De cate ori n-am auzit intr-o conversatie despre vin ideea "toate vinurile astea din magazine sunt facute din pastile"? Ca ar exista o pastila magica care pusa intr-un pahar cu apa precum o vitamina C efervescenta va produce in cateva secunde o bautura alcoolica?
Multi autori cu o experienta incontestabila au scris despre aceste mituri care graviteaza in jurul vinului. Principala problema in cazul vinului din pastile ar fi alcoolul. Ni se spune ca alcoolul e un lichid, el nu exista in stare solida si prin urmare nu poate exista o "pastila" care sa incapsuleze tot ceea ce face un vin sa fie un...vin. Iata cateva articole pe acesta tema:
10 mituri despre vin. Catalin Paduraru "realitatea confirma ca nu face nimeni vin aruncand, conform mitului, o pastila intr-o caldare, pastila care, dupa teoria in cauza, ar elibera si alcoolul necesar… Este hilar si lipsit de orice sustinere stiintifica"
Vinul din pastile. Revista Millesime nr.1/2011, pg 12. Dorin Popa."vinul din pastile nu exista, fiind imposibil de produs si in mod real si in mod legal"
Despre miturile moderne ale vinului. Valentin Ceafalau. Mitul vinului din pastile "nu a fost insa niciodata demonstrat, el existand doar la nivel de zvon. De asemenea, acest mit nu este justificabil si datorita faptului ca in Romania nu prea a existat problema lipsei de materie prima, de struguri."
Catalin Paduraru a atras atentia si asupra faptului ca exista un contra-argument economic. Romania, cum se stie, are o supraproductie de vin, deci nu duce lipsa de materie prima. Ar fi ilogic ca in conditiile unei supra productii sa existe falsificari de orice fel. Cu atat mai mult cu cat, adaug eu, Statul Roman a reusit sa reglementeze aceste asa zise falsuri, prin sintagma generoasa "bauturi fermentate linistit", care sunt bauturi alcoolice in care se adauga un extract din vin sau din struguri ca sa-i dea lichidului o falsa aparenta de vin. Aici, as zice ca Statul ar trebui sa fie mult mai ferm, dar imi inchipui ca interesele sunt prea mari. Daca te uiti pe etichetele acelor peturi pline de un lichid auriu o sa vezi numai poloboace, butoaie si imagini de hruba, care dezinformeza potentialul cumparator asupra naturii bauturii din sticla. Cu atat mai mult cu cat exista bfl-uri imbuteliate in sticla de 0,75, cu dop si tot ceea ce este in mod traditional asociat ca ambalaj unei sticle de vin.
In fine...sa ajungem la concluzie. Vinul din pastile e o tampenie, e adevarat. BFL-ul nu e vin, nu-l consum si nu recomand nimanui sa-l consume, asa ca nu prea ma intereseza din ce prafuri, arome si alcool e facut.
Dar...trebuie sa va spun cu regret ca alcoolul poate exista si in alte stari de agregare decat lichida. Asa ca demontarea mitului pe latura "stiintifica" nu prea functioneaza. Cum asa? Pai in SUA exista un patent privind alcoolul pudra nu de azi de ieri, ci din 1974. Ati auzit de ciclodextrina? Nu? Nici eu pana acum cateva minute:) Ciclodextrina e o substanta chimica din familia zaharurilor care are, printre altele, proprietatea de a absorbi alcoolul. Ciclodextrina este solubila, deci intelegeti fenomenul.
Nu este o chestiune pur teoretica- exista chiar si aplicatii practice aparute pe piata. In Germania a existat Subyou, care intre timp s-a mutat din pricini legale in Mexic. Si acum se pot cumpara cateva sortimente "Subyou be true" cu mentiunea "Alcohol in Powder - Just add Water and enjoy", 4,8% alc. In Olanda problema a aparut in 2007 si s-a numit Booz2go, un praf care, dupa ce adaugai apa, se metamorfoza intr-o bautura carbogazoasa si slab alcoolizata.
De remarcat ca n-a fost niciodata un fenomen prea comercial, din moment ce n-am auzit de el pana acum. Respectivele bauturi au incercat in mod imoral sa profite de portite din legislatie si sa vanda aceste produse catre minori. Cele doua tari au inclus insa ciclodextrina imbibata du alcool printre produsele alcizabile si problema a disparut in mod natural. Pentru moment.
In concluzie, vinul din pastile inca nu exista. Exista niste bauturi "sintetice" (BFL-uri) care amintesc de departe de vin. Si sunt mai ieftin de produs decat vinul. Insa acestea sunt etichetate ca atare. Sigur ca un mod de fraudare ar fi ca vinariile de cartier sa vanda vrac BFL pe post de vin varsat. Sau sa boteze vinul cu numita abominatie. Insa ar fi relativ usor de detectat organoleptic falsul, nu ca publicului tinta i-ar pasa prea tare.
Totusi respingerea mitului vinului din pastile pe baze pur stiintifice nu sta in picioare. Exista iata! alcool pudra, deci putem sa ne inchipuim o "pastila". Insa de la inchipuire pana la realitatea de a putea avea pe un raft din bucatarie un tub de pastile efervescente numite "cabernet sauvignon de Napa Valley 2007", sau mai stiu eu ce nazbatii asemanatoare, e o cale lunga. Sper eu- prea lunga. Sigur ca exista glumite- pudra cu extract de vin alcoolizata, cum este acest produs vandut de o companie specializata in produse de "outdoor" si supravietuire. Sigur nu e "vin", nici in Germania, nici in SUA, nici in Romania- din pricini legale- vinul fiind definit ca bautura fermentata din struguri.
Insa am eu o banuiala ca toate acestea nu sunt sfarsitul epopeii. Iata- acum cateva zile citeam un articol despre un produs care sta sa apara in Statele Unite- Palcohol. Un sortiment de alcool pudra - "made from premium vodka distilled 4 times". Premium vodka, da?
PS: Sunt curios cam in ce an se va introduce la Concours Mondial de Bruxelles categoria "vin-pudra"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.