S-au anuntat castigatorii prestigiosului Concours Mondial "Bruxelles", care a avut loc anul acesta in Luxemburg. Din Romania, prezenta modesta, dar si asa am punctat cu 4 medalii de aur(din mai mult de 684 acordate) si 9 medalii de argint (din 1386), fiind una dintre cele mai bune participari. Din pacate nici anul acesta n-am obtinut vreo una dintre cele 75 Mari Medalii de Aur, dar si asa cu 13 medalii stam mai bine decat anul trecut.
Sa punctam unele surprize:
Medalie de aur pentru M1 Syrah 2010 de la Murfatlar SA. Stiam de ceva vreme, pe surse:), ca mastodontul din Constanta a decis intr-un final sa faca si altfel de vinuri decat pinot noir demidulce. iata ca se poate!
Aur pentru Halewood cu feteasca neagra Hyperion 2009. Na' acuma vor trebui sa lipeasca un abtibild. Cred totusi ca exemplarul meu din camara se va descurca binisor si fara el.
Red Artisan 2007 aur. Well, sa mai zica cineva ca Aurelia Visinescu nu poate, cand vrea.
Si cea mai mica surpriza este aurul castigat de Chardonnay Sole 2010 de la Recas, epifania acestui soi in Romania, as zice.
La argint, iata ca pe langa Murfatlar si Vincon poate, desi nu pot decat sa fiu curios in privinta celor trei vinuri rosii medaliate(Merlot Ambrosio 2008- gama in curs de aparitie, Beciul Domnesc Merlot 2008 si Casa Vrancea Feteasca Neagra tot din 2008).
Au mai prins argintul Buduresca cu un Chardonnay 2010, Segarcea cu un pinot noir din 2008 (pe care l-am apreciat si eu, acum ceva vreme), Jidvei cu Sauvignonul 2009 Nec Plus Ultra(un vin destul de bun, desi "demi"), Recas cu Feteasca Negra La putere 2009, Halewood cu merlot 2009 Special Reserve si Murfatlar su Lacrima lui Ovidiu de 12 ani.
Si via Vinul.ro aflam si distinctiile pe categorii:
Cel mai bun spumant: Champagne Gallimard Père & Fils, Cuvée de Prestige 2005 (Champagne, Franta)
Cel mai bun vin alb: Terre Cortesi Moncaro, Vigna Novali Classico Riserva Bianco 2007 (Marche, Italia)
Cel mai bun vin rose: Chateau de Berne, Terres de Berne 2010 (Provence, Franta)
Cel mai bun vin rosu: Altavins Viticultors, Domus Pensi 2006 (Catalonia, Spania)
Cel mai bun vin dulce: Gonzalez Byass, Nectar PX (Andaluyia, Spania)
Cea mai buna bautura spirtoasa: Rémy Cointreau, Highland Park 18 Years Old (Scotia)
De mentionat ca cel mai bun vin dulce este la indemana, importat fiind in Romania de Cramele Recas, si se gaseste in magazinele specializate la aprox 40 de lei.
Cred ca de la Beciul Domnesc au trimis o sticla speciala, "tunata" pentru competitii, altfel nu vad cum ar fi luat vreo medalie. Si sculat noaptea din somn pot sa numesc 3 Merlot-uri romanesti peste respectivul, asa cum stiam Luceafarul pe de rost in clasa a 12-a.
RăspundețiȘtergereLa restul erau de asteptat sa ia cate ceva..sunt toate spre premium din ce se face pe la noi, desi daca te uiti la pret si compari cu preturile de afara stau chiar f. bine.
Gonzalez Byass Nectar am prins si eu la recomandarea altora si intr-adevar e superb, dar mai mult de 100 ml nu pot bea...isi merita denumirea.
La noi si participarea e redusa. Costa destul de mult inscrierea in concursuri din acestea.
RăspundețiȘtergereM-a surprins si pe mine Vincon, dar si Murfatlar. In ziua cand au castigat si ei o medalie de aur vezi la protv ca Babanul contine 60% zahar din trestie si 40% apa.
Sunt foarte curios in legatura cu Syrah-ul ala de la Murfatlar si mie frica sa nu fie vreo Fata Morgana ca eu unul nu am auzit inca de el(nici nu l-am gasit pe site)...Tinand cont de conditiile climaterice ale lor ar trebui sa bata ca stil spre Australia si vad ca e si 2010 deci teoretic fara baric. Curios ce o fi iesit ca la Arezan-ul au cam dat-o in bara in privinta calitatii la categoria aia de pret.
RăspundețiȘtergereIn rest de la Murfatlar cred ca best seller-urile sunt Babanu, Eticheta Neagra si Premiat-ul...ce s-or face ei anul asta ca am auzit ca se scumpeste rau zaharul..:)
De la Vincon nu consum decat Miorita, destul de rar, care mi se pare chiar buna la pretul pe care il cer...probabil ca nu au vandut vinurile si le-au facut coniac..:))
In rest sunt sceptic la Vincon dupa un sir de experiente nefaste...dar acum chiar m-au facut curios belgienii cu concursul lor cu tot..
Apropo, da' jinul di aur undi ieste?
HE he, cu jinu' e o poveste tragi-comica. Cu cateva zile de inceperea Mondialului, a avut loc un alt concurs de vinuri, de o ampluare mult mai redusa, chiar la Bruxelles. Cotnari a participat, si VICTORIE pentru vinurile din botoiul cel mic, fapt care a produs un nou comunicat de presa victorios. Problema e ca e alt concurs, cu alte rigori, dar care aduce in denumire cu mai celebrul frate. Tipic, nu?
RăspundețiȘtergerePai altfel cum ajungeau la 111 medalii de aur..:))
RăspundețiȘtergereCulmea ca in Romania sunt priviti ca un model de business de success...
Chiar si sunt, dar nu pentru multa vreme in stilul asta. Eu sper (pentru ei, ca oricum eu si cine ma citeste nu face parte din targetul lor) sa investeasca intr-un soi de divizie de calitate, sa inceapa sa faca si vin bun, nu doar din cel care se vinde. Eu zic sa zica merci ca baietii astia din Comisia Europeana au investigat doar vinurile de masa, ca altfel o pateau si ei.
RăspundețiȘtergerePartea proasta ca e in literatura de specialtiate din afara Cotnari apare ca port drapel pentru vinul din Romania...Citez aleator din The World Atlas of Wine, Ed. 2001 (si in 2006 e la fel ca am citit la Metro la standul de vinuri de curiozitate:), Autor Jancis Robinson, deci somitate in domeniu:
RăspundețiȘtergere"Like Hungary (sic!) Romania has one wine whose name was once famous all over Europe (iar sic)(...)which was known in Paris as"Perle de la Moldavie" (iar Sic, daca citeste MG de la Cotnari schimba sloganul) faded from sight. It is now resurrected"
Daca cine de afara are initiativa de a pune mana pe o sticla de Cotnari la indrumarea literaturii de specialitate, nu cred ca i-ar placea cum a fost reinviata Perla Moldovei.
Partea proasta e ca vinul Romanesc cu asta apare prin cartile de afara: Cotnari, Panciu Odobesti, Cotesti si soc! "Tamaioasa from Pietroasa". Sper din tot sufletul sa nu nimereasca o sticla de "Tamaios Pietros" de la Vincon care umbla acum cativa ani prin magazine...Aferim!