Mustoasa: un vin mai mare decat Maderatul

Exista asezari minuscule care isi depasesc conditia, pulsand pe harta, datorita unui vin remarcabil. Dupa cum si Bohotinul face un vin mai mare decat localitatea, la fel cei din Maderat se pot lauda cu Mustoasa lor.


Celor care l-au gustat li se va parea firesc ca dupa Zghihara de Husi sa vorbesc despre Mustoasa de Maderat. Un vin la fel de proaspat si onest din cealalta parte a Romaniei, din Arad, vin renascut datorita unor producatori locali (Balla Geza trebuie mentionat in cap de lista) incapatanati si tenace, care au dorit sa continue traditia potgoriei Minis spre bucuria oenologilor din doua tari: Romania si Ungaria (tari care isi impart “certificatul de proprietate” al soiului). Acest vin acompaniaza (ca o vioara cu goarna scartaind o sarba) de milenii mesele banatenilor (“Minisul apare pe harta viticola in Evul Mediu in anul 1212” ), fiind de curand distribuit in supermarketuri ca sa ne putem bucura si noi- ceilalti, de calitatile sale. In schimb, ruda sa mai aleasa- Cadarca- nu era de nasul plavanilor, ci acompania (ca un Stradivarius afrodisiac- e! he-he!, incrancenat intr-un capriciu de Paganini) mesele curtii imperiale de la Viena.

Spre deosebire de zghihara, mustoasa are o aroma primara mai degraba fructuos: sa nu-i uitam “aromata” denumire!, iar atat papilele mele gustative, cat si ale tuturor acelora care au scris despre acet vin, nu pot marturisi decat ca in memoria gustativa el ramane etichetat cu “prospetime”. Intradevar, asta este prima senzatie recomfortanta, apoi in evolutie apare si “fructuos”, dar discret ca rasaritul, nu da buzna in palatinul omului ca o tamaioasa sau un muskat de soi.

Vin sec, usurel, galben-verziu, de gustat cu peste (nu cu somon, doamnelor si domnilor, mai bine crap, scrumbie, chiar si un salau sau stiuca- sa-ne mai taie greata). Faptul ca merge bine cu peste e dovedit de aciditatea mare si de gustul usor citric. In concluzie, ca pe eticheta- vin alb sec de calitate. Vin usor, si chiar usor cam scump pentru posibilitatile sale (aprox. 25 RON), dar daca maculam vinul cu pretul sau, vom avea asteptari prea mari de la aceasta descoperire “proaspata”. Privirea lui Columb, in fata “Pamant!”-ului anuntat, nu a gasit palate exotice, ci doar o plaja salbatica. Cautatorul de aur nu va fi prea incantat, dar un gurmet sau mai degraba un mancau feroce il va aprecia langa un peste prajit si o rulada de pui (cum a fost cazul meu), sau langa alte zburatoare la gratar.

Concluzie: de partea buna a vietii, dar sa nu exageram!


despre:

"Avand o aciditate destul de ridicata, vinurile se caracterizeaza prin multa prospetime si fructuozitate. Cand se degusta, Mustoasa de Maderat lasa in gura o senzatie de proaspat si racoros, care, dupa parerea majoritatii specialistilor, se aseamana cu "aerul curat al unei dimineti de toamna romaneasca". Datorita aciditatii de care dispune (de peste 6g/l), vinurile de Mustoasa de Maderat pot fi folosite si pentru prepararea spumantelor de calitate sau pentru obtinerea distilatelor de vin" Dr. Ion Pusca

"Mustoasa de Măderat este un soi autohton românesc de viţă de vie, originar din localitatea Măderat şi cultivată în podgoriile Miniş-Măderat, judeţul Arad. Vinurile obţinute din acest soi sunt albe, cu o tărie alcoolică de circa 9,5-11%. De culoare galben-verzuie, Mustoasa de Măderat se caracterizează prin prospeţime şi fructozitate. Când se degustă lasă în gură o senzaţie de proaspăt şi răcoros." wiki

2 comentarii:

  1. buna zaua
    Ma nu ma pot abtine sa nu va salut da pa dealurile Siriei, ca mo luat cu groaza cind vazui pretu de 25 lei la lampau ( mustoasa de maderat) care noi il bem in loc da apa cind marem la lucru la vie,si mincam clisa,ca daca te incorzi bine la un hectar da Lampau scoti 3 vagoane de vin. Daca vrei vin domnesc la 25 vinde o rulanda sau poate o ruja ( Pino gri sau Traminer) nu bolinza lumea
    Mai ceva lampaul trebuie sal lovesti in cap cu roza de minis, alfel mai bine ati minca struguri verzi daca tat va place acreala
    No la mult vin si noroc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai venit.
    Acuma, pe langa tonul simpatic, ai si oaresce dreptate. E cam mare pretul pentru un soi nu prea valoros. Da' stii cum e: pentru unii e o posirca de toata ziua, pentru altii e un vin exotic.

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.