Eberbach Riesling trocken 2011

Rheingau e locul, pe Rin. Qualitätswein e treapta de calitate, trocken inseamna sec, desi nu e secul romanesc. Rieslingurile nemtesti sunt destul de acide, de aceea si continutul de zahar rezidual e mai mare. In acest caz, treaba se invarte pe la 7 grame, desi pe fondul aciditatii (7,5) nu e usor detectabil. Si pretul joaca intre 7 si 8 euro.  
Hessische Staatsweinkellereie este producatorul, mai precis parte din antrepriza Kloster Eberbach. Da, e vorba chiar de fosta manastire Eberbach (monument de arhitectura gotica, in interiorul careia s-a filmat Numele Trandafirului, ecranizarea lui Annaud), al carei domeniu este astazi in proprietatea statului Hesse (Germania este o federatie, ati uitat?). Asadar avem de-a face cu soi de vin produs nu de Hans si Johann, ci chiar de Stat...Nu inteleg de ce nu ii obliga UE sa privatizeze firma...
Vinul in sine e destul de interesant, cu o puternica amprenta minerala, de bitum si pietris, cu aport citric, de lamaie, mare verzi. Asadar iti sugereaza de la bun inceput ca e acid. Si asa este, zaharul se straduie sa tempereze aciditatea, creand impresia de caisa proaspata, gustativ jongland intre partea inca acrisoara, nebatuta de soare a fructului si dulceata fetei bine parguite. Finalul dulce-acrisor e si destul de condimentat, picant. Pare robust, iar alcoolul nu face probleme (11,5%). 
Totusi vinul da sentimentul ca nu e inca bine asezat, mai ales in aceasta infruntare acid-zahar, din care cand unul cand altul pare invingator. Sunt mici asperitati. Ma gandesc ca un an, doi, ar putea sa-l dea pe brazda, dar nu bag mana in foc. Am vazut un rating de 93 pct pe undeva, dar cred ca e vorba de alte vinuri din portofoliul statului Hesse:) Asa-i cand faci aproape numai riesling in 100 de feluri si calitati, mai confunda lumea...


81-83

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.