Vinişorul este o bautura foarte asemanatoare cu vinul.
In practica se obtine la fel. Se cultiva vita de vie, se culege, se zdrobesc strugurii, se pune mustul in butoaie, etc.
Dar ce deosebeste vinisorul de vin? In primul rand intentia de a crea chestiuni maiastre, cu mestesug iesit din comun, transmis cu glas tremurat pe patul de moarte sau de specialisti la scoli scumpe. Vinisorul nu aspira la medalii stralucitoare, la lumina rampei, la cronici elogioase prin reviste. Dar se mai deosebeste si prin lipsa snobismului care ataca bacterian lumea vinului, prin lipsa pretului scump, a reclamei etc.
Acuma, nu trebuie sa confundam vinisorul cu vinul prost. I-am jigni pe toti cei care, fara a avea aspiratii inalte, isi traiesc viata onest, cu multa truda si bucurii simple (daca exista asa ceva!). Vinisorul este nepretentios, brutal uneori, dintr-o bucata, cum se spune, nerafinat, dar si eficient si muncitor. Apoi vinisorul se bea din pahare obisnuite, de 150 de ml, si nu din elegante pahare cu picior.
Alt lucru esential care deosebeste vinisorul de vin este categoria "estetica" in care trebuie judecat. In vreme ce vinul isi joaca existenta intre "bun" si "rau", vinisorul vietuieste "aproximativ" intre "agreabil" si "dezagreabil". El nu poate fi bun, caci am tulbura categoriile si sobrietatea unui adevarat vin, dar la capitolul "inca una, ospatar!" poate straluci. Doar ca vinisorul este modest, el nu prea se gaseste in comert. Uneori, il putem confunda cu un vin mai prostut, tinerel si cu viitorul tulburat, dar in cazul celui din urma vom vedea prin el, la o privire mai atenta, manualele de facultate si nu lumina rasaritului pe ogor.
Si cu asta inchei trecerea in revista a vinişorului, aceasta jivina perena a satului de pretudindeni.
Addendum la teoria chibritului: Vinisorul este ruda buna cu Poşircuţa- adica o poşirca "with a twist", salvata intrucatva de ceva, definit sau nedefinit- agreabil. Este ca la oameni: cineva poate fi urat ca dracu', dar daca are ceva al lui, cum se spune, poate deveni in ciuda urateniei- agreabil. Asa si cu vinisorul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.