SERVE e genul de crama la care ma duc cu placere deoarece stiu ca o sa fie distractiv. E simplu, nu tine de parti-pris-uri, e ca un restaurant favorit unde cunosti lumea, patronul si lautarii, unde te simti bine si-ti face placere sa revii. Nici vinul casei nu-i rau, ce sa mai...
Si asa am facut regulamentara vizita prin vie, la confluenta cabernetului cu pinot-ul, unde se gaseste un "amfiteatru" natural, frumos de privit si de pozat (daca ai cu ce). Cei care au mai fost- au bazait un pic, dar usile autocarului au ramas ferecate, la fel ca urechile tovarasului Savulescu, directorul de vanzari si organizatorul escapadei.
Intorsi la cabana de degustare de la crama am fost intampinati de Mihaela Tyrel de Poix si enologul Aurel Rotărescu si dupa cateva cuvinte de intimpinare am fost pusi la treaba (adica degustare).
Licorile, care au fost analizate si ulterior la bufetul maiastru pregatit de cei de la Terra Carpatica, s-au prezentat destul de bine, nu ca as fi avut dubii. Sa mentionez ca dintre albe- Milenium 2012 (sauvignon blanc si riesling), chardonnay-ul Terra Romana 2012 si desigur Cuvee Amaury 2011- au fost sub reflectoare. Iar la rosii mi-a placut jovialitatea feteastii negre Terra Romana 2011, si desigur cele doua cuvee-uri, Charlotte 2010 si Cuvee Alexandru 2007, un vin pe cale de disparitie si care poate fi achizitionat doar de aici, adica de la sursa. Bonus a venit un magnum de Charlotte 2007, care nu a dezamagit, parand foarte tanar si de viitor, ca sa zic asa.
S-a desfasurat si un concurs de cupaje si toate au iesit fantastice, cu mentiunea ca cel propus de Ionut Popescu, Razvan Jurca si Darius Tulbure a fost mai pe placul juriului. Oricum, o ancheta a DNA va face lumina in acest caz. Noi (Horia Hasnas, Alexandru Farca si subsemnatul) n-am putut decat sa-i felicitam printre dinti si sa le uram succes in continuare celor de pe locul trei adica echipa lui Dan Micuda si Darius Pripon.
In afara de asta, va dati seama, daca pui laolalta atatia oameni de spirit si de cuvant, iar apoi le mai dai si sa bea, nu e de mirare ca hohotele de ras se vor auzi din strada.
Iata, in final, cateva impresii de la degustare, ca sa nu ziceti ca n-am muncit si noi:
Sauvignon Blanc/Feteasca Alba 2012 Terra Romana, un vin proaspat, floral si aducand a fructe verzi. Seamana cu o feteasca alba 100% si e foarte baubil. 82-83
Milenium Alb 2012- un cupaj de sauvignon blanc si riesling de Rin, care aduce in nas ceva tuse uleioase si de baric. Para si ananasul fac legea si pare ceva mai polisat si elegant decat jovialul precedent. 84
Chardonnay 2012 Terra Romana. Marturisesc ca imi place acest vin, deoarece consider ca utilizarea baricului (in acest caz, in stadiul de fermentare) s-a facut cu discernamant. Aduce a ananas, vanilie, paine prajita, iar in gust a gutuie si paducel. 85
Cuvee Amaury 2011, un vin alb de top, cu un nas delicat, de flori de lamaita si levantica, cu tuse herbale, dar si fructate, de caisa si mar copt. Am zabovit un pic asupra lui deoarece s-a dezvoltat destul de interesant de la ultima degustare. Nu mai aduce a sauvignon blanc bun de Chile, ci s-a desfasurat in ceva mai fin, mai delicat.
Rose Terra Romana 2012, confirma ca e un roze romanesc foarte cautat. Are un nas floral dar si cu fructe rosii de padure, fragi si capsune, cu tuse de caisa si grepfruit in gust. 83
Milenium Rosu 2011, ramane acelasi vin juicy si lin curgator, cu taninuri moi si dulci si arome placute de mure, zmeura si vanilie.
Feteasca Neagra Terra Romana 2011 s-a desfasurat herbal, dar si cu arome tipice de prune, porumbe, trufe de ciocolata. Gust mustos, cu prune coapte la intrare care se usuca pe final, contrastand interesant cu impresiile picante si usor amarui de pe final. 84. E vinul pe care l-am preferat la masa, mai ales la cele cateva "uscaturi" traditionale.
