BBdV ep. 9: Imi place* noul Ciuc Radler

Imi amintesc ca unul din primele contracte pe care a trebuit sa le parcurg, odata angajat in campul muncii, a fost un  mamut, de valoare foarte mare. Cu anexe si conditiile generale depasea 100 de pagini. Retrospectiv a fost foarte util, chiar si pentru simplul fapt ca m-a facut sa-mi dau seama ca trebuie sa ma specializez la locul de munca, deoarece facultatea nu te pregateste pentru asa ceva. Contractul avea aproximativ 15 pagini de definitii a termenilor utilizati, era o constructie logica in sine, in care unele notiuni aveau un inteles usor alterat fata de ceea ce dictionarul include. Ca si cum n-ar fi fost de ajuns, casa de avocatura care l-a originat a prevazut unele sintagme cu un asterisc la sfarsit, pentru a sublinia probabil ca sunt intruchiparea diavolului pe pamant:). Nu numai ca unele cuvinte aveau alt inteles decat cele din limbajul natural, dar unele prevazute cu acest asterisc, care te ducea spre o sectiune speciala din contract, adica un soi de colonie penitenciara a logicii, ajungeau sa insemne exact invers fata de ceea ce ai fi crezut la prima vedere.
De aceea de fiecare data cand vad intr-o reclama sau intr-un contract (de regula de furnizare de servicii, gen vodafone, gaz, etc.) un asterisc, in mintea mea acesta se traduce prin "bullshit".  

E greu sa ignori reclama tv la "noul Ciuc Radler Natural", in care maestrul berar stoarce lamai, face limonada si o amesteca cu bere. Sloganul este "Ciuc Radler cu limonada adevarata*".
Nu vorbesc aici despre ideea de bere cu suc de lamaie. Mie nu-mi place conceptul, dar probabil sunt multi oameni carora le face cu ochiul, mai ales in vremuri calduroase. Vorbesc insa de ciudatul simt al logicii pe care il au agentiile de publicitate. Iti infatiseaza un cetatean respectabil, mare specialist, care stoarce manual lamai, apoi amesteca rezultatul cu bere. In realitate, dupa cum desigur va dati seama acest "adevarat*" inseamna exact opusul. Limonada adevarata cu astetisc contine, dupa cum poate citi oricine pe eticheta berii o serie de treburi absolut adevarate gen guma guar, guma de acaccia, aroma naturala de lamaie (un termen care prin el insusi creaza confuzie, deoarece aroma naturala de lamaie nu inseamna ca este obtinuta din lamaie, ci doar ca aduce destul de mult cu gustul unei lamai), acid ascorbic. Sigur, contine chiar si suc natural de lamaie. Sunt curios care e definitia in sine a acestui suc natural de lamaie, dar ceva ma face sa cred ca nu-i doar lamaie stoarsa, dupa cum aceasta limonada adevarata* nu e ca limonada pe care o facea bunica utilizand 3 ingrediente mari si late: lamaie, apa, miere (sau zahar). 
Apoi sloganul "primul radler romanesc", unde radler are acest sens, e discutabil, nefiind prima bere de pe piata romaneasca amestecata cu alte minuni.  Iar moda cu fanta lemon si bere e de cand haul. 
E racoritoare? Da, sigur. E o bautura cu gust de lamaie si probabil si un strop-doua de fruct. Dar de ce sa bei asa ceva nu prea inteleg. In fond poti sa bei direct o limonada cu apa carbogazoaza, tot acolo ajungi.  

2 comentarii:

  1. Este cel mai bun din lume si asa nu beau bere deloc makar asa nu ma mai fac de kko cu baetzii si comdn si eu o sticla de bere vezi doamne...e chiar f buna..pe gustul meu de tzaran cocalar..

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuia sa scrii "cocalar" cu k. Ca sa te prefaci "autentic" pana la kapat. In alta ordine de idei, cum am spus, inteleg ca exista oameni carora le place. Doar ca nu sunt unul dintre ei, mai mult pentru motivele expuse mai sus*

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.