S-a gasit sange de cal in Sangele de Taur !

N-am putut sa ma abtin, ma scuzati. Am stat in cumpana daca sa-l intitulez dupa cum vedeti mai sus sau..."Sange de Centaur" ori chiar "Sange de taur regal", pentru ca da! regalitatea si-a facut intrarea si la Tohani, locul de unde izvorasc spre poporul roman ilustrul Sange de Taur si mai vartosul sau urmas- Sange de Taur Forte, sau pe scurt- STF, denumire care e un bun prilej de hahaiala adolescentina la raft. 
Suntem anuntati pe contraeticheta, printr-o bulina mare, ca sunt furnizori ai Casei Regale. Si daca intri si pe site- asta e primul lucrul care-ti sare in ochi, chiar din header.
Trecand peste glumele inerente, eu as spune ca e de bine. Adica daca legatura cu casa regala ii poate determina pe unii sa faca un produs mai bun, atunci socot ca totul e bine.
Vinul de azi e proaspat rasarit in rafturile marilor magazine si costa 18 lei (nu stiu daca e promotie de new-entry sau chiar atata costa). Este produs de Domeniile Tohani, gama se numeste Mosia de la Tohani- retail (pentru ca exista si o Mosia de la Tohani Horeca- vezi aici), este o feteasca neagra 2011 (de altfel, exista de toate in gama: pinot, cabernet, feteasca alba, SB) are pe eticheta un cuplu facand ceea ce oamenii nobili fac de obicei, pe mosia lor, si anume: echitatie. Pe contraeticheta aflam si legatura cu regalitatea, mosia de la Tohani fiind locul unde s-a casatorit principele Nicolae (cel din interbelic) dupa o incurcata si interzisa poveste de amor.  Sincer...gasesc ca in acest caz legatura cu regalitatea e mai nemijlocita decat altele, de pe la noi.
Inca de la turnare iti dai seama ca n-o sa ai de-a face cu o feteasca medium-body, asta dupa concentrare si pigment. Aromatic aduce unele adieri calde de dulceata de prune, visine, chiar si in secundar- tuse mai elevate de pielarie si tabac. Avand in vedere acestea l-am servit ca pe un rosu rustic- adica mai bine racit decat in mod normal, si nu cred ca am gresit- vinul parand mai agreabil, mai suculent- decat la 18 grade celsius. E dominat de tuse de visine si prune bine coapte, ciocolata neagra, iar finalul aduce ceva herbal- ca de ierburi aromatice uscate, piper, un iz metalic si un mix dulce-amarui, de la impresia de fruct copt si taninurile care se aglomereaza in gustul de pe urma. 
Ce mi-a placut? Nivelul destul de bun de calitate. 
Ce nu mi-a placut- ca desi profilul aromatic corespunde oarecum canonului- e o feteasca extractiva, aducand mai degraba cu un merlot, sau mai bine zis cu un carmenere chilian. Si inainte sa rabufniti- "hai dom'le, cum sa aduca o feteasca a carmenere?!" luati de degustati si mai vorbim. Un vin destul de greu. Un an in sticla i-ar folosi, dar nu m-as baza prea tare pe calitatea dopurilor- foarte scurte.
78 pct, mai mult pentru ca nu sunt fan al acestor vinuri foarte dense. Trecand peste acest aspect- am fost surprins placut de nivelul de calitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.