Berea artizanala romaneasca. Un punct de vedere.


Am incercat de curand cateva beri neaose care intra in categoria "de artizanat". N-o sa fac note de degustare, mai ales ca in blogosfera noastra sunt voci mai puternice in ceea ce priveste hameiul, maltul, drojdiile si combinatiile dintre ele. Oricum, azi am o abordare diferita a problemei.

Sikaru din Bucuresti se vinde la 8-9 lei 0,33l, Terapia (Timisoara) pleaca de la aproximativ 7 lei (0,5l), iar Zaganu (Cheia, Prahova) undeva tot in jurul acestei sume. in vreme ce, din ce stiu, licorile de la Ground Zero (Bucuresti) se vand cu 10-11 lei (0,33). Precizez ca Terapia si Zaganu produc beri tip pils. Zaganu si-a extins portofoliul de curand cu o IPA si o bere rosie (nu le-am gustat, nu stiu cat costa). Sikaru si Gound Zero au intrat de prima oara in hora berilor speciale cu Stout, IPA, bere alba, in primul caz, si Pale Ale, IPA si Imperial IPA, in cel de-al doilea.  

N-o sa vorbesc de calitatile lor, oricum sunt superioare lagerului/pils industrial. Sigur, in unele cazuri, fiind nefiltrate si nepasteurizate, pot aparea probleme. Cum a fost cu ultima sticla de Zaganu blonda, care era cam aramie (transport, temperaturi de pastrare, etc). Se intampla. 
Insa din punctul de vedere al unuia care stie cum se misca piata vinului, si nu de ieri de azi, recentul val de artizanat seamana foarte tare cu ce s-a intamplat cu vinul dupa 2000 si mai ales dupa aderarea la UE. Atunci au aparut zeci de producatori mai mari sau mai mici, majoritatea intrand nu in joaca celor mari (Murfatlar, Cotnari, Jidvei si Vincon) ci intr-o nisa de calitate, cu preturi pe masura. 

Zaganu&Co nu vor reusi niciodata sa produca un lager/pils ca la carte la 2 lei pe sticla. Din realism nici nu cred ca si-au propus. Sa te lupti cu cine? Cu Bergenbier, Ursus si Heineken? Bergenbier isi face reclama mincinoasa la tv de saptamani, cu Ale a lor, care e prima din tara. Si daca nu e prima din tara, atunci e prima distribuita national, si daca nu e prima distribuita national e prima industriala distribuita national si asa mai departe. De pomana striga unul sau altul pe facebook. Cainii latra, caravana trece, se mai adauga un asterisc, o nota ilizibila in josul ecranului, avocatii prospera etc. Sunt companii prea mari ca sa se impiedice de artizani sau de bunul simt.

Dupa atatia ani vinul are inca probleme de defazare cu raportul pret calitate din piete dezvoltate. Ce cumperi la noi cu 10 euro se poate cumpara si cu 3-5, prin alte tari. Din realism, multi producatori romani exporta la preturi mai mici decat vand in Romania. Apoi au venit importurile, care si asa supra-pretuite, cu mark-up-ul importatorului etc, tot ne pun pe ganduri. Stiu oameni din industria autohtona care considera ca un vin de 12-15 lei de import nu are cum sa fie vin. Nu isi pun nicio clipa problema ca propriul lor vin este prea scump, comparativ cu ce se intampla afara.

Ori asta urmeaza sa se intample si la aceste beri artizanale romanesti. 8 lei pe un lager? Come on! Bere alba tot 8 lei? Cum sa dau atata cand pot cumpara un Schneider sau un Weihenstephaners la acelasi pret daca nu mai ieftin? Sau IPA precum cele de la Brewdog sau Flying Dog?  Deocamdata eforturile romanesti sunt la mare distanta in ce priveste calitatea. Insa sunt sigur ca eforturile lor sunt perfectibile. Sa-i incurajam!

Apoi, berea are un avantaj tocmai din neajunsul fata de celelalte bauturi, hai sa le zicem "concurente". Berea este mai perisabila. Cu cat e mai proaspata, cu atat e mai buna (in general, existand desigur si exceptii, beri inghetate, invechite, de dubla fermentatie, etc). E mai greu sa aduci pentru tap butoaie de bere proaspata nemteasca sau belgiana intr-un pub din Galati. 

