Exista momente cand iti dai seama cat de putin fac institutiile abilitate, fie ele de stat sau non-guvernamentale, pentru informarea publicului. Noi nu avem in Romania un "vintage report", asa cum exista in orice tara cu industrie viti-vinicola dezvoltata, o harta sau o lista din care sa rezulte cum a fost anul respectiv in anumite podgorii, pentru anumite soiuri, etc. Consumatorului ii este greu sa discearna daca 2006 a fost mai bun decat 2005. Nu gaseste aceasta informatie nicaieri. Referitor la anii amintiti e de notorietate ca 2005 a fost un an greu, dar...nu peste tot. In Dealu Mare a fost rau, dar in Oltenia n-a fost chiar minimum mimimorum, si nici in Ardeal si Banat.
Pe de alta parte, exista momente in care iti dai seama ca poti intreprinde tu mai multe, decat sa te plangi ca informatiile nu sunt facil de gasit. Asa se face ca pus mana pe mouse si tastatura si am impanzit Romania cu mailuri. Am trimis mailuri catre diversi producatori din podgorii diferite, in incercarea de a dezvolta, daca nu un indrumar, atunci macar un set de asteptari privind vinul din 2011. Si raspunsurile nu au ezitat sa vina. Trebuie totusi mentionat ca veridicitatea acestor informatii este dependenta de onestitatea si obiectivitatea producatorilor. Ideal ar fi ca un raport asupra vinurilor dintr-un an sa fie realizat de presa de specialitate in baza degustarilor en-primeur, dar la noi nu prea exista acest obicei.
Astazi vom trece in revista Dobrogea, prin prisma raspunsurilor venite de la doi producatori importanti din regiune: Murfatlar SA si din nord, de la Macin, Alcovin (Curtea Regala).
Despre Murfatlar ne-a vorbit Razvan Macici, prins acum in recolta 2012 din Africa de Sud (stiti deja ca este cellarmaster la Nederburg). Pe langa recolta in sine, evaluarea sa se bazeaza si pe o sesiune de degustari cu vinurile in formare intreprinsa in luna decembrie.
"Recolta 2011 va ramane in amintire pentru Murfatlar ca una dintre cele mai bune din istorie! Si sunt sigur ca multe crame si podgorii vor fi de acord cu aceasta. 2011 a fost si pentru mine un an de recolta deosebit care mi-a permis sa evaluez si sa incep sa cunosc potentialul de calitate al strugurilor din viile Murfatlarului.Totusi din raspunsul sau, deloc lipsit de superlative, se desprinde chardonnay-ul, cu acumulari de zaharuri de peste 220 g/l fara pierderea aciditatii:
Vremea a fost insorita, frumoasa, iar strugurii sau copt in conditii exceptionale ajungand la potentialul maxim de calitate permis de podgorie. Intr-o astfel de recolta este greu sa vorbim de soiuri avantajate/dezavantajate."
Iar la vinuri rosii, cu rezerva faptului ca e inca prea devreme sa vorbim despre ele, fiind in etapa de formare, o surpriza, ar putea fi feteasca neagra:"Chardonnay. Este regele vinurilor albe de Murfatlar!Mi-a confirmat credinta ca este cel mai important soi pentru vinuri albe pentru Murfatlar. Anul acesta strugurii din soiul Chardonnay au atins cu usurinta acumulari de zaharuri de 220 g/l zahar, fara a-si pierde aciditatea sau potentialul fin aromatic.Au rezultat vinuri tipice, extractive si pe alocuri cu acea nobila mineralitate data de solurile calcaroase ale podgoriei".
In rezumat, varietatile favorizate in acest an, dupa informatiile primite de la Murfatlar:" Exceptionala! Culoare intensa, vinuri extractive cu taninuri moi si catifelate.Am asteptari deosebite de la acest vin!"
Albe:
- Chardonnay*
-Pinot Gris
-Muscat Ottonel (potential de vinoteca)
-Feteasca Alba
-Feteasca Regala
-Cramposia Selectionata.
Rosii:
- Feteasca Neagra*
-Cabernet Sauvignon.
-Pinot Noir.
-Merlot.
