Povestea argonautilor intre doua vinuri

Eu nu cumpar vin alb mai vechi de 2 ani din hypermarketuri. E un principiu 99% sanatos. Ei bine, pentru am citit marturii ale placerii aduse de degustarea acestui vin, in speta Tsinandali 2005 Tiflisi Marani, din Georgia, in criza de inspiratie, in Real, am zis- hai sa vedem!
Sunt cu 17 lei mai sarac, sau mai putin bogat, depinde de perspectiva din care privesti, dar nu asta a fost cel mai rau. Partea proasta e ca a trebuit sa beau bere la cina!
Ce am gasit in aceasta sticla este groaznic, regret nespus ca nasul de borhot de prune in plina fermentare si sulf  nu m-a descurajat suficient incat sa nu gust continutul. Horible! (moment in care va conduc spre subsolul paginii, unde exista un disclaimer). Vreau sa va previn ca o gura din el e capabila sa va bantuie papilele cateva zile. Acum, de exemplu, am in fata cu totul altceva, un vin de Crete, si parca de nici unde gustul vomitiv al licorii din tara unde cel mai probabil se gasea lana de aur a aparut si aici. De fapt, fiind vorba despre un vin grecesc se naste o mica poveste nu-i asa? Creta, cu Tezeu si minotaurul, apoi Argonautii, printre care Heracle si Tezeu (au fost 50 de eroi, dar hai sai pomenim doar pe cei doi ca pe niste Messi si Puyol din echipa Barcelonei), Iason, regele Pelias, frumoasa si periculoasa Medeea, lana de aur, etc.
Ei, hai macar sa termin o poveste despre vinuri: e vorba despre Vin de Crete 2010 produs de Kourtaki, evident din insula Creta, Grecia. Vinul este produs din soiul cretan vilana si costa 14 lei in Real. Culoarea verighetei. Nas de pere, mere verzi, usor afumat, putin floral, Gust initial viguros, cu aciditate, cu nuante de corcodusa, mar acrisor, gen Granny Smith, lamaie. Un usor rest de zahar (vinul e sec) echilibreaza rezultatul. Pe final se aseaza o senzatie laptoasa, persistenta, cu impresii amarui, de vana de salata verde sau pielita alba a citricelor. Si piper. 12%. Daca in atac pare viguros, pana spre final iti aseaza concluzia de vin delicat, de vara, baubil, si mai important: pare altfel, pare autentic! Sigur e o iluzie...dar la vinul "comercial" aparentele conteaza foarte tare. 77 pct. Sau o stea (la cursul  de schimb al zilei- 75-80 pct = 1 stea) 

Ah, si dupa cum vedeti, indiciile tauromahiei, nu puteau lipsi de pe eticheta vinului. E pilduitor, nu?, cum  zeitatea minoana a ajuns un monstru hidos in mitologia greaca. Parca ar fi un zapping intre b1 si rtv.

Un comentariu:

  1. Am cumparat azi un "Vin de Crete-2011" de la Real. Foarte utile observatiile dvs, intr-adevar baubil pe timp de vara si apos. Mi-a lasat o impresie placuta.

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.