BBdV ep. 25: Fuller's Vintage Ale 2000 si doi frati mai mici

Fuller's este cel mai vechi producator de bere din Londra, inca in activitate. De curand am avut ocazia sa degust trei produse din portofoliu. 

ESB e bitter-ale cu 5,9% alc, si are o culoare caramel cu tente portocalii. Olfactiv aduce a caramel, citrice exotice, un iz delicat floral, dar si ceva afumat. Gustul e light-mediu, sarat si usor amarui amintind de maltul ars, iar finalul aduce a ciocolata amara si e destul de persistent.4/5

Fuller's 1845. Sortiment facut prima oara in 1995 (la 150 de ani de la formarea firmei). 6,3%. Denota o culoare mai intensa- un chihlimbar frumos. Aromele sunt mai dulci, aminteste de bomboanele chokotoff , dar si acel interesant iz afumat ca in primul caz. E mai plina, cu nuante de cacao si nuci prajite, lemn dulce. Mai satisfacatoatre pentru bautorul de vin. 4,5/5

Si bijuteria coroanei, Fuller's Vintage Ale 2000, 2000 fiind anul in care a fost produsa. 8,5%. Nasul e asemanator celorlalte la baza, cu tusele caramelizate si florale, cu amalgam de fructe (prune, cirese), dar invechirea a adus si nuante evoluate de miere si coaja de portocala, care se va regasi si in gust, picanta si amaruie. Gustul aduce un bun echilibru dulce amarui, ca de grapefruit roz si ciocolata neagra. Foarte persistenta in acelasi spirit dulce-amarui, puternic condimentata. Anii i-au rotunjit corpul. Top class. 5/5

Toate au spuma si carbonatie clasa intai, cu bule minuscule, fine, cu precizarea ca la berea invechita efervescenta e firesc mai redusa, dar fara a micsora placerea bautului.

Licorile se gasesc in unele berarii din Bucuresti, dar mai sigur la magazinul importatorului- The Real Beer de pe Vasile Lascar. Vintage Ale 2000 face parte din colectia privata a lui Martin Dixon (patronul), dar pentru moment editia 2010 este disponibila la vanzare (cc 30 de lei/sticla de 0,5). Celelalte costa sub 10 lei/stricla. Si toate sunt beri speciale, care merita apreciate pentru ele insale, mai degraba decat baute grabnic, de sete.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.