Acest vin sec din nordul judetului Galati se prezinta printr-o culoare aurie, usor oxidativa. "Nas" interesant, deosebit, de condimente, ierburi aromatice, crini deschisi si in subsidiar- carne proaspata (de porc). Un gust destul de rustic, se simte pielita strugurelui, apar tuse vegetale usor amarui combinate cu jeleu zaharisit (ca sa nu mai zic rahat turcesc, ca rad golanii in fundul clasei). Finalul e destul de lung si intens.
Nu e fin, dar este rustic si altfel decat armate de licori obtinute dupa retetar. 80 p. 10 lei.
PS: evident au o problema cu etichetele, pentru ca nu exista vin de masa si cu indicatie geografica. Adica ori una, ori alta. Dar nu-i asa important, decat prin faptul ca se incalca legea daca vinzi asa ceva:)
Pana la urma este bine ca si aceste statiuni viticole produc cat de cat ok si la preturi foarte bune...Din pacate nu ii gasesti decat pe la mici targuri si expozitii de cartier, ziua recoltei etc...
RăspundețiȘtergereProbabil ca au citit comentariul tau dintr-un articol din 2009 si au tinut cont ca sarba este totusi un vin sec nu demisec
http://lucruribune.blogspot.ro/2009/10/o-mica-revelatie-vinul-de-targu-bujor.html
Oricum sunt curios la astfel de vinuri facute de ultimii mohocani la stat ce lucreaza din pasiune si nu pentru bani, cu echipamente de pe timpul ciuruitului... La 11% alcool si 10 lei este un RPC ff bun si un vin de cursa lunga...Ma intreb cum o fi fata de Livia? Vad ca si cei de la Senator mai au Sarba (Monser) si Vincon-ul. Cel din gama Livia mi s-a parut ok, dar sub Plavaie, acel vin uleios parca din seminte de floarea soarelui cum spuneai si tu. Vincon l-am gustat dintr-o prostie la targul Vintest si face parte din categoria "beciuri"
Imi pare rau ca nimeni nu mai are plantatii de Galbena de Odobesti si nici nu-i intereseaza acest soi...inafara de Vincon ce-l ofera demidulce - cum se putea altfel! -, el fiind la origini un vin sec...
"Despre Galbena:
“Vinurile sunt seci, usoare, vioaie si lasã în cavitatea bucalã o senzatie plãcutã de proaspãt si de rãcoare. De obicei, vinurile din soiul Galbenã de Odobesti se consumã tinere, adicã în primul lor an de viatã. Se recomandã sã acompanieze brânzeturile proaspete si mâncãrurile usoare pe bazã de peste, fructe de mare si carne de pasãre” Dr. Ing. Ec. Ion Pusca –oenolo",
Am citat tot dintr-un articol de-al tau tot din 2009
http://lucruribune.blogspot.ro/2009/05/galbena-de-odobesti-sublima-dar.html
Da, inteleg ca isi vor face si linie de imbuteliere, ceea ce le lipsea.
RăspundețiȘtergerePe Livia 2012 am gustat-o in urma cu cateva saptamani, si pot spune ca este un vin bun. Destul de asemanator aromatic cu acesta, dar evident mai lucrat si mai fin. Cred ca medaliile pe care le-au obtinut cu el sunt chiar pe bune. 83-poate 84 pct. La fel de adevarat e ca aceasta sarba de la Girboiu are o oarece inconstanta de-a lungul timpului. POate si soiul e mai dificil (celebra enigma a disparitiei subite a "buchetului" de sarba, cum apare prin literatura). Cat despre galbena, se pare ca ar exista una la un producator din Vrancea mai obscur, scria Costachel de ea, dar ce exista acum pe piata e altceva. Vincon e inca cel mai departe de realitate din cei mari. Chiar am cumparat o astfel de galbena si nu sunt sigur ca era 100% vin, sa ma ierte dumnezeu daca vorbesc cu pacat, dar exista ceva atata de pregnant sintetic acolo ca spre prostii m-a dus gandul. Se intampla si lucruri bune, iata revirimentul cramposiei- la Murfatlar, si in curand si la Intervitt Zimnicea.