Eu unul sunt curios de gustul noului Murfatlar, consiliat de Razvan Macici, mai inclinat spre calitate, pe care il vom putea savura in alb incepand cu vara viitoare si in rosu, din 2013, incolo. Din alte surse, as adauga ca productia pare a fi usor mai redusa fata de 2010, dar cu un mare plus la nivel calitativ. Al strugurilor, cel putin. Apoi observam cateva soiuri nu foarte exploatate pana acum, dar care se pare ca vor confirma: fetestile si cramposia.
Sa mergem spre nord, aproape de Macin, unde Alcovin este un producator proeminent, avand in exploatare aproape 300 de hectare. Aici Ionut Gadiuta a tinut sa precizeze urmatoarele despre recolta 2011, si nu simt nevoia sa editez:
"As dori sa ma refer numai la vinurile DOC si va voi detalia putin pe soiuri:Sa retinem lucrurile bune de la Macin:
Aligote - productie medie / ha = 5.442 kg - productie comparativa cu cea a anului 2010
Feteasca Regala - productie medie / ha = 4.377 kg - productie mai mica cu 8,5% fata de anul 2010
Sauvignon Blanc - productie medie / ha = 5.812 kg - productie mai mica cu 29% fata de anul 2010
Muscat Ottonel - productie medie / ha = 4.940 kg - productie comparativa cu cea a anului 2010
Merlot - productie medie / ha = 5.283 kg - productie mai mica cu 32% fata de anul 2010
Pinot Noir - productie medie / ha = 7.900 kg- productie mai mica cu 7,4% fata de anul 2010
Si ca sa va raspund punctual, anul 2011 a fost un an putin atipic pentru zona noastra, am avut productii mai slabe comparativ cu anii trecuti, insa avem valori ale extractelor foarte bune, vinurile au tipicitate, sunt echilibrate si avem cateva soiuri precum Aligote-ul, Sauvignon-ul Blanc, Muscat-ul dry, Merlot-ul - care promit foarte mult. "
Albe:
-Aligote.
-Sauvignon Blanc.
-Muscat Ottonel (sec)
Rosii:
-Merlot
Extra: in judetul Constanta, detin platatii si SERVE (mai cunoscuti datorita vinurilor din Dealu Mare- Ceptura). Despre starea de fapt din 2011 pe partea dobrogeana, oamenii care fac vinul au precizat ca "la Cogealac, in Dobrogea, unde precipitatiile s-au lasat mai mult asteptate, am reusit sa pastram calitatea recoltei. Iar rezultatul a fost mai mult decat satisfacator: vinuri albe foarte tipice, cu alcool peste medie, dar in acelasi timp foarte echilibrate". Daca nu ma insel sauvignonul blanc Terra Romana provine de acolo.
New entry: Desi are o situatie atipica, avand in vedere varsta frageda a plantatiilor, trebuie sa mentionam si raspunsul WineRo (Rasova-Aliman, judetul Constanta), venit de la Mircea Niculescu, si care spune asa:
New entry: Desi are o situatie atipica, avand in vedere varsta frageda a plantatiilor, trebuie sa mentionam si raspunsul WineRo (Rasova-Aliman, judetul Constanta), venit de la Mircea Niculescu, si care spune asa:
"Datorita cresterii in varsta a vitei de vie recolta la Aliman a fost mult peste 2010 ( nici nu a fost greu in 2010 pentru a atinge nivelul de calitate dorit a trebuit sa sortam foarte atent si am ramas in final cu aprox. 500 kg/ha)
Din punct de vedere calitativ 2011 va permite obtinerea unor vinuri la nivelul standardelor noastre. As nominaliza Feteasca Neagra care daca evolueaza cum a facut-o pana acum va fi un vin comparabil cu varfurile de pana acum. Pentru noi a fost un an foarte bun si dpdv al calitatii si al cantitatii. "
Asadar putem desprinde unele concluzii. In primul rand se pare ca volumul in 2011 a fost mai scazut decat cel din 2010, dar nu drastic redus. In al doilea rand, calitativ vorbind, recolta 2011 se anunta a da vinuri superioare. Cat de istorica va fi aceasta recolta ramane de vazut, dar se pare ca sub aspectul calitatii, cel putin in Dobrogea sondata de noi, lucrurile par a fi foarte promitatoare.
