Montsant este o apelatie interesanta, care isi mosteneste numele de la muntele omonim aflat in regiunea spaniola Catalonia, are o forma de covrig, inconjurand in totalitate alt DO, ceva mai celebru, anume Priorat. Podgoria Montsant se intinde pe aprox. 2000 de hectare. Varietatile cultivate nu sunt surprinzatoare- garnacha, tempranillo, carinena, iar la albe- parellada, macabeo, moscatel, fara ca lista sa fie exhaustiva.
Acest vin este produs de Cellers Folch, crama avand in exploatare 93 de hectare.
Vinul a venit la masa dupa Bosconia 2003, de care va povesteam ieri. Spun asta deoarece in mod firesc receptarea a fost influentata de vinul precedent.
Pun pariu ca la lansare a fost un monstru mare si monolitic, big&bold cum categorisesc americanii, cu tuse evidente vanilate si prajite. Timpul trecut de atunci i-a mai subtiat concentratia, dar e suficient de solid in continuare. E un vin produs majoritar din garnacha-tempranillo-carinena. Are 13,5% alcool si inteleg ca se produce in cantitati destul de mici. Culoarea s-a prezentat rosie rubinie, destul de intensa, avand in vedere varsta nu tocmai de neglijat. Tusele olfactive amintesc de painea prajita, fructe negre, condimente din belsug. Gustul pastreaza ideea prajita din nas, cu impresii de alune de padure si fructe negre bine coapte, echilibrate de o aciditate disjuncta de descriptorii de fruct. E un vin pe partea mai heavy a lucrurilor si nu poate face fata finetii unui Rioja bun. Dar...luat de unul singur, avand in vedere ca e altceva, alta zona, alti struguri, alt stil (care apropos aminteste de concentratia vecinilor din Priorat), nu a iesit deloc rau.
E ca un fost campion la box, care- desi iesit din forma- tot ar putea face knock-out un obraznic impertinent.
N-am cum sa stiu exact, dar as paria ca e mai agreabil acum decat a fost aproape de lansare, care dupa regulile zonei a fost undeva prin 2005.
Vinul poate fi incercat si in Romania, prin intermediul Vinescu.ro, la pretul de 73 de lei. 85 pct
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.