Buna ziua,
Sunt un vin ieftin, crescut la
Au spus ca sunt cel mult un vin de masa si ca am noroc daca n-o sa-mi taie vita de vie si o sa planteze struguri mai nobili decat ai mei. Dar anii au trecut si am ramas intelenit in acelasi pamant ca stramosii mei. Sunt rezistent in fata istoriei. Recent m-au “redescoperit”. A fost vina lor de prima oara ca m-au uitat. Ma exporta chiar si-n
Pus in sticla ajung in supermarketuri pana si-n
Sunt rosu, sec, fructat, am tanini moi si placuti, o sa va amintesc de cirese si visinele coapte, ceva lemn, dar nu mult caci nu-mi place sa stau prea mult in baricuri, poate petale dulci de trandafiri. Nu sunt un vin mare, dar gandindu-va cat ati dat pe mine, o sa va par extraordinar.
Draga Montepulciano,
RăspundețiȘtergereTi-am citit scrisoarea pe blogul lui George si recunosc ca m-a intristat putin tonul ei. Stiu ca viata nu e intodeauna blanda si ca de multe ori trebuie sa suporti privirile pe sub sprancene a unora sau statul laolalta cu sticle pe care, desi se pune mai mult pret, tu le intreci prin onsetitatea si vioiciunea ta.
Iti scriu acest raspuns ca sa iti spun inca o data (desi ti-am spus-o si fata in fata atunci cand ne-am vazut ultima oara) eca din partea mea ai tot respectul.
Nu te lasa descurajat. Dupa cum vezi exista oameni ca George si ca mine (ca sa nu mai spun ca am o cunostita care a cumparat 50 de sticle ca tine ... ca sa fie) care nu te-au judecat dupa aparente si carora le-ai castigat cinstit, prin munca, stima asa ca nu te da batut.
Suntem alaturi de tine!
Al tau, Alibus.
Da, saracul paesano. Ma gandeam sa-i dau o mana de ajutor, ca-i baiat de treaba.
RăspundețiȘtergereAcum, lasand gluma, mi s-a parut ca raportul pret-calitate este extraordinar. La pretul asta nu exista vin rosu mai bun (pe care sa-l fi baut eu, adica). Parol!
am cumparat si eu 60 de sticle pentru nunta. mi s-a parut best buy pentru bugetul nostru. dar a fost invins la consum de feteasca regala de recas.habar nu am de ce. sau am?
RăspundețiȘtergereIonut,
RăspundețiȘtergereMotivul e foarte simplu. In Romania se bea mai mult vin alb (mai ales la nunta). Daca ma intrebi pe mine, nici eu nu stiu de ce.
p.s.: George, din fericire mai stiu vreo 2 cazuri asemanatoare.
Ce ma bucur ca v-a placut! Si in degustarea noastra de acum un an a iesit Best Buy (apare si in Ghidul Vinul.Ro).
RăspundețiȘtergereIonut, bine ai venit! Si te felicit, pentru ca vinurile alese de tine au un raport calitate/pret bun.
RăspundețiȘtergere@Ionut; Alin: eu cred ca motivul este si din asocierea dintre vin si mancare. La o masa cu multe feluri, care debuteaza cu un kilogram de aperitive, apoi cu peste, friptura(poate de pui), etc. se preteaza cel mai bine(daca ai de ales doar un singur vin) un vin alb sec. Cum romanul nu se da in vant dupa vinul sec ( dupa prejudecata "vin de cursa lunga, deci pentru betivi". In rest, e ok sa bei in doi 5 sticle de demisec:), prefera demisecul (cum e cazul fetestii de Recas) care este mai aromat si merge mai bine- si asta e punctul doi pentru care se prefera vinul alb- la şpriţ.
Oh, salut Cezar! Vad ca ai intervenit cand ma straduiam sa le raspund ante-vorbitorilor. Sa-ti spun un secret: am vazut vinul cu pricina de multa vreme pe raft, dar cand am citi in Ghid cu ce punctaj l-ati invrednicit, mi-am zis ca trebuie sa-l incerc neaparat.
RăspundețiȘtergerebine v-am găsit!
