Château Cotnari: Mais cela est ridicule!

Château Cotnari, 2007, sec, cupaj, prod. Cotnari SA, 20 lei

"Étienne le Grand sedea in biblioteca chateaului din Sushawa, sorbind cu nesat vin pus in sticla la alt chateau de-al lui. Tocmai se intorsese de la un turnir, unde se duelase cu nenumarati cavaleri pentru dragostea curteneasca a preacuratei Marie, cea cucerita la propriu, copila fiind, in urma luptei fratesti impotriva lui Rhadoo le Beau, pe cand se aflau in vecinatatea orasului Sochi"

Fragment din Istoria Moldovei repovestita pentru producatorii de vin francofon

Autointitulat « opera de arta oenologica », acest cupaj alb se prezinta invelit intr-o sticla retro, fara indoiala pentru a accentua linia cunoscuta de marketing, anume traditia si legatura cu cel mai mare roman, dupa democratul show tv de acum ceva ani.

Probabil, si-au dat seama ca desi grasa de Cotnari este cel mai vandut vin romanesc, nu va mai dura mult pana cand bautorii patriei se vor freca la ochi precum inlantuitii din pestera lui Platon, aruncand valul ignorantei, dandu-si seama ca grasa ca etalon al calitatii este o iluzie.

Cupajul de francusa, feteasca alba si tamaioasa este un pas inainte- atat prin faptul ca rezultatul este un vin sec, cat si datorita impresiei de vin lucrat. Francusa este componenta dominanta, imblanzita de feteasca si, spre surpriza mea, foarte usor innobilata de aroma de tamaioasa, De altfel, aroma este subtila, sesizabila doar pe fundal. M-au surprins placut, deoarece cupajele de la noi abuzeaza de cate un vin aromat pentru ca asa cred ei ca va fi mai apreciat de catre romani. Nu stiu de unde fetisul asta, dar specialistii nostri ar trebui sa evadeze din mitul șarbei ca valoare absoluta a oenologiei romanesti (am tot auzit sintagme gen : « celebrul buchet de șarba » sau « cine obtine buchetul de șarba nu-si mai poate dori nimic de la viata ») .

Concluzie: Un vin lucrat, dar cu nas comun, de finete usor abuzata tehnologic, stratificat, cu postgust mediu. Nu impresioneaza, dar este agreabil. Se poate si trebuie mai mult! Hai baieti, ca se poate!

6 comentarii:

  1. La fel de ridicolă - dacă nu și mai și - este și titulatura vinului lansat în primăvară la nou retrocedatul Castel Bran: Chateau Bran. Or fi încercat ei să facă un joc de cuvinte pentru turiștii exasperați de kitchurile de pe la tarabele dimprejurul castelului, însă mie-mi sună stupid. Măcar cei cu Castel Bolovanu s-au referit la un castel, nu la o cramă... Dar a discutat și George Moisescu despre astfel de denumiri idioate pe blogul lui.

    RăspundețiȘtergere
  2. Era evident ca proprietarii celui mai celebru "chateau" romanesc, desi n-are nici in clin nici in maneca cu vinul, vor incerca sa profite nitel si pe latura asta. Am inteles ca are si un pret neobrazat: 40 pentru o versiune si vreo 100 pentru alta. Astia vor sa ne traga in teapa, nu alta:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eh, nu pe noi, ci pe turiștii naivi și dornici de-un suvenir mai altfel. Ar fi interesant de gustat vinul, ca să nu-i învinovățim pe oameni că se folosesc necinstit de conexiunea automată dintre preț și calitate pe care o facem majoritatea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vinul a fost selectat de Nick Filip si este produs de Domeniile Sahateni(Aurelia Visinescu). Deci nume mari. 45 lei pentru Merlot Chateau Bran si 160(!) pentru un cupaj mai smecher(presupun) numit Reserve de L'Archiduc. Se plateste marca mai mult...E ca Iphone-ul:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Subscriu la concluzia ta referitoare la acest cupaj.

    RăspundețiȘtergere
  6. Printr-o intamplare fericita, am descoperit o sticla de Cahteau Cotnari 2005, facuta de de la Vinarte.
    Este acelasi cupaj, si cu ocazia asta, lansez o invitatie sa vedem ce e in sticla.
    Am cautat pe net, si am gasit un articol in care erau franturi dintr-un interviu cu inceputurile Vinarte - si acolo era recunoscuta paternitatea acestui "Apelation Cotnari Controlee"

    Vreau sa subliniez ca este firesc sa faci teste, sa abordezi o piata suculenta din pucnt de vedere financiar.
    Si este firesc sa faci asta exact in anul in care nu ai facut Prince Matei.

    Si pentru ca exista o oarecare istorie, piata o sa te tina minte dupa verticala Prince Matei si o sa inchida ochii la testele cu Chateau-uri.

    Ce zici George, cand desfacem sticla?

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.