Cu acest exemplar Crama Basilescu isi face loc in propria-mi panoplie de vinuri romanesti exceptionale. Este un cupaj de feteasca neagra, cabernet si merlot, de 14,5% alc si este produs din struguri culesi la innobilarea boabelor. Nu mai fac referiri la prezentarea grafica, am facut-o deja la fratele sau alb, dar sa zic doar ca mi s-a parut ca acesta bestie rosie se muleaza mai bine pe concept. Apoi, pentru cei care au gustat Perfectio trebuie spus ca este acelasi vin- rebranduit, ca sa zic asa. Iar cei care au gustat cupajul rosu inca nenumit al Basilestilor, la Goodwine-ul din toamna trecuta, sa stie ca si acela este acelasi vin cu prezentul. Sigur cu transformarile pe care timpul si imbutelierea le aduc vinului tanar.
Este puternic si complex. La 30 de minute dupa deschidere amprenta aromatica este mai degraba minerala si vegetala, cu sare de mare, telina si morcov uscat, apar tuse discrete de pielarie, tabac, pamant, dar si lemn parfumat, fructe negre, dar si ceea ce n-a putut fi alungat nicicum- alcool. Aici fac o paranteza. Discutam ieri cu Valentin Ceafalau, redactorul sef al publicatiei Vinul.ro, om cu experienta extinsa de degustator si posesor de bun simt inalienabil. Mentionandu-i acest aspect mai putin placut, mi-a replicat ca pentru vinurile cu potential de invechire ridicat, cum este si acest cupaj, ceea ce initial pare defectuos, un nivel parca prea ridicat al alcoolului, usor de sesizat initial, se va aseza mult mai bine in timp, se va toci, ca sa zic asa. N-am nici un motiv sa nu-l cred, si voi supune ipoteza la proba practica in viitor. Dupa inca o ora jumatate notele fructate incep sa se exprime mult mai puternic.
Gustul este impetuos, cu aciditate sustinuta si cu acel sentiment de vin puternic dat de seriozitatea nivelului de alcool. Coacaze, porumbe, mure, si un compozit placut de cafea dulce, vanilata, semn al unei baricari inteligente, iar pe final se instaureaza o nota de dulceta de visine, care se metamorfozeaza in impresii de fructe confiate- curmale, pruna uscata, stafide.
Concluzia ar fi ca lucrurile de top de la Davino, dar si Uberlandul, Charlotte-ul sau Smerenie au acum un nou partener de discutie, pe masura lor. Un vin mare, ce inca nu se exprima pe deplin, care merita pastrat mai multi ani pentru polisarea micilor asperitati.
Golem rosu 2008, Crama Basilescu, cupaj rosu, sec, 14,5%, CIB, Dealu Mare, 100 lei. 91 pct
Batrane, cat e asta? 100 de lei? Suna interesant. Referitor la alcool, Vali poate avea dreptate dar, in acelasi timp, exista si reversul medaliei: riscul ca alcool-ul in exces sa nu se integreze cu adevarat cum trebuie de-a lungul timpului. E ca la ruleta. Oare chiar nu se mai pot reduce putin astfel de cresteri ce au ajuns aproape de 15%? Era o intrebare retorica, normal :)
RăspundețiȘtergereL-am gasit pe acelasi prag cu Domaine Ceptura Rouge. E cam pe acolo, poate nitel mai expresiv. Pretul e destul de mare, totusi. 120 de lei la finewines. De la crama cred ca pleaca de la 70-80 cu tva. Poate am inteles eu gresit.
RăspundețiȘtergereUlala, pai atunci Ceptura e un bargain :)) Mda, nu inteleg ce este cu astfel de preturi; si pun pariu ca, daca va avea succes, va mai face salturi la capitolul asta.
RăspundețiȘtergerebine poate Flamboayantul o fi reperul, dar n-am de unde sa stiu:)
RăspundețiȘtergereLa pretul asta intra in gama cu Flamboayant, Anima, Passarowitz, etc. Ma bucur ca l-am gasit la pret de chilipir, pa cand inca se numea Perfectio, ca mostra intr-o sticla neetichetata. Am rezistat aproape doi ani tentatiei sa o deschid, si imi inchipuiam doar cum va evolua. Imi lasa gura apa cand citesc descrierile, si abia astept sa incerc vinul -cu o sticla din magazin evident.
RăspundețiȘtergerear fi interesant sa le gusti comparativ deoarece mai mult ca sigur au evoluat diferit. in fond asta e minunat la vin, nu_i asa?
RăspundețiȘtergereO intrebare de necunoscator: In ce conditii ar trebui pastrat pentru a-si dezvolta calitatile despre care vorbesti?
RăspundețiȘtergereNimic special: temperatura de pastrare ar fi 10-16 grade, fie intr-o pivnita, fie intr-un frigider special pentru vinuri. Desigur in pozitie orizontala, sa nu se usuce dopul si in obscuritate(deci obstescul pastrat in vitrina bibliotecii nu e optim:). In lipsa acestor conditii, nu recomand pastrarea unui vin mai mult de doi ani.
RăspundețiȘtergere