A doua editie a babestii ecologice de la Somova, jud. Tulcea, are 13,5% si presupun ca are acelasi pret decent (25-30 lei) din moment ce am incercat-o la 45, intr-un restaurant.
Se prezinta cu o culoare rosie-rubinie, stralucitoare, medie ca intensitate. De aici iti dai seama ca nu va fi atat de densa precum cea de anul trecut.
Nas frumos, parfumat, de boaba coapta de strugure, dulceata de cirese si condimente. Gustativ e mult mai tipica decat 2011, suculenta, cu arome de corcodusa, cirese, visine, niste taninuri mici si obraznice pe final, amestecate cu o dulceata unor curmale. Vinos, neaos, autentic.
Exista opinia ca cea de anul trecut ar fi fost calea de urmat pentru babesti, ca ideea veche ca babeasca da un vin usor, light spre medium in corpolenta, undeva la mijlocul drumului dintre un beaujolais cru si un pinot, n-ar fi adevarata si ca s-ar datora tentintei de supraproductie a acestei plante. Se poate argumenta ca prin atentie in vie si eventual culegerea tarzie s-ar putea obtine un vin mai concentrat, mai serios.
Dar...why so serious?, vorba lui Joker. De ce ar fi nevoie de seriozitate? Avem nevoie si de vinuri mai light, mai sagalnice, care sa nu scrie tratate de fenomenologie, ci sa se exprime mai batraneste, mai usor de inteles, printr-o pilda sau o povestire. A fi usor de inteles e o virtute pe care si oameni complicati precum Wittgenstein au apreciat-o.
Pe langa faptul ca simplitatea se potriveste bine cu acest moment din an cand e de dorit sa fim impacati cu sinele, mai linistiti si mai impaciuitori. Atat de impaciuitor incat n-o sa fac o mare teorie din faptul ca aceasta jivina jucausa care e babeasca de la Somova este adusa pe lume nu de un roman, ci de un italian, la fel cum in trecut si alte soiuri pure romanesti au fost tinute in viata de oenologi straini.
Oricum ar fi, am asa o banuiala ca vinul ar merge ca uns la pomana porcului ba chiar si la sarmale. Dar nici la o plachie de peste gras, cu un continut mai bogat de rosii, n-ar fi de alungat.
Asadar cam aceasta ar fi licoarea prin care va urez Craciun fericit. Din pacate doar indemnandu-va sa-l incercati, dar -cum convenabil se zice- intentia conteaza, asa ca nu ma judecati prea aspru :)
Servus George, ai idee de unde se poate achizitiona vinurile celor de la Sapata?
RăspundețiȘtergereIn mod cert de pe cateva online-uri, recolta 2011. 2012 probabil va intra si ea in curand, asta daca n-a facut-o deja.
RăspundețiȘtergereCauta pe www.vinuri-pe-net.ro ,la 25 lei/st +transportul
RăspundețiȘtergerehttp://www.vinuri-pe-net.ro/vinuri-linistite/crama-delta-dunarii