Este creatia lui Alexandru Canariov, omul care a lucrat vinurile Murfatlar vreme de 47 de ani. Vinul a obtinut o surprinzatoare medalie de aur la concursul mondial Bruxelles 2011. Din cate am inteles, au fost produse doar ceva mai putin de 4000 de sticle.
O culoare rosie-rubinie stralucitoare, altfel decat tinctura unui syrah modern, un nas atipic, de fructe de padure rosii, cu patina de padure tomnatica, si note saline, litorale, un gust delicios, vivace, din categoria “sec, dar dulce”, de cireasa si pruna coapta, cu usoare si bine integrate note de lemn, cu un final de asta data tipic, pronuntat condimentat, cu tuse tonice, dulci-amarui, ce transforma ingenios punctul in virgula. Este de departe cel mai bun vin nou (adica nu pescuit din vinoteca) pe care l-am gustat vreodata de la Murfatlar SA. Poate mi s-a parut mie asa din cauza ambientului, dar sunt sincer cand spun ca Arezan sau Fatum, doua din stindardele premium ale acestui producator, din trecut, nu se ridica la nivelul acesta.
Cred ca exista si un potential de invechire, dar vinul este deosebit de amabil inca de pe acum. Deocamdata nu este disponibil publicului larg, dar cand va fi pretul va depasi 50 de lei.
In legatura cu acest aspect as dori sa transmit producatorului ca asteptarile mele legate de intrarea sa pe segmentul premium si super-premium nu sunt de a-si fixa preturile in functie de concurenta, ci sa-si foloseasca statura dominanta pentru a trage preturile in jos, pentru a normaliza oarecum acest segment, in care se observa o escaladare nefondata a preturilor. Pentru ca altfel, draga Murfatlar, o sa cumpar un shiraz winemasters reserve Nederburg la 35 de lei, si nu syrahul vostru de 70!
Do you copy?
In legatura cu acest aspect as dori sa transmit producatorului ca asteptarile mele legate de intrarea sa pe segmentul premium si super-premium nu sunt de a-si fixa preturile in functie de concurenta, ci sa-si foloseasca statura dominanta pentru a trage preturile in jos, pentru a normaliza oarecum acest segment, in care se observa o escaladare nefondata a preturilor. Pentru ca altfel, draga Murfatlar, o sa cumpar un shiraz winemasters reserve Nederburg la 35 de lei, si nu syrahul vostru de 70!
Do you copy?
85 pct.
Asteptam un "Roger That" de la Murfatlar...
RăspundețiȘtergereEram si eu curios daca exista si cum se prezinta iluzoriul M1. Nu au zis cand il scot pe piata?
Adica liderul pietei sa da tonul in jos?
RăspundețiȘtergereHello!!!
Il vor scoate in curand pe piata, exact nu stiu nici eu cand. Oricum, vinul asta chiar e bun si culmea, un Syrah pe gustul meu, deloc agresiv si care n-are absolut nici o treaba cu ce suntem obisnuiti de prin Lumea Noua.
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereSunt curios, producatorii de vin premium scot, din preturile actuale, suficient profit sa isi permita sa scada preturile, presupunand ca scazand preturile dupa o vreme cresc vanzarile?
Hai mai George, pai cum sa iei un vin sud-african in locul unuia romanesc? Unde iti e patriotismul?
RăspundețiȘtergerePariez ca esti din aia care isi fac concediul in Bulgaria...halal :))
@Dan: Ma tem ca-n loc de Roger That sa nu fie un "Roger Waters: it all makes perfect sense expressed in dollars and cents"
RăspundețiȘtergere@Berbecutio: sincer de la ei ma astept la asta. Sunt singurii care pot rupe piata prin pret. Adica, hai s-o luam altfel: vin de colos vs vin de butic. Parca l-ai lua pe al doilea, imagistica e mai corecta la un pret mare. Ca sa cumperi vinul celui mare ar trebui sa te momeasca cu un pret mai mic. Zic si eu.
@Radu Ionescu: e un mare mister ce intrebi tu. Ma gandesc ca doar un producator ne-ar putea spune.
@Alibus: ubi vinum, ibi patria:)
TOtal de acord cu concluzia, este exact miscarea pe care ar face-o un adevarat lider de piata: departe de a-i afecta statutul, ii va confirma locul ca market-maker si trend-setter, iar ceilalti vor fi nevoiti sa-si adapteze politicile. E o mare sansa pentru Murfatlar.
RăspundețiȘtergereScuzati lipsa unor litere din commentul meu de mai sus, mi-a curs niste vin pe tastatura, s-a rezolvat intre timp :)
RăspundețiȘtergereRadu are un punct de vedere interesant, comparand veniturile din rulaj - la care se poate incadra Murfatlar, cu veniturile unui producator mai mic. Dar n-am auzit pe cineva sa inchida portile, sau sa nu vanda tot, dintre astia medii-mici, mai ales ca au venit multi bani de la UE.
@George: nu sunt de acord. Mic da impresia de bun, de multe ori; de prea multe ori ;)
@vinuldin cluj: sigur ca liderul de piata e un trend-setter si plecand de la premiza ca din noua crama dobrogeana vor iesi macar vreo trei produse de peste 82 de puncte eu cred ca preturile vor fi foarte sus. Asta e un lider: produse de calitate superioara la un pret la fel de "premium". Sa nu uitam cat face un Arezan, Lacrima sau Rai Reserve in supermarket!
Profit de amabilitatea lui George, ca ne gazduieste acesasta discutie aici, si va provoc la un pariu cu tema noile preturi din Crama Mica. Inca ma gandesc la amanunte: vinul sa fie peste 82 pct, cantitatea sa fie..., etc. Daca aveti propuneri si va prindeti la pariu, va astept. Premiul bine inteles ca va fi o sticla de vin foarte bun :) O hotaram de comun acord.
Iar in cazul de fata 2000 de sticle inseamna, in opinia mea, un pret de minim 25 Euro, cu toate ca am dubii ca va aparea vreodata o sticla pe piata.
RăspundețiȘtergere@ Berbecutio: Pai in mod cert vor costa "premium", adica peste 10 euro. Si sunt convins ca vor fi cateva remarcabile. Problema e ca e una sa scoti un vin bun la 45-60 lei pret de retail si alta sa-l scoti la 125. Iar de cantitate, se poate estima si asta. Din cate stiu suprafata alocata este de 30 ht. Deci pe la 100-150 mii sticle.
RăspundețiȘtergere100.000 de sticle x 5Euro profit = 500.000 Euro, adica valoarea investitiei. Made in Romania :) Om trai si-om vedea.
RăspundețiȘtergerePe mine ma intereseaza care este costul real de productie. Pariu ca astfel de detalii nu vom afla niciodata?
RăspundețiȘtergereAcum multe vrem si noi...:)
RăspundețiȘtergereo sa cerem in curand situatiile finaciare pe fiecare vin comercializat in parte.:)
Oricum cei de la IFRS accepta propuneri cu privire la standardele de contabilitate, am putea sa dam un mail.:)