Alma Tobia Tinto de Autor 2004


A trecut ceva vreme de la degustare, dar vinul de mai sus mi-a ramas in memorie (si in notitele de atunci:). Propus (si importat) de Razvan Avram la intalnirea bloggerilor de vin de la Azuga, Alma Tobia Tinto de autor 2004 a adus cu sine tot ce e mai remarcabil in Rioja, si cu bune si cu mai putin bune (nu cu rele, ci doar cu...mai putin bune, in acest caz).
Incep cu ultimele, tocmai pentru a nu macula experienta deosebita a degustarii acestui vin si notele de degustare propuse mai jos: mult lemn, rod a baricarii lungi (20 de luni) si a fermentarii tot in baric. Mult fruct, probabil iubitorii vinurilor mai rezervate, de tipic frantuzesc, cu note minerale sau vegetale, vor fi mai putin exaltati. Dar toti iubitorii vinului, indiferent de preferintele personale, trebuie sa recunosca maiestria si calitatea acestui vin. Apoi (amicus Plato, sed...), si nu o spun cu rea-vointa, ci doar pentru a fi conform cu propriile insemnari- in acesta sticla existau usoare note reductive.
Asadar, de partea luminoasa a vietii: Tobia Alma Tinto 2004 este un tempranillo ajutat de 10% garnacha, un amanunt tipic regiunii Rioja. Nasul promite multe, de la indiciile clare de fruct- prune uscate, visina, ciocolata, fructe confiate, lemn, putina piele, pasta de masline, si se tine de cuvant in gust cu coacaze, afine, menta, o corpolenta invaluitoare ca o ceasca de cacao, si o urma partial imblanzita de tanin verde intr-un contrast interesant cu extractul impresionant, de fruct. Finalul e lung, meditativ, fructat si condimentat.
Este un vin amplu si complex, modern, poate chiar prea "greu", daca asa ceva se poate reprosa.
89 pct.

11 comentarii:

  1. se pare ca am avut un exces de generozitate cu acest producator :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu aseara am "degustat" cu niste oaspeti doua butelii din acest vin
    Ca si acum doi ani si jumatate, cand l-am baut prima oara, a eclipsat toate celelalte bunatati de la masa si nu ne-am incurcat: Grande Certeze 2004 Santomas, Anima Cabernet Sauvignon 2007
    E adevarat ca am beneficiat si de magia lui Egon - maestru bucatar La Via - un restaurant tare frumusel din Cluj - care ne primeste cu mare drag sa ne gateasca

    RăspundețiȘtergere
  3. @Alibus:hm, cred ca voi ati fost excesiv mai generosi:) E un vin foarte bun, de asta!
    @Nicusor Cazan: ei, e o intreaga poveste. notele reductive se simt din cauza hidrogenului sulfurat care apare in mod natural in timpul fermentarii printr-um proces numit "reducere" (nu-i sotia mea -chimista de firea ei- prin zona, ca sa-mi spuna ca se numeste de fapt cu totul altfel:), oricum in engleza e "reduction"), si de multe ori din insuficienta oxigenului in proces. In practica vorbim de mirosuri si uneori gusturi neplacute, de tipul cauciucului ars, oua stricate, miros de canalizare.
    In cazul de fata, ceea ce am simtit eu era adanc ascuns in miezul vinului si probabil daca ar fi fost aerat mai mult ar fi disparut fara urma. Ca o anecdota(adevarata): o metoda eficienta in combaterea notelor reductive este scufundarea in vin a unei monede de cupru, sau a unei lingurite de argint. Ce se intampla? Metalul reactioneaza cu H2S si il converteste in sulfit de cupru sau argint care e insolubil si lipsit de miros. Asa ca daca dati de "arome" din acestea e bine sa aveti o moneda din cupru la indemana sau sa scoateti argintaria din dulap:)

    RăspundețiȘtergere
  4. @cramanoastra: e un vin foarte bun intr-adevar, de manufactura, cu un "proces de fabricatie" traditional. Petreceti bine in Cluj, observ:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu vreau sa-i bag pe ceilalti in aceiasi oala. Puncatjul de care vorbeam imi apartine in totalitate, iar eu nu sunt vreun ceas elvetian.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai avand in vedere ca si maestrul Jurca tot 96 i-a dat, ma gandesc ca EU nu sunt un ceas elvetian:))

    RăspundețiȘtergere
  7. merci. am sa tin moneda de argint la purtator. da sper sa n-am nevoie de ea prea des.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mda, un vin foarte bun, doar ca ai nuantat foarte bine: cam "greu", mai ales pentru gustul meu, un Rioja modern si ultra-baricat. Oricum nu-i pot nega calitatile evidente...va trebui sa mai revin candva la el, pentru ca in contextul degustarii respective, poate nu l-am adulmecat la maxim :)

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.