Costa vreo 35 de lei (edit: 26 lei in saptamana 36, in actuala costa 33 lei!). Asadar, la acest pret intra in competitie cu unele albe romanesti, "de vara", care se descurca destul de bine: cramposia, feteasca regala si sauvignonul de Stribey, chardonnay-urile celor de la Recas, cativa sfinti de la Oprisor, unele albe de la Domeniul Coroanei, Hallewood, faurarul celor de la Davino, asta fara pretentii de enumerare exhaustiva.
Acest vin din Rioja este destul de laudat.
Ei, mie nu mi s-a parut ca fiind un vin remarcabil. Nasul e frumos, comun vinurilor pe care le-am incercat la fata locului. Nu am pretentii de medic radiolog pentru industria spaniola de vinuri, cu diploma obtinuta in doua saptamani, dar cand 6 din 7 vinuri incercate aveau aproximativ aceleasi coordonate olfactive, asta vorbeste despre o maniera de a vinifica albele, daca nu despre o moda. Ananasul, perele, citricile coapte, o aciditate usor impregnata exogen, indicand prospetime si sustinand aromele fructuoase, mi s-au parut locuri comune, fie ca era vorba de Valencia, Alicante, Rioja, Rueda sau din alte parti. Acelasi nas il veti descoperi si in acest viura sustinut de 10% malvasia. Gustul insa aminteste de sampania desfacuta pe 1 ianuarie la miezul noptii, si din care gustati neinspirat si a doua zi. Ei bine, asta lipseste. In ultimii 3 ani, acea aciditate care sustinea intregul edificiu s-a estompat, lasand in urma in vin puternic aromatizat cu ceva aciditate- adevarat- dar insuficienta comparativ cu cea initiala, cu o unctuozitate flasca, cu o mare lipsa.
Ceea ce a fost remarcabil initial s-a transformat intr-o existenta fara esenta. In fine, sunt vorbe cam mari pentru un vin alb mediocru, entry-level al unui producator care a gasit in piata noastra anemica un spatiu de depozitare a vechiturilor sale. Sigur, se vinde simultan cu 2009, dar iti trebuie multa perspicacitate sa intuiesti anul, si nu-i de mirare ca multi comersanti uita sa-l precizeze.
Cand faceam cateva consideratii despre vinurile albe pe care le-am vazut in rafturile spaniole, presupuneam ca din moment ce vezi doar 2009, sticlele din anii precedenti sunt probabil directionate spre piete imature si inculte. Acum nu mai presupun. Sunt sigur. 74 pct
Draga George, as fi foarte curios sa aflu de unde ai cumparat Vinia Tobia alb 2007 si inca la acest pret. Acest vin ar trebui sa coste la raft, in Romania, 24 de lei, iar varianta 2007 s-a scos din piata la inceputul lui 2009 cand a aparut editia 2008. Evaluarea ta este foarte corecta, mai ales ca insusi producatorul recomanda ca vinul sa fie consumat in primele 12 luni de la imbuteliere. Daca l-ai cumparat mai demult e normal ca in 2010 vinul sa fie lejer "trecut". Daca l-ai cumparat recent, ma tem ca vanzatorul a omis sa-ti spuna acest detaliu esential, probabil din dorinta de a lichida un stoc.
RăspundețiȘtergereRazvan, in primul rand mie imi reprosez de fiecare data ca nu sunt suficient de vigilent. Totusi comersantul online de la care l-am cumparat acum o saptamana nu numai ca nu a afisat anul acestui vin, dar observ ca de saptamana trecuta s-a scumpit de la 26 de lei (am verificat factura si... mea culpa, voi edita articolul) la 33. O sa-ti trimit pe facebook un screenshot. Apoi in descrierea produsului se vorbeste despre un anume eveniment care a avut loc in 2009, de unde si iluzia anului de productie mai recent. E drept ca ulterior am remarcat ca sunt doua fotografii ale produsului, cea secundara(pe care n-o poti vedea decat daca dai click pe prima) reprezentand eticheta, si pe care se poate vedea anul 2007. In fine, stiu ca mentinerea unui site e costisitoare, si e obositor sa modifici de fiecare data datele si produsele, dar pana la urma aceste detalii fac specificul comertului cu vinuri. Stiu ca vinurile Tobia sunt destul de bine primite la noi, stiu si ca Goodpoint Iasi-pe care il reprezinti- este distribuitor al lor. Dar aceasta sticla a fost un "flop". In fine, o sa-mi revin:)
RăspundețiȘtergere