Vineri dimineata am facut echipa cu
pistoanele baricate din Braila (Iulian si Cristina Grigorescu) si am purces spre Constanta. Ceva mai tarziu, dupa cazarea la Iaki din Mamaia, am pornit spre Murfatlar, intr-un autocar plin de invitati. O singura privire mi-a fost de ajuns ca sa inteleg ca seara va fi lunga, atat de lunga incat se va transforma in dimineata, pentru cei mai entuziasti, cel putin.
E a treia oara cand particip la evenimentele gazduite pe teren propriu de
M1 Crama Atelier- divizia premium a celui mai mare producator de vin din Romania- si toate s-au incheiat in rasete si voie buna. Lucrurile n-au stat altfel nici de aceasta data.
|
Liviu Teleanu, ultima linie de aparare a Murfatlarului
in razboiul impotriva teroristilor din vie: mana, fainarea si mucegaiul |
|
Vali Ceafalau prezentand colectia vara-toamna 2014 |
|
Mi se pare nitel contraproductiv,
avand in vedere profilul de activitate |
In legatura cu vinurile in sine, eu unul aveam asteptari amestecate. In editiile trecute, am gustat noile vinuri aduse pe lume de Razvan Macici si echipa sa, unele fiind foarte fresh, vorbind direct si fara ascunzisuri, cum sunt cele din gama Sable Noble, altele mai rafinate, cum ar fi cele din Leat 6500- soiuri internationale sau Arezan ( cu soiuri autohtone). N-am fost foarte incantat de editiile 2011 ale pinotului sau fetestii negre. Sa nu ma intelegeti gresit: le-am receptat ca vinuri bune, dar preferintele mele personale sunt usor in alta parte. De ce? Pentru ca mi s-a parut ca lemnul si-a pus amprenta prea pregnant pe fibra delicata a vinurilor, in special daca vorbim de feteasca si pinot, doua soiuri pe care experienta ni le-a indicat ca foarte sensibile la baricare. Mi-a placut in schimb cupajul de cabernet si merlot din acelasi an, un vin foarte serios. Ei bine, nu stiu cum se face, dar parca dorintele mele si-au gasit la vintage-ul 2012 satisfacerea. Am descoperit un pinot si o feteasca care, cel putin asa cred, exprima mai bine arealul si potentialul acestor soiuri pentru podgoria Murfatlar.
Vizita in vie s-a lasat cu un consurs de cules. Stiti deja ca sunt un mare fan al acestor activitati, asa ca am urmarit cu mare atentie, de pe margine, concurentii. Sincere felicitari castigatorilor care au dat dovada de un entuziasm nitel suspect!
In continuare vizitarea cramei a decurs conform asteptarilor.
|
Dan Domnaru (PR): "Deci sa stiti: vinul se face si din struguri!" |
Vreau sa remarc ca nu s-au ascuns lucruri sub pres. Nimeni nu s-a straduit sa ascunda sacii cu drojdii selectionate, iar ghizii nostri au facut bine ca au spus ce sunt acele prafuri si la ce folosesc. Eu cred daca ii arati omului ce sunt si la ce folosesc aceste substante, macar o sa inceteze cu "vinul facut din prafuri" sau alte nerozii.Am vazut instalatii moderne, budane traditionale, sculptate, dar si tancuri noi de inox, precum si noile "oua" de beton, pe care Razvan Macici vrea sa le foloseasca la previzionatul super-vin de Murfatlar.
|
Daniel "Axl" Negrescu |
|
Un pahar de must "glamour" |
|
Biroul oenologilor. Ceva nemaivazut in Romania |
E de retinut ca M1 beneficiaza de un flux tehnologic distinct de vinurile Murfatlar. Adica strugurii provin de pe parcele selectionate, sunt culesi in ladite, sunt apoi sortati la crama, instalatiile de vinificare sunt doar ale diviziei M1, nu se amesteca cele doua daravele.
|
Razvan, fa-te ca lucrezi! |
Dupa vizita fluxului am ajuns printre baricuri, intr-un spatiu amenajat pentru prezentarea si degustarea a trei noi vinuri.
|
Dan Bundur si Razvan Macici.
In spate, noile "oua" de fermentare si pastrare. Beton! |
|
Vali, calare pe situatie |
Pinot Noir Leat 6500 2012. Culoare frumoasa, stralucitoare, tipica, de intensitate moderata, adica se vede degetul pe partea cealalta a paharului. Surpriza! Un nas de cireșe și vișine, cu tuse ierboase, rustice. În gust fructe roșii, fresh, zemoase. Nuantele lactate din 2011 nu se mai regasesc acum. Are, ce-i drept, o mica cădere pe final, în sensul ca nu are o lungime kilometrica, dar...e bine si asa! E unul din putinele pinoturi romanesti cu tipicitate de soi si din nou subliniez- cu o utilizare mai moderata a lemnului. Ma declar multumit! 86
Feteasca neagră Arezan 2012. Din nou surprinza! O culoare rubinie ca de pinot. Nas de fructe roșii, ușor picant, fără amprenta de baric si prune proaspete. In timp prin aerare apare si o nota usor afumata, deci prunele s-au uscat bine! Mai puțin serioasa decat 2011, dar mai tipica, mai suculenta, mai cu fruct. 84.
