Rezerva Familiei Rosu 2011 Familia Hetei. Inca una, ospatar!

Acest vin cu indicatie geografica Dealurile Crisanei, cupaj de merlot (50), syrah (30) si feteasca neagra (20%), are un profil aromatic interesant, chiar exotic prin lipsa aproape totala a indiciilor de fruct: aduce note de tutun fin, cafea, ierburi uscate, seminţe de chimen si dupa mai mult timp- tuse de carmangerie- salam preparat prin fierbere (da, stiu, sunt irecuperabil). 
In gust e totuşi mult mai jovial decât se anunţa olfactiv, cu fructe dulci de cireşe si prune, taninuri catifelate si nu prea intense. Se termina înteresant, mai concentrat, cu afine coapte, ierburi, leusean uscat, tutun aromat si un gust  persistent herbal, de mentă proaspătă. Nuantele acestea de ierburi si tutun pun pariu ca vin (si) de la baricul unde a stat 6 luni. Vinul are 13% alcool, nu prea evident, din fericire, emana lejeritate si suplete, dar cu o oarecare eleganta. 
Imi permit sa zic ca e genul de vin care nu e foarte practicat la noi, din pacate. Un vin rosu abordabil direct, sanatos alcoolizat, dar fara sa sara calul, suculent si mai putin bogat in taninuri. 
Practic in acesta zona- de 30-40 de lei- nu sunt foarte multe cu acest profil,  desi aici e locul lor. Acestea nu sunt vinuri de pastrare indelungata, desi foarte agreabile acum, ma indoiesc ca sunt construite sa dainuiasca peste vremuri si asta nu e un pacat. Pacat e sa faci un vin de 15 lei si sa scrii pe contra ca va castiga prin pastrare 10-15 ani (deraiez un pic, ca de divagat deja e un stil de viata: de cate ori nu ati vazut ceva de genul: "acest vin produs din struguri nobili de cabernet sauvignon, soi care poate fi savurat tanar pe fruct sau pastrat 10 chiar 20 de ani pentru innobilare"- pastise dintr-un dictionar fara legatura cu produsul in sine?). Exceptii ale stilului mai greoi si concentrat ar fi o feteasca Cocosul de la Recas, poate un burgund Wine Princess, poate, si zic poate- o Dragaica de la Oprisor (desi pretul e din alta categorie), ca un pinot decent la noi (ca mai peste tot, de altfel) costa destul de mult. Interesant e ca toate aceste vinuri provin din vestul si nord-vestul tarii. O fi climatul mai racoros, cine stie?
Am mai zis-o si alta data si se pare ca o s-o mai zic: la noi se emuleaza fie stilurile gemoase new-world, fie se incearca replici inutile de Bordeaux si se scapa din vedere ca inainte de a avea 90 de puncte Parker sau complexitati ametitoare vinul trebuie sa indeplineasca o lumeasca functie alimentara- sa poate fi apreciat la masa, direct si fara prea mari farafastacuri. Cu alte cuvinte ar trebui urmarita mai cu dedicatie acea particularitate a vinului care nu e de gasit in manualele de vinificatie, dar ar fi surprinsi producatorii sa afle cat de populara e printre consumatori (imediat dupa caracterul de "potabil") si anume: "baubilitatea". Ori aici acest vin din Beltiug, Satu Mare, sta destul de bine!
85

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.