Byzantium Blanc de Transylvanie 2009

Ieri seara Poirot-ul din mine a adulmecat un pahar de Byzantium Blanc de Transylvanie 2009. A venit pe neasteptate impreuna cu o comanda trimisa noului magazin online al celor de la Halewood. Mostra pur-sange de 187 ml. Ficatul a tresarit de recunostinta instantaneu.
Sec, 12,5%, cupaj de chardonnay, sauvignon blanc si viognier, din podgoria Sebes-Apold.
Culoare: auriu putin intens, iluzorii tente verzui
Nas: delicat si (scuzati expresia) suav, floral (ghiocei, narcise), mar, caisa, citrice, miere, si un strop de fructe exotice.
Gust: destul de corpolent, lin, cu nuante de citrica si miere impletite cu o iluzie de ceai verde, lasa pe final o impresie lactata si usor astringenta care iese din partitura. Asadar un ceai englezesc indulcit usor cu miere, dres cu o picatura-doua de suc de lamaie si tratat englezeste cu ceva lapte. Fara a avea o aciditate debordanta, care nu se potriveste registrului "suav" in care este realizat vinul, este totusi deosebit de racoritor.
Final: destul de persistent de citrica coapta, mar golden si respectiva nota lactata, impresie invaluitoare care se cam lipeste de dinti. Cei cu dinti sensibili sa ia aminte:)
Sa tot faca vreo 25 de lei in magazine. Nu-i rau, in orice caz l-am gasit mai agreabil decat varianta 2008, cam pe la 79 pct.

6 comentarii:

  1. normal ca a fost bun, ca doar l-ai degustat singur, singurel , fara a impartasi din "placere" si cu altii,(altii de prin jurul tau)

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate ca am fost un pic egoist, dar nu din cauza asta a fost bun:)

    RăspundețiȘtergere
  3. pai din cosideratii marite, te voi crede pe cuvant, dar sa nu se mai repete......., ca avem si noi un ficat si s-ar fi bucurat si el mititelu'

    RăspundețiȘtergere
  4. Versiunea de 187ml costa 3,9 lei la unul dintre magazinele deschise de producator.
    Indraznesc si eu sa zic: 75 pct.

    RăspundețiȘtergere
  5. MS.
    SI sigur, poti indrazni.
    Daca toate vinurile ar avea varianta de pahar, as fi mai prosper acum:)

    RăspundețiȘtergere

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.