Achizitia de vinuri nu se facea direct de la stand, ci din magazinul evenimentului, cu bon de comanda si facturi/chitante, foarte corect. Cat am zabovit la standul cramelor Recas, am avut surpriza sa vad doi cumparatori care au venit direct sa cumpere vin, refuzand politicos degustarea, pe motiv de stiinta prealabila. Asta da consumator! Ca tot veni vorba, am gustat sauvignonul blanc si rose-ul din gama Sole, editia 2012, doua vinuri foarte bune. Rose-ul e cum il stiti, mai inchis la culoare, fin cu arome de cireasa si capsune. Clasic. SB-ul e ok, vine cu un nas parfumat, cu indicii de mosc si iasomie, banana, ardei gras, pare light, vegetal, cu tuse de mar. Am incercat un prosecco foarte bun, extrem de echilibrat si fin, Foss Marai pe numele sau.
La Gramma, am gustat noul aligote (2012), inca in dezvoltare, dar promitator, se simt levurile, dar si ceva floral, chiar si un pic de ciocolata alba. Gustul e plin si acid, cu piersica si mere, limeta, e lung si vegetal pe final. Foarte reusit! Am fost rapiti vreo ora si dusi la crama, unde am gustat diverse lucruri mustoase din cisterne. Mi-am expus marele plan de a realiza un private label personal cu vinuri naturale si mi s-a servit o feteasca alba, cu drojdii indigene, fara adjuvanti sau sulf (daca am inteles eu bine). Pacat ca nu exista piata pentru astfel de vinuri la noi, deoarece am gustat un vin foarte curat, tipic si agreabil.
Oprisorul m-a onorat cu Vestitor 2009 (din magnum), un vin foarte serios, dar si cu eticheta rosie 2010, un vin care pare bun, dar e mult, mult prea tanar. In schimb, shirazul La Cetate e reusit, ca intotdeauna, sa-mi atraga atentia. Eu cred ca ar trebui sa-l scoata mai in fata. La Averesti s-au gustat vinurile 2012, toate bune, acide, nu mai zic de rpc-ul entuziasmant(15 lei). Am aflat de intentia de a lansa in vara anului viitor o zghihara "impregnata", un vin de vara aproape perfect (cum a fost si cea din gama Locurile, anul trecut). Vinarte a scos o Sirena 2001 la inaintare, moment in care diferite doamne au lesinat de placere. In ce-i priveste pe Husi (Casa de vinuri), Bucium, Lozawine (R. Moldova), recunosc ca n-am avut placerea, dar ramane pe data viitoare. Au mai participat Avincis (sa recunoastem, Cuvee Andrei 2010 e un cab foarte bun, la fel Cuvee Petit 2011, un sauvignon blanc mai pe moda veche), un importator de vinuri frantuzesti de la 3 pana la 20 euro din Bordeaux si Languedoc. Si s-a dus ziua! La hotel (La Castel, recomand!) s-au continuat povestile cu sotii Bocse (Millesime, printrevinuri.ro), cu Ovidiu Gheorghe (director PNVV) si Otilia Chirita (Vinul.ro).
Concluziile festivalului Provino, asa cum vad eu problema, ar fi ca masinaria AB Plus (organizatorul) se incalzeste incet-incet pentru turatii mult mai mari, am eu asa o presimtire. Chiar daca la nivelul expozitiei de vinuri alte manifestari sunt mai populate, la ce efort de PR, organizatoric, etc., am vazut la Iasi, potentialul e mult mai mare. Sper sa perservereze, orice ar fi. Discutand cu oameni din industrie a fost clar ca organizatorii inteleg ca nu se poate construi o reputatie instant. Si tocmai de aceea, de la editie la editie, vezi cum progreseasa, cum se dezvolta. Evenimentele conexe, conferintele, masterclasurile, degustarile asistate, etc., sunt insa lucrurile care diferentiaza Provino de restul evenimentelor de profil de la noi. Si asta nu poate fi decat de apreciat si sustinut!
Magazinul tot asa? +40% fata de pretul normal?
RăspundețiȘtergereMie mi se pare ca prea multa lume viseaza la o piata a Iasiului care in realitate nu exista. Nu ma refer la firimituri, ci la paleti.
Daca e vorba de magazinul festivalului n-am remarcat diferente majore. Mi-am cumparat niste Averesti, ca-s pasare rara si costau ca la Goodwine- 15 lei. Eu cred ca nu-si face nimeni iluzii, ci ca avem de-a face cu un antrenament.
RăspundețiȘtergere