Bristena Tamaioasa Romaneasca 2012 Budureasca

Cine e Bristena? Bristena e un personaj literar. Inainte de 1966 nu existau Bristene, oricat ar crede unii. "Bristena, fiica dacilor" este o brosura ilustrata pentru copii, scrisa de David Sava. A existat si un diapozitiv, care a definitivat celebritatea acestui nume. Il puteti urmarii pe youtube.
E unul din cazurile in care o scriere literara contemporana e confundata cu legenda sau cu alte izvoare istorice. Dar nu-i bai, in fond e un nume frumos, si se potriveste cu directia celor de la Budureasca, care vorba unui amic sunt cei "cu taraboste pe etichete, nu?"  
Vinul face parte dintr-o gama orientata spre publicul feminin, cu vinuri dulci si aromate, mai existand si o busuioaca in serie. Sticla are o forma mai unduitoare, cum vedeti, eticheta inflorata, pretul decent- 25 de lei (in magazinul online al producatorului). 
Sa amintim ca e cules tarziu din vii de peste 60 de ani, detalii care trezesc interesul unora ca mine.
Vinul e galben auriu, aduce un nas tipic, nu doar pentru tamaioasa, dar si pentru un gewurztraminer. Eu n-am putut sa trec peste aroma impozanta amintind de turkish delight cu aroma de trandafiri, poti simtii pana si adierea zaharului pudra. Sigur, daca tii neaparat sa exprimi diversitatea olfactiva acolo unde nu este, poti spune trandafiri, salcam, amidon, si cate si mai cate. Gustativ insa descoperim un vin corpolent, "gros", cu tuse de boaba coapta, pere, flori de salcam, lyche si coaja conservata de lamaie pe final, care aduce ceva picant si reconfortant. E un vin demidulce, bine lucrat, dar putin cam "heavy on the palate", cum ar zice confratii americani. Dar in fond, daca doream un vin suav, usor ca un fulg, n-ar fi trebuit sa deschidem sticla:) Si tot pana la urma seamana cu Bristene- personajul, mica, dar puternica si curajoasa.

80

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.