40 de mucenici si 44 de pahare


Astazi este ziua din viata oricarui barbat in care trebuie sa se caiasca, sa faca ceea ce este corect pentru numele lui Dumnezeu, si anume: sa bea. Ca-n fiecare an, ma voi umple de rusinea de a fi un soi de venetic, un pagan care nu respecta traditia, un damnat care da cu piciorul in icoane. Nu mi-am propus niciodata sa ajung la 44 de pahare (uneori nici n-am inceput, oh, rusine!), dar mi-am propus sa descopar de ce sunt 40 de mucenici dar 44 de pahare? De ce sunt patru pahare in plus? Si pentru cine?
Stiu ca savantii au dezlegat misterele atomului sau ca sfredelesc cu telescoapele lor inaltul ceriului, dar pentru numele lui Dumnezeu, de ce nimeni n-are o explicatie pentru acesta mica inadvertenta?
Ma declar infrant si astept pentru vecie rezolvarea misterului. Poate Indiana Jones, sau cum il chema pe respectivul din Comoara Nationala, Johnny Depp cu Polanski si Dracu' din a Noua Poarta, sa detina cheia acestui terifiant mister. Voi sta pana la adanci batraneti cu ochii pe national geografic si history chanel, doar-doar vor da un documentar senzational din seria misterele bibliei. Presimt un mister fantastic, adica erau 44 de martiri si au murit 40. Ce s-a intamplat cu cei patru? Dan Brown si Pavel Corut stau pe varfuri...Chiar si Dan Diaconescu pare vag interesat. Sa vedem. Raspunsuri, pareri, opinii, aporii?

Posibile raspunsuri:
1. exista o explicatie aiuritoare, demna de toata lauda (premiul special "nice try") cum ca 44 ar fi fost o sarbatoare mai veche (daco-getica, cum altfel) cum ca de astazi si pana la Sf. Gheorghe ar fi exact 44 de zile. Ce legatura au dacii cu Sf. Gheorghe este un alt mister. Ce legatura are Sf Gheorghe cu paharele de vin e alta poveste. Cam ca la Blaga...
2. e cate un pahar pentru fiecare mucenic, deci 40. Apoi se zice o rugaciune de multimire ca ai scapat cu viata, pe care o inchei cu cate un pahar in numele Tataului, al Fiului, al Sfantului Duh si la sfarsit ca sa iasa 44, spui un Amin si mai dai un pahar pe gat!
3. 44 de pahare este limita fizica pana la care rezista ficatul unui bun crestin!

12 comentarii:

  1. Explicatia e simpla: intotdeauna sunt mai bune niste pahare in plus decat mucenici :))

    Explicatia aia cu Sf. Gheorghe este, intr-adevar, haioasa rau. Suna atat de clar a Pavel Corut sau Densusianu ca-mi vine sa ma tavalesc de ras...

    In alta ordine de idei, Allah e mare!

    Drink up :)

    RăspundețiȘtergere
  2. vorba unora: cand ai voie sa bei 44 de pahare, mai intrebi de ce ?!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum adica ce legatura au Dacii cu Sf. Gheorghe? Adica la Sf. Gheorghe nu traiau daci?? Asta sa i-o spui lui Istvan!

    In alta ordine de idei, nu cred ca obiceiul isi are originea in paractica de a inchina un pahar pentru fiecare defunct.

