesaj pe Facebook. Aud ca se infiripa un locsor, undeva in Ceptura, dar fiind un business mic, va dura pana sa vinifice la ei acasa. Oricum, judecand dupa calitatea si profilul distinct al vinurilor, mi se pare ca se descurca foarte bine si in modul acesta peripatetic*, pe care Mark l-a perfectionat in Burgundia.
Aviz amatorilor! DOC Dealu Mare, 13%, 85 pct. 35-40 lei.
Sunt sigur ca stiti, dar pentru siguranta: *PERIPATÉTIC, -Ă (‹ fr., lat.; {s} gr. peripatètikos < peripatein „a se plimba”) adj. Care se referă la doctrina lui Aristotel și a școlii lui. ◊ Școala p. = școală filozofică din Grecia antică (se.c 4 î. Hr. – sec. 3 d. Hr.), întemeiată de Aristotel și denumită astfel pentru că acesta purta convorbiri cu discipolii plimbându-se. V. Lyceum. Sursa: DE (1993-2009)
Eh... tre sa mai inveti cu micii. Expertii recomanda Prosecco :-))
RăspundețiȘtergere:))
RăspundețiȘtergere