Gandindu-ma la problemele vinului de calitate, am asa o banuiala ca si aceasta nisa de bere artizanala se va confrunta cu aproximativ aceleasi probleme: lipsa de educatie a consumatorului, lipsa de educatie a distribuitorilor, carciumarilor, etc, probleme de defazaj fata de preturile din pietele mari, fata de produse asemanatoare din import, etc. 
Ramane de vazut daca le vor rezolva mai repede decat vinarii romani. Ceea ce n-ar fi greu, deoarece multe din ele nu si-au gasit inca rezolvarea pe taramul strugurilor.

Oricum ar fi, eu va indemn sa gasiti aceste beri si sa le incercati. In pub sau club, decat 9-10 lei pe un Heineken la 0,33, mai bine 12-15 pe una din romanestile amintite, fie si la draft. Parerea mea!

12 comentarii:

  1. Pana acum am incercat Terapia si Sikaru. Pe langa carciumile din Timisoara, Terapia din cate stiu se gasea in marile magazine din oras (aveau ceva deal la nivel local) dar si in cateva baruri din orasele vecine - in Oradea stiu un local unde aduce, dar presupun ca se gaseste si in Arad. Sikaru am gasit in Auchan.

    Cred ca educatia "primara" berii e un pic mai complicata decat cea a vinului, pentru ca fiind un rezultat al tehnicii de fabricare si mai putin al locului din care provine mi se pare ca e mai greu de explicat. Cred ca sunt putini chiar si din cei care beau in mod curent Doppelbock, Stout sau o IPA care stiu cum se produc berile astea la modul general, ca sa nu mai vorbesc de "culoarea personala" pe care o da fiecare berar in parte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aroganță bautorului de vin zice ca n-are cum sa fie mai grea comunicarea din domeniul berii fata de vin. Problema lor e ca diferențele sunt mai degrabă tehnice și prin urmare plictisitoare. Dar exista și în lumea veche a berii povesti frumoase, care vând. Pana la urma contează sa fie gustoasă și dezirabila, mai puțin ce tip de hamei s-a folosit sau dacă a fermentat 21 sau 60 de zile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Atentie ca berea de la Bergenbier nu este IPA si ALE, adica ceva la modul general, ceva de genul, nu vindem numai lager, mai facem si din tipul celalalt, adica ALE.
    IPA este un ALE mai special, ce-i drept tot un ALE dar nu cred ca putem emite ideea ca cea de la Bergenbier este IPA, cred ca-i departe rau si de o Golden ALE sau pale ALE, daramite de o IPA.
    In rest sunt dea acord si eu cu faptul ca preturile berilor romanesti artizanale sunt cam piperate daca este sa comparam cu marcile consacrate de pe afara, iei Leffe pana la urma la banii pe care-i dai un Sikaru, sa nu mai vorbim de Ground Zero care este si mai scumpa. Si mai sunt exemple de beri bune la 0.5 care costa pe acolo, deci... Mie nu-mi vine sa cred ca nu se pot face mai ieftin, nu 2 lei cum zicea cineva mai devreme, dar pe la 4 lei, macar.
    Mie personal, Zaganu nu mi-a spus mai nimic, si ma refer la blonda si bruna, chiar nimic, si care sa ma faca sa dau 6-7 lei pe ea in supermarket. O bere medie dar cu pret de bere buna si scumpa, nu prea se face treaba asa.
    Ce-i drept acestia, artizanii romani, sunt destul de putini pe piata, si fara concurenta pretul se stabileste altfel, evident.
    Vom vedea ce se va intampla cand o mai apara si altii, atunci sa vedem calitate si preturi, sper.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Ai dreptate la IPA/Ale. Merci! O sa editez, pentru conformitate.

      Ștergere
  4. La vin, intr-o circumstanta similara, preturile nu au scazut. Cei noi s-au aliniat la preturile celor vechi. Poate la bere va fi altfel, sa speram.

