Te Deum: Zghihara de Husi 2009 Speed srl Husi


Ok, ok, de fapt e Casa de Vinuri Husi, urmata de denumirea firmei Speed srl, imbietoare precum mirosul de ulei ars intr-un service auto pe stil vechi.
Versiunile anterioare (2007, 2008) se mai gasesc in supermarketuri, dar nu cred ca ar trebui sa le mai cumpere cineva, avand in vedere ca zghihara da un vinisor de consumat tanar, si fara mari perspective de innobilare. 2009 are o sticla noua, mai eleganta, apare si o medalie pe eticheta, prima oara m-am gansit ca or fi luat o medalie de argint pe undeva prin Belarus sau Vietnam. Dar nu! De fapt nu-i o medalie, ci doar aduce a una si zice ceva de biserica Petru si Pavel, ilustru stabiliment de a carui importanta si legatura cu vinul, in proverbiala mea ignoranta, nu sunt constient.
Se deschide sticla, se toarna in pahar. Galben pal, cu ceva nitel verzui. Nu e cum imi aminteam, parca versiunile anterioare aveau o culoare mai putin intensa. Ok, ducem la nas, mirosim si...m-a pocnit revelatia! Cat de dor imi era de un vin ca asta! Mi-am amintit de inceputurile aventurii mele in lumea vinurilor, pe cand acest blog era 100% jurnal de descoperiri, pe cand vanam varietatile romanesti produse de obscuri, doar pentru cultura generala, pe cand blogul era un proiect personal si nu o critica de vin, cronica de intampinare, lista de puncte si arome exotice.
Mirosul puternic, imposibil de surmontat, al bentonitei- un soi de kryptonita pentru orice iubitor de vin, sulfitii nabadaiosi care-ti taie elanul ludic, Ecce Vinum! Ce fineturi, ce progres, ce maiestrie...Pucioasa si blestemul de calugar sunt mai potrivite pentru aceasta licoare purtand efigia unei biserici decat umilele si nefolositoarele mele note mele de degustare!
Acest vin m-a purtat atat de departe in calatoria mea, mai bine zis atat de inapoi, ca un fir de lana dezlanat de-o Ariadna, incat nu pot macula pretioasa experienta cu punctaje. Va rog sa ma intelegeti!


10 comentarii:

  1. Ce norocosi suntem noi, bloggerii de vin - pana si cea mai oribila posirca ne poate oferi o experienta de neuitat...

    RăspundețiȘtergere
  2. Yap, reeealy lucky:)
    Acuma, daca ar fi avut baietii astia mai multa grija cu tratamentul vinului, judecand dupa aciditatea foarte buna si gustul cu ceva fruct, ar fi fost un vinisor ok. Da' poate am eu asteptari prea mari de la Speed srl:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sticla asta de vin de nebaut e cam goala, sefu'! Nu-i o mica contradictie aici?
    Un cititor fidel.

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Cititorule fidel, ecsista o esplicatie: Observati va rog ochiul caracatitei Oswald(chestia albastra, in fundal dreapta). Mutati-va privirea spre stanga. Observati pe sticla o urma de condens? Ei, pana acolo era nivelul de lichid inainte sa arunc continutul. Bine ca mi-am adus aminte sa-i fac o poza inainte de a o duce impreuna cu toate celea la gunoi. Multumit de explicatie?

    RăspundețiȘtergere
  5. George o sa te contrazic un pic, mai ales ca recent am golit si o a doua sticla. Vinul are o buna aciditate, dupa cum ai remarcat si tu, o aroma discreta de fan, citrice, aduce un pic cu mustoasa celor de la Wine Princess, si un gust placut, prospat, racoritor, foarte diferit de varianta mai veche(cea cu eticheta verde).
    Si cu un continut neobisnuit de mare de alcool (cred ca 13%) pt un asemenea soi (care in mod normal se incadreaza undeva intre 9-11%), dar deloc deranjant.
    Acum ori a fost 2009 un an f.bun la Husi si s-a acumulat destul zahar in boabe, ori vinificatorul e un baiat talentat si a reusit sa mai adauge inca 2 "grade".

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu ma contrazici deloc. Imi pare bine pentru ei ca nu toate sticlele prezinta aceleasi tare. Si da, 13% e nivelul. Doar ca n-am reusit sa trec peste mirosul acela (si gustul)de mercaptani, sau ce or fi ei. Am cumparat sticla din Real. Daca o s-o vad si-n alta parte, o sa mai cumpar una.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si in legatura cu bentonita, am participat in cateva randuri la tratarea vinului cu argila asta. Fiind si un an ploios, a fost folosita in special pentru a reduce continutul de proteina a vinului (teoretic: bentonita are sarcini electrice negative, acestea fiind neutralizate de sarcinile electrice pozitive ale proteinelor din vin ... practic : impreuna formeaza particule mai mari, care la randul lor sub actiunea gravitatii in centrifuga, se depun si vinul ramane limpede)... continut care se tot determina prin analize si tratamente repetate, pana se ajunge la o valoare normala.
    Ce mi-a sarit in ochi a fost aspectul alb si vascos, al amestecului de vin si bentonita din centrifuga, deloc placut vederii. Chiar ma gandeam ingrozit, ce porcarie de vin poate sa mai rezulte din smantaneala aia.
    Din fericire a doua zi, vinul a fost limpede, fara a suferi cea mai mica schimbare de gust sau miros, in comparatie cu vinul netratat dintr-un alt rezervor (modificarile chimice fiind sesizabile doar la analiza).
    Banuiesc ca vinul gustat de tine, avea poate alte defecte; ar fi trebuit sa le expediezi sticla celor de la speedy gonzales srl :).

    RăspundețiȘtergere
  8. eu le-am gasit la penny. da nu-mi amintesc daca au avut medalion sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Interesant.
    Dar stii vinurile albe de tara in care nea' pune "un pic" de praf? Capata un iz aparte, de neuitat. Ei, pe acela l-am regasit. Iar de trimis la producator, o s-o fac si pe asta candva. Chestia ca pe langa pretul sticlei mai adaugi si curierul. Si eventual nici nu-ti raspund...In fine, daca plateam 100 de lei pe sticla ma infuriam tare de tot. Asa mi-a amintit de trecut, intr-un mod gales:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Aha. Ei cand o sa am drum pe langa un penny, o sa mai trag un loz.

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.