Am servit acest vin spumant la o masa festiva, de familie. In prealabil, am desfacut o sampanie adevarata- Piper-Heidsieck NV. Trebuie sa marturisesc ca poate din alte motive decat calitatea, poate o stocare nu tocmai fericita, cine stie?, dioxidul de carbon spaniol l-a biruit pe cel francez. Ciudat veti zice, avand in vedere ca sampania costa de vreo 4 ori mai mult. In fine, pana la o intalnire mai prielnica cu ilustrul spumant de Champagne, va scriu astazi despre cava de la Sabate i Coca, produs din obisnuitele macabeo, parellada si xarello, 11,5% alc, 45 lei. Pe stick-ul in limba romana apare "vintage"-ul 2011.
De ce l-am preferat? Pentru ca aspectul e corect, perlare buna, bule fine, constante, nasul e regulamentar, cu drojdii fine, unt, citrice. Gustul e aerat, aduce a spuma cu aroma de lamaie, smooth, fin, ce mai- stas! Nu e foarte cremos, si asta contribuie la caracterul fresh al vinului, exista si nuante minerale care complica gustul- sa zic calcar sau praf de creta. Se stinge destul de rapid lasand in urma gura curata si pofta de mancare. Excelent langa o tarta cu spanac si branza. Bine, n-a fost chiar tarta, dar asta nu e un blog culinar. Sotia stie mai bine ce fel de mancare a gatit.
Eu stiu doar ca alaturarea a fost delicioasa.
PS: firesc, e mai prietenoasa decat varianta brut nature, poate din pricina zaharului rezidual un pic mai mare, sau poate pur si simplu pentru ca e un pic mai buna. Sincer, daca as avea de ales m-as axa pe brut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.