    In inca alta ordine de idei, daca totusi obiceiul ar veni de aici, s-ar gasi o explicatie. Cand inchinam in cinstea unui mort, obiceiul cere sa varsam putin din pahar pe pamant. Cam cat varsam? Pai spaga obisnuita e de 10%. 10% din 40 de pahare face exact 4 pahare, pe care le bem in plus ca sa recuperam ca au baut sufletele mucenicilor. Ce zici de asta?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca-i un obicei bahic pagan. Dar era atat de "cool", ca nu l-au putut abandona pur si simplu, asa ca l-au "grefat".
    In legatura cu teoria ta, se prea poate. Pana la Dumnezeu te mananca sfintii, asa ca hai sa mai bem un paharel.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca inchinam 10%, pe care ulterior il recuperam cu cele 4 pahare suplimentare, ajungem din nou de unde am plecat, adica la 40 de pahare. Mai curand, eu cred ca e vorba de cele 44 de vami care trebuie cinstite in avans, asa, pentru orice eventualitate.
    Dargos

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, am citit si eu teoria asta. Insa am impresia ca vazduhul avea mai putine vami...

    RăspundețiȘtergere
  7. Ideea nu este, evident, de consistenta patristica, ci, reaminteste doar un sens (oricat de idiot ar fi)cu care pilangiul cu aplecari teologice tine sa-si inobileze excesul (l-am auzit la niste tarani din apropierea Bucurestiului.

    RăspundețiȘtergere
  8. Culmea e ca vamile corespund cate unui pacat. Astfel incat, practic, bei cate un pahar pentru fiecare omor, furt, incest si alte d-astea.
    Si sigur, nu trebuie sa-i dai rachierului prea multe motive. Daca are o justificare cat de mica a excesului nu va ezita sa-l duca pana-n panzele albe. O alta chestie este ca excesul reuseste doar prin moarte: pe pietrele funerare romane cuvantul excessus era des intalnit urmat de o data, reprezentand anul "iesirii din viata".
    Nu-i asa ca pentru betivi totul e previzibil?

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca sarbatoarea este exces,si vrei s-o punctezi fara a cadea in desfrau iata procentul sau "canonic": 10%.

    RăspundețiȘtergere
  10. Magistre, n-as fi deloc sigur ca-i obicei bahic pre-crestin. Bautul, da, e un "obicei bahic" si e cu mult pre-crestin. Dar 44 de pahare ma indoiesc foarte tare. Intai si-ntai, ca nu se face peste tot; eu n-am auzit de acest obicei inainte de a veni la Galati, si doar sunt nascut in ziua cu pricina! Al doilea, nu am stire de observatii etnologice care sa ateste acest obicei din vechime. La Cantemir, de exemplu, cand vorbeste despre darul suptului la moldoveni, nu e nici o referinta la acest obicei. Eu cred ca obiceiul a aparut odata cu 8 martie, ca nu degeaba 9 martie mai e considerata si "ziua barbatului" (cand el se drege dupa ce a sarbatorit ziua femeii - cam de cand se sarbatoreste ziua internationala a femeii la noi? Have a look: http://en.wikipedia.org/wiki/International_Women's_Day). Explicatii pentru nr 44 ar fi mai multe, e clar ca e in legatura cu numarul mucenicilor, cu singele varsat de ei si -cred eu- exista o intentie de disociere a practicii bahice de referinta ei religioasa. In orice caz, 44 e simetric si suna mai bine decat 40.

    RăspundețiȘtergere
  11. O precizare: eu cred ca obiceiul a aparut in timpul comunismului, desi n-am dovezi. Ar trebui sa-l intrebi pe bunicul tau daca in copilaria lui exista deja acest obicei. Eu nu mai am pe cine sa intreb, mai ales aici unde sunt.

    RăspundețiȘtergere
  12. Bogdan,
    Daca a aparut in umbra zilei de 8, atunci e clar un obicei contemporan, si semnul imbucurator ca traditiile se nasc inca:)
    Am inteles de la TV, ca prin alte surse bibliografice nu exista, ca in Transilvania paharele sunt ca mucenicii- 40. De aici pot trage mai multe coincluzii:
    1. ficatul regatenilor este mai rezistent
    2. regatenii sunt niste ignoranti care n-au fost in stare sa retina o cifra simpla.
    Pacat ca nu cunostem vreun etnolog, desi tare ar fi sa dea explitatia cu cei 44 de cavaleri danubieni...

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.