RăspundețiȘtergereGeorge,Alin aveţi dreptate.chiar ăsta a fost şirul uneori logic al gândurilor mele în legătură cu ce vin să cumpăr. am ales un vin alb demisec exact din motivele pe care le-aţi spus voi mai sus vis-a-vis de preferinţele autohtone.feteasca de recaş datorită raportului calitate/preţ.
am ales un vin roşu sec pentru că au fost destui oameni care ieşeau din tiparul autohton.în fine,am ales acest vin pentru că îl ştiam din Real.şi devenind prieteni,nu puteam să nu îl invit la nuntă
Ah, tocmai l-am vazut in Metro la sticla de 1,5l, 11 lei si ceva. Fabulos! L-am votat "vinul craciunului 2009" :)
RăspundețiȘtergereGeorge, Ionut,
RăspundețiȘtergerePermiteti-mi sa reVIN cu un vin care il gasesc ca un concurent bunicel pentru vinul de care vorbeam (ieftin si bun mai pe scurt). Se gaseste in Kaufland, incercasem Cabernet Sauvignon-ul cu ceva timp in urma, si am incercat recent Sauvignon Blanc-ul si Shiraz+Ruby Cabernet, costa undeva pe la 8 ron parca si se numeste Blossom Hill. Nu va asteptati sa va dea pe spate, dar eu zic ca merita o mica atentie.
p.s.: In curand voi publica si pe blog cam ce v-am zis acum. Am vrut doar sa va zic in avans :)).
S-a marcat! Il voi incerca cu proxima ocaziune.
RăspundețiȘtergereAlin,multumesc pentru pont. suna interesant,mai ales Shiraz-ul.o sa il incerc negresit
RăspundețiȘtergereCu precizie: 7,49lei. Daca era romanesc costa 15 lei si-i spuneau "opera de arta oenologica" :)
RăspundețiȘtergere:))
RăspundețiȘtergereHail Vine Full of Grace: Montepulciano D'Abruzzo!
RăspundețiȘtergereEra o vreme in care, fie avansul fie lichidarea, imi permitea uneori sa o scot pe actuala mea sotie in rondul de la Obor intr-o sordida locatie mega-aglomerata in care, printre manelisti autentici si fum uleios de tigara, in regim de fast and furious food, se puteau manca o shaworma usturata foc si se putea bea Tuborg rece ca gheata. Imi amintesc cu precizie ca ne simteam bine asa cum nu mai reusim acum sa o facem usor in locuri mult mai simandicoase in care lasam considerabil mai multi bani. Intre timp, nu ne mai ducem seara cu tramvaiul spre fast-food-ul arabilor din Obor pentru ca avem o masina care ne poarta spre locuri mai "spalate" cu mai multa electronica la bord decat avem in 2000 in intrega casa.
Si, cu toate ca avem termeni de comparatie clar definiti, inca mai vorbim cu mare placere despre cat de bine ne simteam in locatia aia dubioasa din Obor (actualmente magazin de haine sau simular). In ciuda schimbarilor aduse de
ani (multi) noi am ramas aceiasi. Raman deci la parerea mea (am cateva putine dar fixe) ca placeri autentice se pot obtine mai usor si cu investitii mai mici decat am crede. Prima intalnire cu Montepulciano D'Abruzzo a fost acum un an.
O cohorta de sticle din soiul asta erau asezate ostentativ la intrarea in sectorul de vinuri si nu puteai sa le ignori prea usor, nici nu am facut-o de altfel. Se intampla in Real si exclamatia, post degustare - de acasa, a
fost firesc, "Fara Egal". A fost de departe cea mai accesibila incursiune de calitate in teritoriul vinurilor italienesti. Am avut aceiasi revelatie pe care a-si putea-o avea intalnindu-ma pe soseaua de centura cu Monica
Belluci, oferind placeri trupesti orale contra bonuri de masa. Pentru mine acest vin, ramane dovada vie ca nu "Romeo must die" ci "molan ambalat ca Julieta la sticla de 3 sferturi must die". Predic de atunci despre Montepulciano D'Abruzzo catre toti prietenii "nedusi la biserica vinului" cu un fanatism dezinteresat. Atunci cand o fac, ma folosesc de toate
atributele tipic decente ale vinului care devin geniale cand atunci iei in calcul si pretul, dar si de intonatia si indarjirea cu care la teleshoping ni se traducea mega-oferta italianului care vindea lanturi grele de aur si pietre semnipretioase cat nuca in regim de "ia una si mai primesti 7 gratis".
