BBdV ep. 30: Federico Fellini, păuni, porumbe și bule de champagne. Amarcord Riserva Speciale (Italia)

Aceasta e o bere italiana speciala, de tipul "fruit-beer" de dubla fermentatie. In compozitia ei, pe langa apa, hamei si malt, s-au adaugat cateva treburi inedite: miere de acacia si flori de camp, visine salbatice ba chiar si porumbe. Pentru fermentatia secundara (in sticla) s-au folosit drojdii de Champagne. Pam-pam!
Berea este rezultatul unei colaborari intre scriitorul, artistul si scenaristul Tonino Guerra si maestrul berar Garrett Oliver. 
Dar de ce apare numele celebrei pelicule a lui Frederico Fellini? Dintr-un motiv simplu: Tonino Guerra a fost scenaristul filmului. Garrett Oliver inainte a a-si descoperi talentele de berar, a studiat arta cinematografica fiind un fan al filmelor la care Guerra a lucrat. Vedeti cum se leaga lucrurile? Dar ce cauta paunul pe eticheta? Ei, pentru asta va trebui sa vedeti filmul, daca l-ati scapat pana acum.
Spuneam de colaborare. Tonino a facut eticheta, Garrett berea, impreuna au realizat conceptul. 
Despre bere in sine, ce sa va zic altceva decat ca e una din cele mai originale beri pe care le-am baut.
Culoarea e chihlimbarie deschisa, usor opaca, spuma densa, cu pori minusculi, perlare fina. Aromatica aminteste de un vin, cu tuse de must, visine, zmeura, patiserie. Gustativ, carbonatia da un feeling fresh, spritat, dar de finete. Apar impresii de miere, fructe rosii, condimente piscacioase si un mic caracter astringent, care aminteste intr-adevar de porumbe. Alcoolul e bine mascat. Si are alcool cat pentru doua beri! 10%!
Nu e o bere pentru toata lumea, atat gustativ prin notele fructate si deosebite, cat si prin prisma pretului- sa tot coste vreo 80-100 de lei (sticla de 0,75). Nu glumesc. Puteti cerceta La 100 de Beri, in centrul vechi al Bucurestiului pretul exact. Oricum, chiar daca nu veti simti aripile ingerilor atangandu-va umerii cand o veti incerca, veti fi nevoiti sa recunoasteti macar ca e o bere de doua ori speciala, artizanala, care sade intr-un ambalaj pretios si tragand dupa sine un intreg univers cultural. Cred ca are si un potential gastronomic ridicat. Daca ar fi sa o reincerc, mi-as dori-o alaturi de o rata cu portocale sau un iepure cu masline. Nu de alta, dar la pretul ei, parca nu-ti vine s-o bei cu chipsuri si covrigei alaturi. 
4 1/2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.