Am avut sansa, de curand, sa incerc doua vinuri destul de in varsta. E vorba de doua rieslinguri produse de Weingut Geiben, in Mosel, mai precis Thornicher Ritsch. Auslese, adica din struguri culesi tarziu si selectionati.
Cel din 1979 s-a prezentat bine, galben auriu cu arome puternice de miere si flori, dar si un iz "mecanic", ca de ulei ars. Gustul plin, baubil, mieros, cu tuse de portocale dulci, piersica si un finish mineral, cu tuse dulci-amarui, ca de coaja de para. Un vin bun, pentru deserturi fructate, slab alcoolizat- 8%- un lucru tipic pentru dulcegariile germane. Aciditatea e inca buna, in fond vorbim de 8,7 g/l la 51 grame zahar. Varsta se releva cu mare greutate. Chiar daca pare usor subtiat, la momentul prezent e foarte baubil si tonic. 83 pct.
Vinul din 1976, aceeasi provenienta si treapta de calitate, a parut dintr-o clasa superioara. Pe hartie are mai mult zahar- 84 grame/l, aciditate mai scazuta 6,5g/l, un pic mai mult alcool- 9% alc. Culoarea galben aurie cu tuse verzui, nas pur de miere si flori de tei, gust plin, o migratie frumoasa intre acrisor si dulce- mandarina, portocala, mar parfumat, final lung, glicerinos. 87 pct. Si va rog sa aveti in vedere ca aceste vinuri au 33, respectiv 36 de ani!
Exista si o diferenta de pret intre cele doua vinuri- un adaos de aproape 80%, in favoarea celui din urma. Complet justificat gustativ. Si e un nou exemplu, daca mai era nevoie, ca vinurile nu se "citesc" pe hartie dupa zahar/alcool/aciditate. Exista un duh al sticlei, un spirit al anului, al terroirului, daca mai credeti in povesti, care le face durabile.
Oricum nu asta doream sa spun. Ci faptul ca pretul sticlei din '76 este de 16 euro(+5 lei transport) , adica in mare 75 de lei. Am cautat pe net pretul unei sticle de vin romanesc din '76, alb si dulce. Cat sa coste? Intre 340-500 lei, in functie de podgorie si an. Vinul din 1975, costa 490-600 lei, pentru ca mai vechi cu un an, nu pentru ca ar fi mai bun. Nu ma credeti? Dati in google! Spre comparatie, acelasi riesling din 1975 costa 12 euro, deci mai putin decat vinul cu un an mai tanar. Pentru ca anul a fost un pic mai prost, sau poate pentru ca pur si simplu nu le-a iesit la fel de bine. La noi, daca ne uitam pe site-urile care comercializeaza vinuri vechi observam ca pretul creste in functie de an. Invariabil si fara alt motiv. +1 an=+150 de lei. E atat de simplu.
Apoi rieslingul din '79 costa 45 de lei (pret final, cu transport inclus). A fost agreabil, baubil, un vin cu care nu te poti face de rusine, daca il scoti pe masa la aniversare. Mai ales daca esti nascut in '79. Nu la fel de bun ca cel din '76, dar nu-i bai. 45 de lei! Acuma spuneti-mi dumneavoastra un vin romanesc vechi de 33 de ani, inca bun, si care sa coste atat!
Eu zic ca nu neamtul e prost ca cere 9 euro pe un vin mai vechi de 30 de ani, ci romanul care da milioane pe o posirca oxidata, moarta si ingropata, dar cu capac de ceara topita peste dopul fisurat si macinat si cu mult praf pe sticla, ca doar e vechi, nu?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.