Tokaji Aszu 6 Puttonyos 2003 Bodnar (Ungaria)

cea mai veche sticla de tokay
 inca in viata:)  cc. 1680
Un Tokaj de 6 puttonyos (putem sa le zicem si putini, pe romaneste, desi etimologic termenul neaos provine tot din maghiara) nu sta pe toate drumurile. Dar, pe scurt, ce inseamna aceste mentiuni pe eticheta? Intai si intai sa zicem ce este un Tokaj (Tokay, pentru restul lumii). Este o podgorie din nord-estul Ungariei, cu o mica parte care se intinde si in Slovacia. In aceasta regiune viticola se produc diverse tipuri de vinuri, bazate pe soiul dominant furmint (parinte al grasei de Cotnari, zice-se). Cu apelatia Tokay apar pe piata si vinuri obisnuite (ordinarium), chiar seci, apoi Szamorodni- un vin sec sau dulce produs partial din struguri atinsi de putregaiul nobil si desigur Aszu- vinurile care au facut cunoscuta podgoria pe plan mondial.
Metoda de productie este unica. Strugurii botritizati au acumulari mari de zahar si un aspect stafidit. Aceste boabe sunt culese manual si zdrobite pana devin un soi de pasta. Apoi, o cantitate de must sau de vin tanar este adaugata in recipient. De fapt, in mod traditional, numarul de puttonyos este corespunzator numarului de putini de pasta adaugate intr-un butoi cu must sau vin de 136 l (numit gönc). Apoi toata chestiunea este transvazata intr-un butoi unde incepe fermentarea. Procesul are loc la temperaturi joase, partial in prezenta aerului (deci avem de-a face si cu o oxidare controlata) si poate dura  ani de zile. Numarul maxim de puttonyos este de 6. Tot ce depaseste acest numar intre intr-o categorie ultima numita Aszu Eszencia (peste 180 g zahar)
Diferit de metoda aszu mai exista Tokaji Eszencia- vin obtinut din mustul rezultat din presarea sub proprie greutate a boabelor botritizate. Cantitatea e foarte limitata si exemplarele astfel obtinute sunt extrem de scumpe. Este ilustru cazul intamplat in anul 2000, cand un anume vin din acesta categorie a reusit sa depaseasca 900 de grame zaharuri/litru. Cum anume este posibil si daca inca mai vorbim de un lichid- n-am de unde sa stiu.
Mai exista si alte categorii, mai rare dar nu la fel de valoroase, cum ar fi fordítás si máslás, vinuri are refolosesc partial resturile din fermentatia vinului aszu.
Sa mai zic ca doar 1% din productia de vinuri de Tokay este Aszu- restul sunt vinuri mai mult sau mai putin normale. In mod obisnuit un Aszu 6 puttonyos are cel putin 150 grame zahar rezidual (dar poate depasi aceasta cifra). De regula e si destul de scump. Peste 100 de lei, oricum, si asta in sticla traditionala de 500 ml. 
Vinul de azi este produs de Bodnar Pinceszet. Aceasta e o afacece de familie, infiintata in 1992 de Sándor Bodnár, un om cu 50 de ani experienta in domeniu. Crama istorica este datata in secolul 13, construita de calugarii paulieni. 

Licoarea are culoarea chihlimbarului. Olfactiv aduce tuse de sirop de patlagina, flori de tei si musetel, coaja de portocala cu zahar, esenta de rom. In gust e ultra-dens, un soi de nectar in care se amesteca dulceata de caise, pere williams si portocale si un final cu o idee amaruie, de gutuie, ceea ce la cantitatea enorma de zaharuri e chiar o super realizare. E desigur persistent. O particularitate este nivelul ceva mai scazut de alcool- 10,5, ceea ce poate fi o indicatie a unui nivel de zahar rezidual chiar mai mare decat la alte surate. Ah, si uitasem: pe gatul sticlei e o bulina care ne anunta "Winemaker of the year Tokaj 2008", acuma nu stiu cine i-a dat distinctia, ca nu scrie:)

Marturisesc ca n-am baut multe vinuri de acest gen, asa ca ma feresc de punctaje. Dar oricum a fost cel mai bun vin de 27 de lei pe care l-am baut (da, stiu ca ati facut ochii mari, a fost o mega oferta pe okazii :).
Mai atrag atentia ca din pricini evidente trebuie consumat in cantitati mici. Sotia a mesterit o prajitura cu rubarba si a mers foarte bine. Desi as paria si ca o felie de tort cu ciocolata ar merge!

Ps: Multumiri domnului Kormos Zoltán pentru lamuririle folositoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.