Cabernet Sauvignon 2011 Terra Romana vine acum de pe plaiurile dobrogene. E usor morocanos, ierbos si brusturos, si trebuie aerat nitel pentru a-si defasura notele de fructe negre si cele carnoase, condimentate. 83.
Cuvee Charlotte 2010 aduce o aromatica de boia dulce, musetel(!) chiar si putina menta (nu prea stiu de unde ar putea veni, avand in vedere ca, de aceasta data, pe eticheta nu apare cabernetul), carne afumata, iar ca fruct- prune si dulceata de afine. Bun. Absenta cabernetului il face usor diferit ca stil fata de editiile din trecut. 86
Cuvee Charlotte Magnum 2007. Un vin destul de inchis, cu arome tenebroase, de condimente pudra intr-un bazar arab, carnos si solid. stafide, cafea, afine, visine, vanilie. Nu da semne de oboseala. 88 pct.
Cuvee Alexandru 2007- am scris in mai multe randuri despre acest vin si de data aceasta nu pot sa nu remarc lentoarea cu care evolueaza. A trecut mai bine de un an de la ultima degustare si cu exceptia unei bulvervante impresii aromatice de infuzie de tei care se adauga evantaiului aromatic si asa destul de amplu n-am sesizat urme de evolutie accelerata. 90 pct.
Parcela de merlot e bine pazita de animale cu doua sau patru picioare |
poza clasica cu struguri (cabernet sauvignon) |
Asta e o inovatie, pe acelasi butuc aveam sus struguri verzi, la mijloc rose si jos negri :) |
Prezentati arrrm! |
Unii se distreaza, altii muncesc. Viata e grea si nedreapta! |
aici ne-a altoit Aurel Rotarescu:) |
Salut,
RăspundețiȘtergereCuvee Charlotte Magnum 2007 - am citit ca este la final de cariera si ca trebuie baut ACUM. asa e sau pot sa-mi cumpar 2 sticle pentru a le bea peste cativa ani? ar sta foarte bine langa 3 flamboyant 2009 si 4 Charlotte 2008. multumesc
Daca ai citit asta ar fi deoarece sticlele evolueaza diferit si pana la urma si receptorul e diferit, ca sa nu mai vorbim de ocazie. Eu cred ca mai are sange in vine, ca sa zic asa, pe scurt
RăspundețiȘtergerenu este o inovatie acea adunare de ciorchini (de la verzi la copti) - si eu am avut asa ceva pe butuci; se datoreaza faptului ca vita, anul acesta, a inflorit de 2/3 ori... PAROL, mon chér!!!
RăspundețiȘtergereCorecta observatie, exact asa se intampla. Eu as piguli mai bine butucii pe langa care trec astia ca mine. :)
RăspundețiȘtergere:-)
RăspundețiȘtergereCe ne facem? la SERVE nu "cosmetizam". Ne aratam asa cum suntem :-(
Si serios: pretul unei astfel de operatii (inlaturarea copililor = strugurii aparuti suplimentar in perioada vegetatiei) ar fi important.
Ehe, doamna, de lipsa de onestitate n-am banuit niciodata SERVE. Va marturisesc ca prin pelegrinarile mele, pe alte plaiuri, am fost dus in vii care aratau minunat si cu toate astea vinul obtinut din ele nu era la fel de minunat. Insa, lumea ar trebui sa stie ca exista triere la crama si astfel se separa acesti struguri neconformi de cei copti si sanatosi. Ori si din notele de degustare se poate observa ca media vinurilor este buna, chiar foarte buna.
RăspundețiȘtergereOare mai gasesc poza de anul trecut cu butoaiele de Concentrated Grapes Juice si facturile de chimicale uitate langa tancurile de inox? Ia sa o caut...
RăspundețiȘtergereEste evident declinul de calitate la vin .
Mihai, nu cred ca cineva isi face iluzii ca traim in tara zanelor. Materiale oenologice foloseste toata lumea. Apoi, nu cred ca diversele antipatii personale ar trebui sa ne altereze perceptia despre vinuri. Ele, saracele, n-au nicio vina. Mi s-au parut la acelasi nivel ca la ultimele degustari. Sigur, Cuvee Charlotte are mici probleme ca urmare a lipsei/varstei fragede plantatiei de cabernet, dar in afara de asta- Amaury, chardonnay-ul si altele mi s-au parut ok. In alt registru(poate amuzant): ai apucat sa gusti Menestrel-ul cu care am plecat de la Rotenberg?
RăspundețiȘtergere