Este un vin armonios, cu un raport calitate pret bun. Este vinificat demisec, ceea ce il ademeneste din utilitatea de vin de incheiere, de “dulce”, spre inceputul sau chiar spre ceea ce romanul apreciaza, uneori impropriu, ca un vin de toata masa (de zile mari, stiti voi, in care se ingramadesc nabadaios aperitive cu mezelicuri, salate de icre, pana si sarmale, fripturi de porc si torturi cu frisca). Stiu ca unii iubitori ai vinului si-ar trage o mina ofuscata citind cele de mai sus, dar hei! daca nu poti sa-i invingi, macar da-te bine pe langa ei, ca altii nu ai, vorba aia!
Culoarea este galben-aurie ceva mai putin intense, si tuse verzui. Un nas proaspat de musetel, flori de soc, mar si un pic de condiment se continua in gust cu citrice coapte, alte fructe exotice (gen compot “mix tropical”) si nelipsita boaba coapta de muscat. Finalul, cu note dulci-acrisoare, nu tine prea mult, dar nici nu trebuie, pentru ca nu-i asa- ceafa de porc frumos caramelizata nu are multa rabdare, si chiar acum cineva in bucatarie monteaza lumanarile pe tort. Aciditatea nu este entuziasmanta, dar este atat cat sa tina cele 10 grame de zahar/litru in frau. Nici alcoolul moderat (12,3) nu sare din schema. De fapt acest echilibru fericit il scoate din anonimat si daca mai adaugam si pretul de vreo 15 lei avem un castigator pentru urmatoarea masa de familie la care e invitat si unchiul Costica.
77 pct.
Da. Într-adevăr, un vin fericit echilibrat, cu tipicitate frumoasă și extrem de prietenos - pretabil consumului în volume generoase, și nu în ultimul rând foarte convenabil ca preț și disponibil cam în toate supermarket-urile. O alegere onorabilă pentru orice masă, cum zici, la fel ca Riesling-ul lor italian, chiar și mai ieftin, dar poate la fel de bun, mai ales că-i vinificat în sec!
RăspundețiȘtergereE reusit. Mi se pare mie sau Vinarte a depasit un moment mai greu?
RăspundețiȘtergereGeorge, o singura intrebare: unchiul Costica e personaj real? :) Nu e prima oara cand apare ...
RăspundețiȘtergereUnchiul Costica este cel mai comun personaj fictiv din Romania :)
RăspundețiȘtergereSalutari unchiului Costica!
RăspundețiȘtergereIi transmit, ii transmit. Ar trebui sa-i fac blog, asa la misto. Am banuiala ca ar ajunge mai citit decat mine:)
RăspundețiȘtergereeu cred ca putin , putin te regasesti in natura lui nea Costica, sau acolo prin farama firi tale prinsa in "comun",stiu, vrei de la un vin ceva nu prea soffisticat, vorba aia poate nu reusesti sa-i faci "fata", ci doar ceva care sa te dezamortesca din "comunul", vesnicul miros de sulfito-fenolati, vesnicul miros de baba de la baric,intalnite la mai toate vinurile albe, prost facute. vad ca inca nu ai renuntat, tu chiar ai sperante, in ceva mai mult decat "comunul" .bafta
RăspundețiȘtergereRadule, nea Costica e in tot si-n toate:)
RăspundețiȘtergereIn alta ordine de idei, imi place vinul, de orice fel, mic, mare, vinutz, vinishor, grandios, vechi, nou, alb, rosu, rubiniu, roze. Nu orice in acelasi timp, desigur, dar e un moment pentru orice fel de vin, cata vreme e onest iar tu cumpatat.
Iar de "comunitate", ce sa-ti spun: toate lucrurile de un anumit pret sunt comune. Pentru gasirea de lucruri speciale si ieftine exista doua variante: noroc chior, sau sa-l faci chiar tu (moment in care nu mai este asa de ieftin, nu-i asa?)
George, cred ca nu ai dreptate, uneori lucru facut cu mana ta poate fi si ieftin si bun, cat despre vin,toti producatorii stiu ce vor, in functie de asta jongleaza (cont. de zahar, aciditate, mirosuri,taninuri, pielite, ciochine, etc), pe cand tu si nea costica, cand faceti tamaioasa in batatura, iese neaos,frate,asta e,bautura romanului , ca cu asta am crescut toti, adevarat ca in timp ti se cizeleaza gusturile, simturile, si vrei mai mult...
RăspundețiȘtergere@Radu: sunt de acord cu tine in principiu, numai ca eu si nea Costica nu cultivam tamaioasa romaneasca. Eu nu cultiv nimic (in afara de niste plante de apartament), iar nea Costica din cate stiu cultiva un direct producator. Bine ar fi daca toti Costicii, Ionii si Faneii din Romania ar cultiva soiuri nobile, dar stii la fel de bine ca mine ca mare majoritate mine n-o face, deoarece este prea scump. Vita nobila nu creste chiar asa oricum, trebuie tratamente mai diferite, mai scumpe, trebuie sa ai grija de ea. Hibridul se descurca si singur- un pic de piatra vanata si gata. Apoi cati nea Costici stii tu care sa limiteze productia, sa taie cu mana lui ciorchinii verzi ca sa lase numai 3-4 pe butuc? Nea Costica nici n-ar intelege de ce trebuie sa faca asta.
RăspundețiȘtergereAvand in vedere ca in afara de Tamaioasa Origini de Budureasca 2007, n-am gasit vreuna mai rasarita, am mai dat de la mine 3-4 pct in plus, sa fie topul mai "plin", mai rarefiat, nu toate inghesuite la sub 80 pct :D. Daca aveti alte sugestii care m-ar convinge, promit sa o depunctez la loc :)
RăspundețiȘtergereDaca punctele tin de sete si satisfac pe cineva, atunci da, poti sa dai cate puncte in plus vrei. Din intamplare, vinul se face din struguri nu din puncte, si se bea, nu se citeste.
RăspundețiȘtergereEste un vin gras,consistent,echilibrat cu arome subtile de gutui, pepene si papaya.
RăspundețiȘtergereZona Mehedinti ofera vinuri albe demi seci de foarte buna calitate.
Merita lejer 8.0
se prea poate, dar ma indoiesc ca vorbesti de 2009. Poate 2011, care e acum pe piata, din ce stiu. Dar nu cred ca 2009 a dus-o atat de mult.
RăspundețiȘtergere