Omul s-a apropiat de vin, si-a turnat o mica parte in paharul sau mare si n-a parut prea satisfacut de ce gasise. I-a pus dopul si l-a trimis la loc in frigider. Pe intuneric, dupa ce s-a linistit, vinul a inceput sa-si puna intrebari existentiale.
Pana a doua zi a stat ca pe ace, s-a tot gandit daca a fost vina lui si daca da unde a gresit, a avut stari de furie, de frustrare, a scris poezii cu rime gen "soare, mare, sange, plange", si-a facut singur psihanaliza, s-a cait si s-a rugat, iar la capatul acestor tribulatii specific oenologice, intr-un final, cand s-a deschis din nou usa frigiderului, a vazut lumina si s-a simtit un vin nou, renascut!
Omul, fara prea mare entuziasm, a mai turnat o parte in pahar, l-a dus la nas si vinul si-a dat seama dupa expresia lui ca tot tumultul interior de peste noapte a folosit. S-a vazut plimbat prin pahar, adulmecat ca o sticluta de parfum, dus la buze si sorbit. S-a simtit implinit, in fond orice vin stie ca pentru asta e facut, ca asta e scopul lui in viata si anume sa se sacrifice pentru placerea omului. Si pe masura ce se imputina trupeste cu atat mai implinit sufleteste se simtea si ca un flash i-au trecut prin fata amintirile neamului- ale intemeietorului, prima babeasca gri descalecata in 1975 la SCDVV Obobesti, albinosul mai marii familii de babeasca neagra, apoi ani de pribegie in care strugurii nici nu se mai faceau vin, in care vitele de vie erau scoase din pamant si inlocuite cu te miri ce, propasirea pe langa Husi si bucuria de a-si fi gasit o noua patrie si- in final- fericirea de a fi facut vin serios, imbuteliat si pus la expozitie in magazin, nu ca alte rude care nu vad decat petul de 5 litri si balconul unuia sau altuia. Si-a mai vazut chipul omului care l-a ales din raftul cel mare si asta a fost tot- s-a facut incet-incet intuneric si s-a dus, impacat cu sine. Amin!
Babeasca Gri Monser 2011 produs de Senator Focsani este un vin nepretentios cu o aromatica simpla, de păducel uscat si miere, un gust agreabil de cirese albe, caise si ceai alb. E repede curgator precum Siretul de unde s-a pescuit novacul pe care l-am fript la gratar si ulterior inecat in saramura. Cat despre vin- l-am pescuit din Real si momeala m-a costat 14 lei. Si pentru banii acestia a fost o experienta interesanta. 79 pct.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.