PS: Daca doresc si alti producatori din zona Dogrogei sa ne impartaseasca din experienta lor cu recolta 2011, ii rog s-o faca aici, prin comentariu sau sa-mi trimita informatiile la adresa de mail (agmitea@gmail.com)
PS: Daca doresc si alti producatori din zona Dogrogei sa ne impartaseasca din experienta lor cu recolta 2011, ii rog s-o faca aici, prin comentariu sau sa-mi trimita informatiile la adresa de mail (agmitea@gmail.com)
Stii care e problema George ? Indiferent de millésime vinurile vor fi aceleasi ca anul trecut, ca acu' doi ani...Stii ca "oenologii" nostri sunt oameni seriosi si nu produc emotii negative clientilor: ce iubesc clientii, aia trebuie sa aiba pe masa. Nu cred ca ma insel prea mult daca spun ca pentru unii "oenologi" e ca'n bucatarie: 2 g levuri + 1 g enzime + 2 ml Gamay pentru culoare + 0.5 ml extract busuioc..
RăspundețiȘtergerePot fi de acord cu tine, intr-o oarecare masura, dar cred ca astfel de informatii sunt interesante mai ales la nivel de vinuri premium. Ca vinurile de larg consum sunt ajustate tehnologic, mai ales in anii nefavorabili, e ceva aproape normal.
RăspundețiȘtergereCum ? Vinuri "premium" ?! Ai foarte multa incredere in producatorii autohtoni. Eu personal stiu ca un Ruby Cabernet, un Zinfandel de 13 lei sau un Syrah din Argentina au autenticitate si caracteristici net superioare multor vinuri "premium" romanesti. De ce ? Din 1000 de motive.
RăspundețiȘtergereEh, nu generalizez, dar avem cateva bune. Poate prea scumpe, dar sa nu tragem discutia intr-acolo.
RăspundețiȘtergereAnonim, si tu ai prea multa incredere in vinurile industriale ale Lumii Noi. Chiar crezi ca un Zinfandel de 13 lei (la noi)este un exemplu nealterat tehnologic? Hai sa fim seriosi :) Autenticitatea la vinurile foarte ieftine este un truc tehnologic. Doar ca ei stiu sa-l aplice mai bine decat noi
RăspundețiȘtergerebine zis, Ciprian!
RăspundețiȘtergereCiprian, un vin din Lumea Noua are nevoie de mult mai putina interventie tehnologica decat un vin din arealele cu climat temperat continental, vezi Romania. Oricare dintre noile tari viticole (Argentina, Chile, Africa de Sud, Australia) are climat calduros, care permite acumularea compusilor fenolici, a aromelor si zaharurilor. Pot avea ceva probleme cu aciditatea deficitara, dar este o problema minora, pe langa corectiile pe care le necesita vinurile noastre, mai ales cele obtinute in podgorii racoroase si pe soluri fertile. Deci, daca am de ales intre un Syrah de Mendoza si o Feteasca neagra de Vincon sau Vinia (si foarte curand Cotnari!) nu am sa stau pe ganduri. Si sincer, lipsa de onestitate a multora dintre producatorii nostri de vinuri ma face sa las la o parte si bruma de patriotism pe care ar trebui sa o mai am in sensul acesta.
RăspundețiȘtergereDeci George, sa stii ca-i batem pe New World la posibilitati tehnologice, si numai pentru ca suntem romani si "nu tre' sa ne invete nimeni pe noi"...
Anonim, s-au facut la un moment dat analize chimice pe cateva vinuri foarte cunoscute din Lumea Noua (industriale). Nu vrei sa stii rezultatele :) Deci hai sa nu-i consideram noi pe baietii aia un soi de sfinti in ale vinificatiei, ca nu este cazul. In Lumea Noua se triseaza mult inca din vie. Asta pt ca ai amintit de arealele foarte calduroase. Acolo este permisa irigatia ceea ce, din pmdv, este o forma de a trisa natura. De aceea variatia de la an la an aproape a disparut si, indiferent de recolta, ai fix acelasi vin. Stiu din surese de incredere ca cei de la Mondavi au un sistem subtran foarte ingenios, pin care iriga radacinile fiecarui butuc de vie. Ti se pare corect? Normal ca aia scot acelasi fruct an de an si domina pietele si ne fac pe noi sa credem ca am dat de Sf. Graal la 13 lei :)
RăspundețiȘtergere