Sunteti creatorul vinurilor DAVINO, Chateau Domenii si Faurar, vinuri care fac din Unicom Production crama cu cel mai mare rating Vinul.ro (89 pct), dupa o recenta evaluare. Asadar, care este portretul robot al unui vin bun? Ce structura si ce calitati trebuie sa aiba?
[Bogdan COSTACHESCU] Echilibru si personalitate.
Producatorii romani tind sa scoata pe piata premium vinuri directe, explicite, de tipul lumii noi. Considerati ca este intelept?
[Bogdan COSTACHESCU] Poate fi o etapa tranzitorie. Directia insa cred ca trebuie sa fie, cea a cristalizarii unei identitati reale.
Mari critici de vin, cum ar fi Robert Parker sau Hugh Johnson au prevazut in trecut ca Romania ar putea fi “the next big thing” pe piata vinurilor. Credeti ca se va intampla asta vreodata?
[Bogdan COSTACHESCU] Cred ca da. Este foarte posibil. Asa ar trebui, cel putin.
Ce oameni v-au influentat dezvoltarea profesionala?
[Bogdan COSTACHESCU] Tatal meu atunci cand m-a incurajat sa urmez „traditia” din familie. Dan Balaban care mi-a propus DAVINO ca provocare.
Exista prejudecata ca este mai greu de produs un vin de calitate din soiurile autohtone decat din cele internationale. E adevarat?
[Bogdan COSTACHESCU] Este mai dificil, soiurile autohtone nu sunt ameliorate in marea lor parte, avand in mod nativ o inconstanta calitativa de la un an la altul.
Care considerati ca este varietatea romaneasca cu cel mai mare potential?
[Bogdan COSTACHESCU] Depinde despre ce tip de vin vorbim. Daca vorbim de rosu – Feteasca Neagra, alb – Feteasca Alba, alb aromat – Tamaioasa romaneasca
Numiti un vin romanesc [altele decat ale dvs.] de +90 puncte.
[Bogdan COSTACHESCU] Prince Matei 2001; Cuvee Alexandru 2007
foto: evz.ro
Frumos. Scurt si la obiect. Si cu vinuri greu / scump de gasit.
RăspundețiȘtergere@Cazan cu vin: daca te referi vinurile de +90, trebuie sa remarc ca este primul intervievat care da nume:). Matei 2001 cred ca mai poate fi gustat doar la verticalele Vinarte, iar Cuvee Alexandru 2007 nu se poate cumpara deocamdata, iar unii zic ca nici nu se va putea cumpara. Cel putin nu la modul conventional.
RăspundețiȘtergereiar daca te referi la Davino&CO, de gasit se gasesc ele, dar la preturi mari. Astept Faurarul cel nou. Inteleg ca este un progres.
RăspundețiȘtergereLa Davino&Co ma refeream. Macar la ei la crama se pot degusta toate? Tu parca ai fost pe-acolo.
RăspundețiȘtergereOh, nu, n-am avut onoarea:)
RăspundețiȘtergereNu cred ca au organizata partea cu enoturismul. Alin a fost pe acolo, poate ne spune el.
Dap, m-au invitat anul trecut, cand a mai mers un grup de gazetari.
RăspundețiȘtergerePe toate nu le-am incercat, dar le-am incercat aproape pe toate. Ce sa zic? Vinuri bune domne, in frunte cu Flamboyant, pe care mi-as dori sa-l mai beau, dar mi-am facut credit sa ma mut. :)
Apropos, de turism, sa zicem ca Crama lor nu e cea mai pitoreasca din zona, dar am inteles, tot la momentul vizitei, ca au in plan construirea unui conac ceva mai aproape de vie.
RăspundețiȘtergereAr trebui. In fond sunt cei mai aproape de exclusivismul chateaurilor. Le-as sugera sa inceapa cu constructia site-ului web. Sau in fine, cu finalizarea lui. Nu da bine sa indici o adresa de web pe contraeticheta care nu duce nicaieri.
RăspundețiȘtergereStiu George, ochisorul ala priveste de pe site-ul web de sute de ani. :))
RăspundețiȘtergereOh, da e ceva masonic. Cum sa ai site web pentru tot norodul, cand esti atat de exclusivist, no?
RăspundețiȘtergerePoate ai vazut si tu ca sunt multe chateau-uri care au niste site-uri de 2 lei, aproape ca nu au.
RăspundețiȘtergereNu zic ca asta e bine evident.
Astia din lumea veche au un dispret cronic fata de comunicarea pe acesta cale. Treaba lor.
RăspundețiȘtergereProbabil ca si asta are o (mica)influenta asupra faptului ca francezii pierd teren de la an la an.
RăspundețiȘtergereoamenii vor vinuri la care sa dea "like", ce sa faci:)
RăspundețiȘtergereSec. Raspunsuri de tip mesaj SMS.
RăspundețiȘtergere