Trei vinuri din zilele noastre de la SCDVV Pietroasa

SCDVV adica Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Pietroasa, pe numele de scena si online Pietroasa Veche. Probabil o fi inregistrat altcineva marca "Pietroasa" simpla. Nu-i bai, imi plac lucrurile vechi, dileme sau vinuri.
Licorile nu pot fi achizitionate decat de la sursa, unde s-a deplasat in interes stiintific Berbecutio, inainte de a ajunge in posesia mea. Preturile sunt mici, pentru vinurile noi, intre 12-15 lei. Pentru cele vechi sunt irationale, crescand nu in functie de calitate, ci doar pentru ca timpul trece, leafa merge. In fine...

Tamaioasa Romaneasca sec 2011. Un vin mic, cu putina legatura intre nasul floral si condimentat, tipic,  si gustul sec, salciu. 71 pct.
Feteasca neagra 2010. Miros eronat, de ulei de motor si pruna fermentata, fructe rosii in fundal. N-am mers mai departe. Nu stiu daca e vreun defect de vinificatie sau de dop, dar nu sunt platit pentru expunerea la riscuri din astea. -
Cabernet Sauvignon 2009. Ei, da, un vin bine facut in limita resurselor, cu tipicitate. Culoare tipica, rosie rubinie, stralucitoare, nas alambicat si schimbator, fructe de padure, carne maturata, cerneluri, lemn uscat, condimente. Gust suplu, zemos, cu fructe rosii, mai degraba, cu buna aciditate si baubilitate. Finalul nu e epocal, aduce niste condimente in atentie, dar nu e punctul forte al vinului. 80 pct. Pentru consum curent poate fi o solutie buna, dar aud ca e o loterie, mai ales in ce priveste calitatea dopurilor.

si cel bun
cel rau
cel alb
Ca in cazul vinurilor produse la alte stabilimente de aceeasi natura, exista un sentiment de precaritate, de incomplet. Unii spun ca e vorba de expresia anului si soiului, a interventiei minime, altii ca respectivii nu s-au straduit suficient.



2 comentarii:

  1. Frumos descris...De Pietroasa veche acum aud si o confundam cu cealalata "pietroasa". Vad ca sunt doua entitati diferite: http://www.pietroasa.ro/ si http://www.pietroasaveche.ro/
    Sper sa nu apara in curand si "pietroasa noua" sau "pietroasa medie" in buna adaptare a vinurilor de la noi la "cerintele consumatorilor"...

    RăspundețiȘtergere
  2. He, he, chiar! Seamana cu denumirile ziarelor dupa ce s-au schimbat patronii sau s-au scindat redactiile:) Pietroasa e desigur campioana vinurilor banuite de contrafacere, a Busuiocului de Pietroasa care e vin de masa importat. Am impresia ca a fost si un mic scandal pentru au reusit sa inregistreze la Osim aceste marci, care in mod evident produc confuzie. Dar la noi in tara poti obtine brevet de inventie in 2012 pentru apa calda si becul cu filament, asa ca nimic nu ne surprinde.

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.