    RăspundețiȘtergere
  5. O bere artizanala costa ~2,5lei sa fie facuta apoi adaugi logistica(destul de costisitoare... pentru nepasteurizate mai ales) si o sa ramana o mica marja de profit pentru producator. Clinica de bere si Zaganu au pornit cu beri "comune" probabil in incercarea de a educa publicul si a-l introduce in lumea berilor artizanale producand tipuri de beri mai comune pentru papilele bautorilor de bere. Dupa ce educi publicul poti sa incepi sa produci si beri speciale. Daca produci direct beri speciale(sikaru, ground zero) te arunci intr-o nisa a unei nise de piata deja prea mici.

    legat de pret: Prefer oricand sa beau Terpia la 11-12 lei decat edelweiss, paulaner chiar si schneider.

    @Bogdan Bocse: Terpia se gaseste la nivel national: Timisoara, Arad, Cluj, Iasi, Sighisoara, Craiova, Bucuresti, Ploiesti, Constanta, Sibiu etc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu mai comparati pretul unor beri artizanale cu cel al unor beri de fabrica de import gen Leffe, sunt categorii diferite. O comparatie mai corecta este cu berile belgiene de nisa, care se gasesc si la noi dar costa 10-15 lei sticla.

    Nu pretul e problema acestor producatori romani. Cea mai ieftina ale de calitate de import de exemplu e in jur de 10 lei, deci Zaganu IPA e foarte competitiva la pret.

    Problema este lipsa de educatie a consumatorului de la noi. Nici pe mine nu m-a dat pe spate de exemplu Zaganu blonda, e o bere ok la gust si nimic mai mult. O sa aleg totusi mereu Zaganu fata de o varianta romaneasca de fabrica pentru ca stiu ca e o bere curata, fara tot felul de chimicale, enzime si alte porcarii. Platesti de fapt ceva in plus ca sa bei ceva produs corect in locul unui amestec toxic.

    Vad ca apar si alti producatori de nisa: Nemteana, Sara (produsa in Muntii Semenic), mai sunt unii prin secuime care au castigat un proces cu Ciuc, Berestroika. Sper ca unii dintre ei vor reusi. Si poate ca aparitia acestor concurenti de calitate va forta marii producatori sa raspunda si ei cu beri mai naturale.

    RăspundețiȘtergere
  7. Bere artizanala buna se mai face la Roman, Nemteana se numeste. Reteta corecta, apa foarte buna in zona, plus o sticla si o eticheta care te duc cu gandul la berea romaneasca din anii '80. In Bucuresti se gaseste la bacaniile de carter, merita incercata.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim: Este adevarat ca multe Ale de import(fie ele IPA, Imperial IPA, bitter ale, red ale, etc se invart pe la 10 lei). Am si scris de
    cateva din ele. Insa mi se pare ca cei de la Sikaru mai au de lucru pana la calitatea unora din ele. Cum ziceam, e bine ca s-a inceput, sunt printre pionieri si le doresc viata lunga.
    Capitolul "bere curata" e o discutie in sine. Pana la urma, calitatea si placerea e ceea ce conteaza. Sigur, intrucatva, si lista de ingrediente. Cand vezi "fructoza" sau "arome naturale" pe eticheta, ar fi cazul sa-ti pui niste probleme.
    Si la vin chestiunea "curatului" e foarte complicata. Si berea industriala e teribil de "ajutata". Eu tind sa cred ca nu exista alb si negru, ci doar o enorma zona de gri. Mai inchis, mai deschis, dupa buget si cunoastere. :)
    @Alexandru: multumim de ponturi!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma bucur sa vad ca exista interes manifest si pentru berea artizanala.Sprijin puternic toate incercarile in materie,fie ca se cheama Nemteana(preferata mea,mai nou) Zaganu,Terapia,Sara,Sikaru,Ground Zero,cei din Brasov cu aia din ghimbir etc(nici nu stiu de ce am pus etc pentru ca de altele nu prea am mai auzit.
    Fara a face reclama unor locuri,mai ales ca sunt concurente unele dintre ele,imi permit sa dau exemple de preturi,ca sa vedem concret ca nu sunt atat de mari si parerea mea este ca sunt justificate in raport cu berea aproape indecenta fabricata in marile unitati romanesti.
    Minimarket-Quick deli-Tunari,in spatele teatrului Metropolis,langa Petrom(aumulte din cele enumerate,felicitari pentru promovarea lor imediat ce apar...preturi 6-8 lei/0,5L
    berero.ro se pot vedea preturile acolo
    Horeca Beer O'Clock(Ground Zero-draft in jur de 10-12 lei) 100 de beri(Zaganu,Nemteana poate si altele,cam 10 lei),Oktoberfest(ala de pe Franceza,Zaganu la 8,5 lei sticla)-Astea in Centrul Vechi
    A1 -Amzei nr.1-Zaganu,Alandala Cafe(undeva intre Eminescu si Dacia...pe la 7 lei,au 4-5 artizanale de la noi),Vivo(fast food-ul corporatist cu hamburgeri mai'de elita' marketati,in orice caz macar buni...Neme\teana la draft,care e si complet nepasteurizata,fata de sticla unde e pasteurizata partial si nefiltrata-e pe Calea Floreasca)
    Sikaru e singura pe care am vazut-o prin super/hipermarket(Carrefour,Mega Image,poate si altele),cam la 6 lei-0,33L.Sper sa nu ma insel si sa fi vazut si Terapia,Zaganu.
    Mai sunt cu siguranta multe locuri in Horeca,nu-mi mai amintesc numele,unele dintre ele este drept ca vand de pilda Zaganu si la 15 lei,dar daca ne gandim ca au acelasi pret si la alde Heineken putem spune ca e foarte ieftina ca RPC(in acele locuri)
    Sper sa fie vandute la scara cat mai larga pentru ca romanii sa le incerce si sa-si dea o sansa in vederea conturarii unei alte opinii in legatura cu berea produsa la noi(partea care apreciaza si o anumita calitate,mai buna,mai putin reusita,dar asta in categoria berii facuta 'cinstit',nu comparat cu glumele 'mass beer'.
    Imi cer scuze daca postarea mea este discriminatorie in raport cu unele marci in cauza sau cu locatii Horeca,am vrut doar sa exemplific ca se gasesc berile astea ,ce pret au si fiecare judeca RPC-ul.
    PS.In Iasi am inteles ca este un bar Beer Zone care ofera o buna selectie de beri artizanale,la preturi foarte competitive.

