Cuvee Carmenere 2005 vin din Rapel Valley- Chile este unul dintre cele mai bune vinuri pe care le-am gustat in ultima vreme. Un vin schimbator, sensibil la temperatura de servire, cu o culoare rosu-purpurie intensa.
Initial, dupa deschidere, nasul demonstra volatili agresivi de piper si un iz floral greu de genul crinilor dupa cateva zile in vaza. Dupa 2 ore nasul a devenit "delicios" aducand note de ciocolata, fructe de padure. Gustul corpolent, cu buna aciditate, dens, consistent, cu arome de ciocolata, pruna, fructe rosii, ceva tabac, putin baric (dar putin, din fericire, as zice) si scortisoara intarind impresia fructuoasa; final extravagant, lung, cu tanini fini, fermi carand pe umeri condimente si visina. Dupa inca doua ore vinul s-a modificat din nou. Mirosul de piele a devenit dominant, visina proaspata s-a instalat in miezul vinului si pe masura ce vinul se incalzea, aducea cu visinile din visinata, ciocolata amaruie, un strop de menta si ceva arsita din desertul Atacama.
Atentie la temperatura, as zice pana in jurul a 18-20 de grade! Apoi, tot ca atentionare spre placerea consumatorului, vinul trebuie carafat (deoarece contine sedimente- semn al unei tratament mai...omenos) si aerat macar o ora. Din cauza structurii robuste as zice ca se preteaza la pastrare indelungata.
Un vin complex, repede schimbator, o expresie exemplara a soiului port-drapel chilian, din gama de top Misiones de Rengo, la un pret care ar trebui sa puna pe ganduri "exclusivistii" nostri. Cei de la Decanter l-au cotat la 5 stele (maximul!), dar asta nu insemna ca este un vin perfect. L-am gasit un vin foarte bun, la un pret decent (60 lei) pentru categoria din care face parte. Nu stiu daca "puristii" chateaurilor il vor aclama, dar iubitorii de vinuri fructate din lumea noua nu-l pot evita. 88 pct.
PS: poate va intrebati ce este cu titlul "United Fruit Co." Ei bine, nu numai ca aminteste de caracterul fructous al vinului, dar este titlul unei poezii scrise de marele poet chilian Pablo Neruda, inclusa in placheta Canto General (1950). O cosmogonie amara, "implicata", in care Dumnezeu dupa ce a creat lumea o imparte spre stapanire diverselor companii.
un mic citat in limba cuceritorilor:
When the trumpet sounded
everything was prepared on earth,
and Jehovah gave the world
to Coca-Cola Inc., Anaconda,
Ford Motors, and other corporations.
The United Fruit Company
reserved for itself the most juicy
piece, the central coast of my world,
the delicate waist of America.
Pentru mine, este cel mai bun carmenere, din cate am baut. Si cei de la Misiones chiar isi iau misiunea in serios. In general creeaza o serie vinuri cu un raport calitate-pret, eu l-as numi putin peste decenta obisnuita. De pilda Cabernetul varietal din 2007 , isi face cu "Cherries on top" cei 19 lei. In incheiere...ramane o placere sa-ti citesc blogul si de cele mai multe ori sa-ti, impartasesc impresile si ideile. toate cele bune.
RăspundețiȘtergereDarius, mi s-a parut intr-adevar o reusita. Un vin de lumea noua, dar cu masura- fara fruct in exces.
RăspundețiȘtergereMultumesc de apreciere. Incerc sa nu dezamagesc:)
Uite ca eu, un purist al chateaurilor, il aclam :) Nu agreez vinurile din Lumea Noua dar asta, spre deosebire de cele mai multe, a aratat acel echilibru de care ar avea nevoie australienele, de exemplu :) Este fructuos dar cu masura, vb ta. Este si destul de complex, o raritate la un astfel de stil. Si, cel mai importanta, nu este ultra-baricat, multumesc zeilor!
RăspundețiȘtergereE un vin reusit. Ma gandesc la altele in pretul asta si cred ca acesta are "ceva"-ul care sa ma faca sa-l mai cumpar:)
RăspundețiȘtergere