Raportul recoltei 2011 in lume

E inca foarte devreme, dar cei de la Wine Enthusiast au incropit un mic ghid cu indicatii pretioase. Asadar cum a fost anul 2011 prin lumea mare a viei si vinului? Iata un posibil raspuns mai jos:
Franta: In  Bordeaux a fost o recolta dificila, timpurie, dar mare cantitativ. Calitatea vinului va depinde de selectionarea strugurilor. Pretul este estimat a fi mai mic decat pentru 2010 si 2009. Burgundia: o recolta ciudata, atacata de botrytis. E inca prea devreme pentru un pronostic. Dar pentru Beaujolais, Alsacia si Loara e de bine. In Languedoc se pare ca vorbim de o recolta istorica care la nivel de top va da vinuri interesante, asemanatoare cu cele din 2001(alt an foarte bun). Pe Rhon, nu e rau, dar (zic ei) 2009 si 2010 au fost mai buni. 
Italia: volum mic, calitate buna, o vara lunga, fierbinte si fara ploi in preajma recoltatului.
Spania: S-a recoltat cu o saptamana mai devreme, deci caldura si volum mare. Probabil, zic eu, dupa profilul producatorului: unul va obtine vinuri foarte bune, cu o atenta selectie a strugurilor, altul volum mare si calitate ceva mai mica.
Austria: recolta voluminoasa. Pariul WE- rosiile din Burgenland si sauvignonul blanc de Styria.
Portugalia: an foarte bun.
Germania: an foarte bun.
California: an greu, ploi, ceata, umiditate mare. Cabernetul de Napa pare a fi promitator, a prins cateva saptamani calduroase inainte de recoltare, dar la restul nu faceti comanda inca.
Chile: an dificil, foarte racoros. Daca pentru sauvignon blanc e foarte bine (am testat si eu aici cateva si depun marturie!), la rosii e greu de stiut de pe acuma. 
Argentina: au fost ingheturi repetate si cantitativ nu e prea bine. Depinde ce vor face cu ce a ramas.
Africa de Sud: an dificil, depinde multe de producator.
Australia: nu e cel mai reusit an pentru vinul australian.
Noua Zeelanda: sauvignonul de Marlborough a scapat nevatamat de vremea capricioasa, ceea ce nu se poate spune despre restul vinurilor neo zeelandeze.
Pentru sursa, aici.
In ce priveste Romania, din vizitele mele si discutiile cu producatorii, se pare ca 2011 este un an bun, pe alocuri foarte bun la nivel cantitativ, cel putin. Desi n-am auzit pe nimeni plangandu-se, mai ales dupa 2010- un an foarte dificil, unele voci mi-au soptit ca la nivelul acumularii de zaharuri 2009 a stat mai bine. Pentru cine vrea sa faca vinuri bune, trebuie spus ca natura i-a dat in 2011 o mana de ajutor. Ramane de vazut insa ce va face cu ea. Mafalda zice ca la nivel entry-level cantitatile vor fi mari si mediocre calitativ, dar la high-end, unde selectia strugurilor e cheia,  ne putem astepta la surprize foarte placute.

PS: M-am hotarat sa va ofer eu, in viitorul apropiat, o viziune asupra anului 2011, dpdv al producatorilor reprezentativi. Stay tuned!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.