    RăspundețiȘtergere
  10. Va rog sa faceti si un calcul de producator: graul si apa sunt cele mai ieftine ingrediente, deci potential pentru scaderea preturilor este. Ceea ce costa mult e imbutelierea la sticla, transportul, logistica. Consumatorii trebuie invatati sa ceara la draft - e si mai buna, si poate sa le faca viata berarilor mult mai usuoara. Si implicit, scare si pretul.

    Lupta mare va fi cand se va intampla si la noi ce s-a intamplat in SUA: dupa ce microberarii au facut marile fabrici de cacao, acestea au inceput sa cumpere microberariile: vezi achizitii de catre Anheuser-Bush a microberarii artizanale de calitate precum Blue Point Brewery, Breckenridge Brewery, Goose Island, Shock Top, sau achizitiile North American Brewing Co ale craft-ilor precum Magic Hat sau Portland Brewing.

    In legatura cu cele romanesti, pot certifica IPA-ul celor de la Ground Zero nu departe calitativ de faimosul Heady Topper de la Alchemist Brewery din Vermont (de vreo cativa ani regele berilor craft americane conform celor de la New York Times sau Beer Advocate, si proaspat detronat de cei de la Russian River din California).

    In fine, o alta idee este educatia consumatorului prin disponibilitatea de home kit-uri la pretzuri accesibile si magazine specializate de drojdie si hamei (daca nu in marile orase, macar online). Cel mai ieftin kit de homebrewing in Statele Unite este $40 (complet cu furtune, cazan, etc).

    RăspundețiȘtergere
  11. Corect, ai dreptate. Berea la draft e preferabila, insa pentru consum casnic nu e o solutie. Dar pana la urma e un echilibru: berea la draft in pub ajunge sa coste cat cea imbuteliata cumparata dintr-un magazin. Iar de Ground Zero, ai dreptate, am gustat mai toate varietatile si trebuie sa spun ca fac o treaba foarte buna.
    Kit-uri se pot gasi si la noi. Chiar am vazut unul in Lidl, la un moment dat. Deci exista un interes.
    Interesanta si perspectiva ta cu microberariile cumparate de colosi. E foarte logic. Peste ani vor ajunge doar branduri, fara sa mai retina artizanalul initial.

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.