Numai ca eu nu zic sa iei un Montepulciano ca sa mai primesti doua sticle de Babanu gratis si nici ca Montepulciano e omonimul oenologic al sculpturii lui Bernini "Rapirea Proserpinei". Zic doar ca Babanu si omologii nu intra in
ecuatie si ca rapirea e cel mult a inocentei pareri ca un vin bun e obligatoriu scump.Nu astept sa isi faca nic un prieten chip cioplit dupa mine in semn de recunostinta, nici macar din rahat turcesc. Nu e o datorie morala, e doar recunostinta mea pentru faptul ca, indiferent cati bani voi avea in viitor in buzunar, el sau cineva ca el, se va
afla acolo mereu acolo, rabdator si intelegator la "tradarile mele dese" ca o gospodina abuzata repetat de sotul curvar si betiv. Pentru disponibilitatea lui de a fi bun la gust cu mine de fiecare data cand stau prost cu banii o
sa il categorisesc asa cum o facea Smeagol ..."My Preciousssss....". Pentru ca daca pui pe deget inelul portofelului aproape gol o sa vezi ce senzatii de mare angajament iti poate da un vin atat de ieftin atunci cand ai realmente nevoie.
Ca de pilda acum, cand scriu aceste randuri in compania lui, si astept ca maine sa intre salariul ca sa il pot trada din nou.
Hilar, monser!
RăspundețiȘtergereDar vinul in sine e misterios. De ce e atat de ieftin? Sigur, nu este vreun bordolez imens care sa-ti ramana in memorie pentru tot restul zilelor(cat platesti ratele la el), dar e echilibrat, "catifelat", are o aroma dominanta de visine coapte (sau vorba amicului Ciprian: "visine din compot"). Vorbim de un vin de 8 lei sau 12 lei(la sticla de 1,5)! Intr-adevar in pretul asta concureaza cu Babanul, Muscatel, etc, etc...
ieri am cumparat 2 sticle din real cu 6.5 lei.spun si eu: de ce e atat de ieftin?
RăspundețiȘtergereO explicatie ar fi ca se produce in cantitati foarte mari. In rest, nu imi explic, mai ales ca e vorba de un vin italienesc unde un pret mic trebuie privit cu circumspectie. Dar, probabil, concurenta celor din Lumea Noua isi spune cuvantul; tot mai multi producatori europeni incep sa devina ceva mai sensibili cand vine vorba de preturi, pt a supravietui pe piata...
RăspundețiȘtergereSau poate atata ar trebui sa coste un "vinisor". Iar importatorul sparge piata. Just a thought...
RăspundețiȘtergereCer o lamurire: la sfirsitul articolului se specifica vinul ca fiind Montepulciano D’Abruzzo 2008, Casa Demonte; fotografia este a Montepulciano D’Abruzzo 2007 Predella. Este vreo inadvertenta sau imi scapa mie ceva? In al doilea caz imi cer scuze pentru ignoranta.
RăspundețiȘtergereSi eu am fost incintat de 2007 Predella (cumparat dupa ce am citit recenzia elogioasa din presa/internet). Puteti sa-mi spuneti ceva despre anii mai recenti:2008, 2009?
@Oarecare,
RăspundețiȘtergereImi permit sa raspund eu in locul lui George, pana revine el :)
De fapt, este unul si acelasi vin. Predella este doar o simpla denumire, iar Casa Demonte este producatorul.
@oarecare: fotografia e de "imprumutat". Anul corect e cel din articol. Scuze pentru confuzia cauzata. Ciprian a compensat lipsa corect: Casa Demonte este numele producatorului, care apare pe contraeticheta, iar Predella as zice ca este denumirea comerciala, un brand. N-am stiinta de o podgorie cu acest nume. Iar de diferente intre ani- as fi usor neglijent, la un vin produs la scara industriala si care costa in consecinta, nu conteaza foarte mult.
RăspundețiȘtergere