Vad titlul unui articol aparut pe BBC, cum ca niste savanti au descoperit chestii in legatura cu vinul. Bun, deja imi imaginez o stire gen "cercetatorii de la Institutul de cercetare fundamentala din Mogadishu au descoperit ca un pahar de vin pe zi conduce in zece ani la marirea falangei superioare a degetului mijlociu de la mana stanga cu pana la 0,5 mm". Dar nu! E vorba despre cercetatori americani seriosi care au zis in Proceedings of the National Academy of Sciences, adica revista Academiei Americane de Stiinte, cum ca dupa ce au facut hartile genomurilor a peste 1000 de plante de vita de vie au ajuns la o concluzie ingrijoratoare: n-o sa mai bem acelasi vin peste sute si mii de ani. Oricum nu aveam de gand (ca sa nu zic ca oricum n-o sa mai beau vin peste sute de ani), dar e bine de stiu.
Care-i problema? Ei bine, toate soiurile de vita de vie nobile sunt descendente directe ale unei singure specii (vitis vinifera vinifera), care saracuta nu mai face fata la milioanele de daunatori, fungi, ganganii, variatii de temperatura din ziua de azi. Asa ca podgoreanul onest nu are alta varianta decat sa stropeasca. Si sa stropeasca si sa stropeasca iar. Aparent 70% dintre fungicidele aruncate peste plante intr-un an in SUA sunt destinate vitei de vie. Pe australieni ii costa 100 de milioane de dolari pe an doar ca sa scape de mucegaiul purverulent. Asadar nu atat chimicala ii incomodeaza pe producatori ci mai ales pretul ei. Asa si care-i solutia?
Pai, ca sa vezi, una din ele a vazut-o si conducatorul iubit de altadata: hibrizii, baieti solizi, rezistenti si direct producatori. Ei sunt usor de intretinut, dau vin prost, dar ieftin de produs. Alta solutie, evident mai demna de cercetatorii americani este ingineria genetica. Daca tot au facut harta genomului au descoperit si care gena trebuie pensata pentru a face planta mai rezistenta la o boala sau alta. Costa bani multi, sigur, dar asta e! arta cere sacrificii- daca vreti sa beti vin cu aroma de pielarie, petrol si piatra de rau proaspat macinat si peste o mie, hai doua mii de ani cu putin noroc, ar fi cazul sa faceti niste donatii.
Sintagma corecta e „savantii britanici au descoperit ca...”. Suna si mai bine decat Mogadishu :-) Cat despre americani, deloc intamplator, probabil, vita hibrida mai e cunoscuta si ca „vita americana”. Cu care s-a mai incercat o data sa se replanteze viile europene, dupa filoxera. Dar n-a prea tinut... Oricum, probabil o sa auzim zilele astea ca un institut american a descoperit o senzationala vita modificata genetic. Ca si institutele de cercetari trebuie sa traiasca... :-)
RăspundețiȘtergereAsa, asa, "savantii britanici":) Chiar ma gandeam ce viata au baietii astia, sa cerceteze ei tot soiul de inutilitati amuzante, si sa-i mai si plateasca cineva
RăspundețiȘtergereSi sa-i plateasca bine chiar :D. Cand va fi cazul, sa vedeti ce buni vor fi cartofii prajiti pentru sanatate, cu un plus pt cei de la MacDonald's. Zilele trecute auzeam cum un cercetator britanic (normal) a descoperit ca mult-iubitul colagen din cremele anti-rid, nu are de fapt nici un efect asupra pielii; ba mai mult, nici macar nu apuca sa intre in ea :)) Norma, a urmat un tambalau in frunte cu L'oreal - pt ca merit, da? :D
RăspundețiȘtergereIntr-adevar, subiectele acestor cercetari sunt de-a dreptul fundamentale pentru viitorul omenirii, parol.
Eu chiar visam la un institut care sa nu faca altceva decat sa testeze idioteniile din reclame. Chiar citeam ca in state nu-s ce institut de pe langa procectia consumatorului de-acolo a ajuns la concluzia ca reclama la Danone - aia cu bifidus esentis si traficul intestinal- e o tampenie. Testand produsul au ajuns la concluzia ca n-are nimic special si chiar daca consumi de 2-3 ori pe zi, sau cat spun ei in reclama, sau nu - tot aia e. Asa ca i-au amendat si le-au dat jos reclama de pe tv.
RăspundețiȘtergere:)) Sa stii ca unul din asta ar fi bun de tot. Bin, acum nu trebuie sa fii savant sa-ti dai seama ca astfel de produse sunt pure bullshit - medicamentul minune in forma unui iaurt. Yeah, right :))
RăspundețiȘtergereIar mi-o iei inainte :) Dar asa-mi trebuie, daca ma ocup cu alte prostii. Oricum, eu cred ca peste 1000 de ani in Romania se va bea tot un vin roz-aramiu, acidulat si cu miros de butoi de drojdie, obtinut din soiul ce peste cateva secole ne va deveni national: Nohan.
RăspundețiȘtergereInstitutul asta poate sa faca si reality-show cu sms-uri la fiecare editie: este sau nu este sange de taur afrodisiac? sau este sau nu este nu's ce apa minerala cea mai pura din lume. Iti dai seama in cazul primei intrebari cat de urmarita va fi editia. Ar putea s-o invite pe Bianca sa judece ea daca da sau ba.
RăspundețiȘtergere@sunmirror: ca doar d'aia eternitatea s-a nascut la sat. Ca sa fie eterna! Sigur, o intrebare secundara ar fi "cum adica s-a nascut", dar trec peste amanunte.
RăspundețiȘtergereApropos, nu suna frumos ca un cuplu mitologic hibrid: viteazul Nohan si precinstita Isabela?
Cu posibilitatea de cerecetare pe subiecti aflati in platou, carora li se administreaza o doza sanatoasa de bull's blood :)) Tine-te bine, Biancaaa!
RăspundețiȘtergere@sunmirror,
da' bine ai zis-o :)) La noi, traditiile milenare vor supravietui fara nici o problema. Amin!
Acesti adevarati Tristan si Isolda de sorginte mioritica
RăspundețiȘtergere