O brother where art thou: Cricova Cabernet 1993

Ganditi-va ca achizitionati o sticla de Cabernet de Murfatlar de anul trecut. Trebuie sa coste, cat? Vreo 10 lei? O tineti in dulap 15 ani, cu emotie o luati, o mangaiati, apoi o udati usor la robinet, iesiti cu ea in fata blocului si rostogoliti-o prin spatiul verde (adica prin bucatile acelea de pamant prafos, unde au fost odata copaci, gazon, arbusti, etc). Lasati-o sa se usuce bine la soare. Gasiti o cutie de pantofi, decupati-o, lipiti cu superglue o folie de nailon. Printati niste fraze sforaitoare si absurde despre enormele calitati ale vinului si lipiti-le pe cutie. Gata? Acum, tot ce trebuie sa gasiti este ori un prieten strain nestiutor caruia sa-i daruiti vinul pe post de raritate, ori sa-l vindeti, de preferat pe un site de licitatii din strainatate. Nu se poate sa nu “dea click” vreun neofit!
Bravo! Ati realizat un profit de 300%. O sa fiti ales “managerul anului”!


Cricova Cabernet 1993. Se gaseste mai peste tot, intr-o cutie de carton, la vreo 30-40 de lei. Aparent este un vin de colectie. In realitate este un vin slab-mediu invechit. Pana si sticla nu-i de vin, ci pentru alte bauturi sau lichide alimentare. Sigur, are gustul specific de prune uscate si caramel, dar in spatele “patinei” nu sta mare lucru. Observati grija catre calitate a producatorului: pana si poza de pe site are doua date diferite de producere: pe gat 1990, pe eticheta 1993. Acuma, cum va place: mai vechi, mai putin vechi…Apoi descrierea vinului, o splendoare nu alta: gust de sambure de visina. Sincer, am mancat multe visine la viata mea, dar nu-mi amintesc sa fi mancat vreun sambure (am inghitit multi, desigur, dar nu i-am gustat)! Poate ca cei de la combinatul Cricova au vreo reteta speciala de “mancarica de samburi de visine”, altfel nu-mi explic!
Utilitate: pentru colectia de vin a bautorilor de bere.

Auto-critica: si eu l-am daruit altora, dupa cum altii mi l-au daruit mie (nu aceeasi sticla). Este un vin ok pentru cadouri proto-inutile, la fel cum faci cadou o vaza sau lumanari parfumate.

4 comentarii:

  1. Tare amuzant articolul! Am râs cu lacrimi!

    Insistă, poate ai să câştigi premiul cel mare: o vază de cristal de pe care n-ai voie să scoţi eticheta şi un set de lumânărele aromate, să facă atmosferă în timpul admirării vazei :-))

    RăspundețiȘtergere
  2. Ei, sunt multe premii: cani de cafea inscriptionate cu tot felul de clisee(sa nu le umpli prea tare ca se rupe toarta), fructiere (daca asta e farfuria aia mare, de fapt e pentru chei si maruntis), servicii ieftine de pahare(pe care nu te superi de loc cand le sparge un musafir neindemanatic) si desigur camasi(de la house of art). Nimeni nu-ti ofera un cartus de tigari,o cheie de 14, niste carnati, un sac de cartofi, o roata de rezerva, un permis de biblioteca, sau un cupon de benzina. Adica lucruri intr-adevar folositoare! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună ziua!
    Scrieți frumos, dar sunteți într-o gravă eroare. Faptul că ați dat peste un fake , vă obligă,daca sunteti și cunoscător, să ignorați. Vinul chiar există și e chiar veritabil!
    Și da, eu am băut pe cel de 1993 cu toate etichetele “în regulă”, ca să vă răspund.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai exista vinul pe piata??? Articolasul asta e scris acum 14 ani! Eu nu am zis ca vinul e fake, ci ca nu e tocmai "de colectie", ci un vin obisnuit, ros de patina timpului

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.