Merlot 2011 Leat 6500. Un nas prafos, amintind de castane coapte si fructe negre. Un gust puternic, taninos, nu foarte prietenos acum. Rămâne de stabilit dacă în timp, pe când taninul se va roade, va avea și corpul care sa tina vinul viu. Eu as incerca vinul peste cateva luni. Am mai vazut vinuri, dure si brusturoase care s-au metamorfozat peste ceva timp intr-o licoare de o suculenta nebanuita aproape de lansare. Pentru moment: 83. In previziune: 85
Mai amintesc si un moment interesant, un happening muzical in mijlocul prezentarii, oferit de reunirea mai mult sau mai putin intamplatoare, cu aceasta ocazie, a catorva membri ai fostului si renumitului grup vocal Song. Nice!
La deja traditionala masa de la punctul turistic al Murfatlarului, masa cantata de doua serii de muzicanti- unii specializati in romante, iar altii in lautareasca, am avut pe masa alte doua vinuri, anume:
Sauvignon blanc 2013 Leat 6500. Un nas de banana, flori de câmp, o adiere de baric exprimata printr-o nota de vanilie, un gust puternic, de fructe coapte, cum ar fi gutuia sau para. Un finish dulceag și persistent. 85.
Feteasca neagra rose 2013 Arezan. Culoare rose ceva mai pigmentata, hai sa zicem de cireasa la inceput de mai. Nas fresh, de fruct proaspăt, rosu, cum ar fi afinele roșii, grapefruit rosu sau chiar portocale rosii. Alcoolul se simte la temperaturi mai mari decat 10 C, in fond are si de unde- 14,5% alc. Dar un vin ok, placut, elegant, dar nu de cursa lunga. 83
Nici nu mai amintesc ce veselie, cant, joc si voie buna s-a produs in restaurantul cramei, alimentate in principal de cele doua vinuri de mai sus, de maiestria muzicantilor, dar si de "amenintarea" berbecutilor la protap.
|
De la petrecere. foto: Ionut Popescu |
Acuma, sincer va spun, am remarcat ca e mai putin obositor sa eviti tentatia (pentru ca tulai-doamne! vin, mancare buna, lautari- toate conditiile implinite), decat sa te lupti cu ea, si asa am ajuns un pic mai repede la hotel. Oricum, nu m-am uitat la trash-show-urile de noapte, ci am profitat de rastimpul pana la miezul noptii, pentru o discutie despre lume, viata si online-ul dintre ele cu vinescu.ro, aka Ionut Popescu.
A doua zi, am avut ragazul sa investigez hotelul Iaki si partea de nord a statiunii Mamaia, intr-o insingurata, romantica si matinala dezolare. Pentru mine, Mamaia in sezon, sambata seara mai ales, este un soi de mini-iad. Scoate din mine toata
demofobia de care sunt capabil.
|
Pentru ca mare si pentru ca rasarit |
|
Se vede treaba ca un copil a incercat sa imbunatateasca
pictura abstracta din camera de hotel.
N-a mai pus si "i"-ul de final, pentru ca a intrat mama in camera |
Am remarcat in preajma piscinelor hotelului patronat de Gheorghe Hagi, o chestiune interesanta pentru un galatean: o "fata pe valuri" de Constantin Baraschi, o replica mai mica si mai bronzata (deh, e doar pe litoral!) a celebrei "nespalata" din centrul Galatiului. "Stai usurel, cum? Aveti in Galati o statuie care se numeste "Nespalata"?" Pai, da, oficial e "fata pe valuri", un aranjament artezian, in care statuia este udata de pestisori din bronz, insa in perioada comunista de apus a devenit nefunctionala, de unde si-a tras ludica porecla. Umor moldovenesc, ce sa facem!
|
"Nespalata" de Mamaia |
In concluzie: a fost o iesire interesanta, am fost martor la ceva ce mi-as dori intamplat mai frecvent la vinurile romanesti: diferente intre ani, diferente de abordare, adaptare la contextul international, unde cel putin la nivel de winegeeks, baricul a inceput sa cada din gratii in favoarea unei expresii mai nealterate a strugurelui.
Apoi, e un sentiment de determinare si incredere pe care echipa M1 il transmite si care ma face sa fiu increzator ca in viitorul nu prea indepartat voi gusta chestiuni cu adevarat uimitoare de la Murfatlar!
|
Echipa M1 |