Charme de la Mer Traminer 2013 M1 Crama Atelier

Charme de la Mer 2013 vine intr-un ambalaj pretios, dupa cum puteti vedea in fotografii. Este un vin aromat demisec (are putin peste 7 grame zahar rezidual). Are o culoare inedita, de rose provensal, un fel de portocaliu deschis, sau "caisa" cu vagi reflexii roz. Culoarea e data de pielitele pigmentate ale traminerului. Practic durata contactului dintre must si pielita determina intensitatea culorii. Imi pare ca si sticla aleasa intareste mai mult pozitionarea spre rose, vinul parand mai roze in sticla decat in pahar. Si forma recipientului, folosit de multi ani de Domaine OTT, cunoscutul producator de roseuri din Provence, duce spre pozitionarea "in rose'. Ca sa nu mai vorbim de denumirea comerciala pe frantuzeste. 
Altfel e un IG Colinele Dobrogei, editie de 9728 sticle.
Intorcandu-ne la analiza sensoriala as mentiona ca in afara de culoare, nu sunt multe repere gustative care sa diferentieze un traminer normal fata de varianta sa prezenta, in rose (atentie: acesta e un traminer vinificat astfel incat sa capete o culoare spre rose si nu un traminer roz- care e o ruda apropiata. Oricum familia traminer/savagnin e destul de mare si incurcata, sa nu ne bagam in reuniunile lor de familie).
Olfactiv vorbim de petale de trandafiri, fructe exotice precum lyche si cherimoya. În gust  regasim o textura amintind de marul bot de iepure, dar si de note de caise și  pomelo confiate. Senzatia amaruie din final se adanceste odata cu ridicarea temperaturii vinului, dar confera si o persistenta aditionala. Trebuie spus ca nici alcoolul (13,5), nici restul de zahar nu stau in calea bautorului, elementele fiind bine echilibrate de aciditate (peste 6 g/l). 
Daca ar fi sa nominalizez insa un motiv pentru care n-as crede ca se bea precum apa, sau in fine- precum un rose de Provence bun- ar fi tocmai caracterul impetuos, aromat, al traminerului. E incantator pret de un pahar, doua, dar devine oarecum obositor in cazul consumului colocvial. 
Pretul din magazinele specializate e undeva intre 35 si 40 de lei, iar cel din terasele litorale unde se prognozeaza a fi difuzat- greu de anticipat (70-80-150?). E un vin usor de inteles de catre publicul larg si poate, in unele conditii, va fi un  succes. Mai ales daca frazele bombastice de pe contraeticheta te atind sufleteste. Pe mine unul marea, briza si nisipul ma duc cu gandul la alt fel de vin decat acest aromat demisec.
Din punct de vedere al asocierilor culinare presupun ca ar merge bine cu platouri frugale, fie cu treburi asiatice condimentate din belsug. Poate ar suna ciudat, dar din bucataria traditionala l-as incerca cu niste sarmale reci de post cu busuioc prin-trânsele!
Parerea mea!
83 pct


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.